Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ SIEMENS

Θέμα «μη δίκαιης δίκης» επικαλείται και ο Καραβέλας

Στα χνάρια του Μιχ. Χριστοφοράκου επιχειρεί να πορευτεί και ο έτερος καταζητούμενος για το σκάνδαλο της Siemens, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας μέχρι το 1998, Χρ. Καραβέλας, καθώς επικαλούμενος κι αυτός με τη σειρά του επιχειρήματα, όπως ότι η χώρα μας δεν θα του εξασφαλίσει «δίκαιη δίκη», κατέθεσε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας προσφυγή αντισυνταγματικότητας του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του.

Ο Χρ. Καραβέλας καταζητείται από τα τέλη του περασμένου Μαΐου (φωτογραφία από τηλεόραση) Ο Χρ. Καραβέλας καταζητείται από τα τέλη του περασμένου Μαΐου (φωτογραφία από τηλεόραση) Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, το σχετικό έγγραφο έχει κατατεθεί διά συνηγόρου εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, αλλά το δικαστήριο φέρεται να μην έχει ακόμη αποφανθεί περί του παραδεκτού ή όχι της προσφυγής.

Από το περιβάλλον του προσφεύγοντος στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η προσφυγή θα γίνει τύποις δεκτή, ώστε να εξεταστεί στη συνέχεια και επί της ουσίας της.

Νομικοί κύκλοι βέβαια αντιτείνουν ότι η κίνηση αυτή δεν θα έχει τύχη καθώς στην περίπτωση Καραβέλα εκλείπει το στοιχείο-ατού που διαθέτει ο Μιχ. Χριστοφοράκος, δηλαδή η γερμανική υπηκοότητα. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι γερμανικές αρχές δεν έχουν αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά τον Χρ. Καραβέλα, για τον οποίο δεν υπάρχει ποινική δίωξη στη Γερμανία και ούτε υπάρχει δυνατότητα αυτο-καταγγελίας του, καθώς έτσι ή αλλιώς το αδίκημα της δωροδοκίας για το οποίο κατηγορείται στην Ελλάδα είναι παραγεγραμμένο στη Γερμανία.

Από την πλευρά του ο Χρ. Καραβέλας, που καταζητείται από τα τέλη του περασμένου Μαΐου καθώς δεν προσήλθε για απολογία ενώπιον του ανακριτή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, επικαλείται μεταξύ άλλων στην προσφυγή του ότι:

**Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται στη χώρα μας, τη διάπραξη των οποίων αρνείται, έχουν διαπραχτεί το 1998 σε Γερμανία και Αυστρία, καθώς τα χρηματικά ποσά που φέρεται να έχουν καταβληθεί για δωροδοκίες προέρχονταν από τα «μαύρα ταμεία» της μητρικής εταιρείας. Λόγω δε του χρόνου τέλεσης είναι παραγεγραμμένα με βάση το γερμανικό δίκαιο.

**Ακόμη επικαλείται το δυσανάλογο της ποινής που επιβάλλει το ελληνικό δίκαιο σε σχέση με την ποινή που θα του επιβαλλόταν εάν εδιώκετο στη Γερμανία.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται -όπως και ο Μιχ. Χριστοφοράκος- σε νομικές ακροβασίες του Ελληνα ανακριτή που οδήγησαν σε δύο περιπτώσεις κατηγορουμένων στην ακύρωση των απολογιών τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Υπόθεση Siemens
Νέες βολές κατά Αθανασίου για τους χειρισμούς δικαστών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Θεωρούν σίγουρες τις πρόωρες κάλπες
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνουν πολιτική διέξοδο στην Κουμουνδούρου
Υπόθεση Siemens
Νέες βολές κατά Αθανασίου για τους χειρισμούς δικαστών
Θέμα «μη δίκαιης δίκης» επικαλείται και ο Καραβέλας
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Εκανε... μισή επανόρθωση, «χωρίς κακή πρόθεση»
Κυπριακό
Λύση με προδιαγραφές σχεδίου Ανάν
Νέα Δημοκρατία
Μιλούν ανοιχτά για κάλπες
Άλλες ειδήσεις
Η Κομισιόν για την ισότητα και τις διακρίσεις
Ανακοινώνουν μεταφορά της ΔΕΘ εκτός κέντρου