Έντυπη Έκδοση

Το μουσείο - γιαπί ψάχνει νέο εργολάβο

Και ξαφνικά έσκασε η βόμβα. Το «νεκρό» και σκεπασμένο «Φιξ» της λ. Συγγρού, το μνημειώδες έργο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, που υποτίθεται ότι θα στεγάσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα παραμείνει πολύ καιρό ακόμα γιαπί.

Το κτίριο της λεωφόρου Συγγρού νεκρό και σκεπασμένο. Κι όμως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις 20 Αυγούστου του 2007 είχε επιθεωρήσει θριαμβευτικά τη... μακέτα τού ΕΜΣΤ Το κτίριο της λεωφόρου Συγγρού νεκρό και σκεπασμένο. Κι όμως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις 20 Αυγούστου του 2007 είχε επιθεωρήσει θριαμβευτικά τη... μακέτα τού ΕΜΣΤ Από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να κηρυχθεί έκπτωτη η εργολάβος εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ, «αποκλειστική υπεύθυνη για την καθυστέρηση του έργου, βάσει και της ρητής πρόβλεψης στη σύμβαση ανάθεσής του». Προσοχή. Δεν πρόκειται για κάποια πολιτική πράξη ευθύνης απέναντι στο σκάνδαλο. Είναι κάτι αυτονόητο. Εληξε η σύμβαση χωρίς να παραχθεί έργο και... πάμε γι' άλλα.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Παύλος Ζαννής, που υπογράφει τη χθεσινή ανακοίνωση, μας διευκρίνισε ότι από την πλευρά του ΕΜΣΤ «παρεσχέθη κάθε δυνατή διευκόλυνση στον ανάδοχο του έργου προκειμένου, έστω και με καθυστέρηση, να ανταποκριθεί στο σύνολο των συμβατικών του υποχρεώσεων. Ομως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, όπως προκύπτει και από την πληθώρα των επιστολών μας, η ανάδοχος εταιρεία ουδέποτε ανταποκρίθηκε».

Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Θα προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός για νέο εργολάβο; Πόσος χρόνος απαιτείται; «Ολα αυτά τα ερωτήματα κατέθεσα στους νομικούς συμβούλους του μουσείου και εντός της προσεχούς εβδομάδας περιμένω τις απαντήσεις τους. Στόχος μας είναι το ταχύτερο δυνατόν να αποκτήσει το έργο αξιόπιστο εργολάβο», εξηγεί ο κ. Ζαννής, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα.

Γιατί η ΒΙΟΤΕΡ δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης ήταν τόσο απρόθυμη να «τρέξει» το έργο; «Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω ικανοποιητική απάντηση», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΜΣΤ. Πάντως η σύμβαση είναι ξεκάθαρη και ήδη διερευνώνται οι εγγυητικές επιστολές και οι τυχόν αποζημιώσεις που απορρέουν.

Ακόμη και ο αμίαντος που ανιχνεύθηκε σε τμήμα του κτιρίου της λ. Συγγρού απομακρύνθηκε τάχιστα εδώ και πολύ καιρό. Γιατί, άραγε, έπρεπε το μουσείο και το ΥΠΠΟ να περιμένουν άπραγα τόσο καιρό; «Κανείς δεν θα ενέπλεκε το μουσείο σε μια τέτοια διαδικασία εάν δεν ήταν απολύτως σίγουρος για την έκβασή της», αιτιολογεί το γεγονός ο κ. Ζαννής. Ο 68χρονος μηχανικός επαναλαμβάνει εκ νέου τη δέσμευσή του: «Ανέλαβα αυτή τη θέση τον Μάρτιο του 2009 για να ξεμπλοκάρω την υπόθεση του κτιρίου του "Φιξ". Και ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς αυτή την εντολή μάς έδωσε όταν ανέλαβε καθήκοντα», τονίζει και καταλήγει: «Είμαστε βέβαιοι ότι με τη νέα αυτή εξέλιξη το έργο θα τεθεί σε νέο οριστικό χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί επιτέλους στους Ελληνες πολίτες». Το μόνο ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι έχουν εξασφαλιστεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αποπεράτωσή του. Το πότε θα γίνει αυτή είναι τώρα ακόμα πιο άγνωστο. *

Δέκα χρόνια μακέτες

Κοντεύει να συμπληρωθεί μία δεκαετία από τότε που ξεκίνησε ο αγώνας της διευθύντριας του ΕΜΣΤ Αννας Καφέτση να μετατραπεί το μνημειώδες έργο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του Τάκη Ζενέτου σε μουσείο.

Εργο εγκεκριμένο από το Γ' ΚΠΣ με 40 εκατομμύρια ευρώ.

**Φεβρουάριος 2000: Το μουσείο μάς συστήθηκε στον «ερειπιώνα» του «Φιξ» με αναδρομική έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη.

**Σεπτέμβριος 2003: «Μετακόμισε» στο Μέγαρο Μουσικής, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής του. Το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού απέσπασαν τα γραφεία Ιωάννης Μουζάκης και Συνεργάτες-Αρχιτέκτονες ΕΠΕ, Μελέτες Τεχνικών Εργων Π. Μπαμπίλης και Συνεργάτες Ε.Ε., INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί Κ. Γαλάνης και Σία Ε.Ε. Την αρχιτεκτονική μελέτη υπογράφει και το αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης.

**Οκτώβριος 2005: Προκήρυξη για τη δημοπρασία κατασκευής του έργου.

**Ιούνιος 2007: Υπογράφεται η σύμβαση με την εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. που αναδείχθηκε πρώτος μειοδότης του διαγωνισμού. Το έργο μπλόκαρε μέχρι τότε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ (τρίτη στον διαγωνισμό). Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αιτούμενη την ακύρωσή του. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, της έδωσε «αντίδωρο» την επέκταση της σύμβασής της στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και η προσφυγή αποσύρθηκε.

**Αύγουστος 2007: (Σαν χθες) ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιθεώρησε τη... μακέτα του ΕΜΣΤ στο «Φιξ».

**Αρχές 2008: Διαβιβάζονται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών καταγγελίες πρώην μελών του Δ.Σ. του Μουσείου (Κ. Βαρώτσος, Μιχ. Παπαδάκης) για την ανάθεση διαχείρισης του έργου κατασκευής στην εταιρεία «Ελληνοτεχνική», που υπέγραψε σύμβαση το 2002. Κατήγγειλαν την υπέρογκη αμοιβή της.

**Σεπτέμβριος 2008: Το ΕΜΣΤ «μετακόμισε» στο ημιτελές τμήμα του Ωδείου Αθηνών, στην οδό Ρηγίλλης, αφού προηγουμένως το ανακαίνισε εκ βάθρων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Ο Χριστόδουλος, ο μοναχός και η σκύλα του
Αρχαιολογία
Για SMS οι Μινωίτες είχαν τις φρυκτωρίες τους
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το μουσείο - γιαπί ψάχνει νέο εργολάβο
Εικαστικά
Οι γρήγορες, νευρικές, άυλες ακουαρέλες
Θέατρο
Συνάντηση δύο μοναχικών ανθρώπων
Το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» είναι γραμμένο για ανοιχτό θέατρο
Κινηματογράφος
Campus για νέα κινηματογραφικά ταλέντα
Μουσική
Μουσικά μεσογειακά κύματα σκάνε στην Ακρόπολη
Φωνή χωρίς συναίσθημα no me importa nada
Τηλεόραση
Θέλουν να σκοράρουν και στην τηλεθέαση
«Η μυστική ιστορία της Αμερικής»
Θάνατος παρουσιαστή στο Ισραήλ
Άλλες ειδήσεις
Μνήμη ιεραποστόλων στη Γερμανία