Έντυπη Έκδοση

Η Κομισιόν για την ισότητα και τις διακρίσεις

Ανδρες και γυναίκες εργαζόμενοι στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα προστατεύονται περισσότερο από τις διακρίσεις (άμεσες και έμμεσες, την εργασιακή και σεξουαλική παρενόχληση), σύμφωνα με νέα έκθεση της Κομισιόν, που εγκρίθηκε πρόσφατα και εξετάζει «τη νομοθεσία περί ισότητας των φύλων».

Η έκθεση εξετάζει τον τρόπο εφαρμογής των κυριότερων διατάξεων της οδηγίας 2002/73/ΕΚ από τα κράτη-μέλη, καθώς και τις ορθές πρακτικές.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρόλος των εθνικών αρμόδιων φορέων είναι ζωτικός για την προώθηση της ισότητας, ιδίως όσον αφορά τη συνδρομή των θυμάτων των διακρίσεων. Για τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων, των εργοδοτών και των ΜΚΟ στην προώθηση της ισότητας, η έκθεση διακρίνει μεγάλες αποκλίσεις στην προσέγγιση των κρατών-μελών.

Ακόμα διαπιστώνει ότι βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προστατεύονται οι εργαζόμενες, που είναι έγκυες ή σε άδεια μητρότητας, οι οποίες έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην εργασία τους ή σε ανάλογη εργασία υπό όρους και συνθήκες, που δεν είναι δυσμενέστεροι για αυτές και να επωφεληθούν από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την οποία θα δικαιούνταν κατά την απουσία τους.

Τέλος, η έκθεση εξέτασε τις συνθήκες με τις οποίες τα κράτη-μέλη εφάρμοσαν νομοθεσίες και οδηγίες, που περιλαμβάνουν την υποχρέωση των κρατών-μελών. Προβλέπουν διοικητικές ή δικαστικές διαδικασίες για την τήρηση των υποχρεώσεων, που θεσπίζονται με την οδηγία, καθώς και τη δυνατότητα των θυμάτων να ζητούν αποζημίωση και να εισαγάγουν κυρώσεις για παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Θεωρούν σίγουρες τις πρόωρες κάλπες
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνουν πολιτική διέξοδο στην Κουμουνδούρου
Υπόθεση Siemens
Νέες βολές κατά Αθανασίου για τους χειρισμούς δικαστών
Θέμα «μη δίκαιης δίκης» επικαλείται και ο Καραβέλας
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Εκανε... μισή επανόρθωση, «χωρίς κακή πρόθεση»
Κυπριακό
Λύση με προδιαγραφές σχεδίου Ανάν
Νέα Δημοκρατία
Μιλούν ανοιχτά για κάλπες
Άλλες ειδήσεις
Η Κομισιόν για την ισότητα και τις διακρίσεις
Ανακοινώνουν μεταφορά της ΔΕΘ εκτός κέντρου