Έντυπη Έκδοση

Είμαστε ακόμη χειρότερα;

Οι συγκρίσεις δεν βλάπτουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το 13,6% των δανείων που είχαν δοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξυπηρετούνταν στα τέλη του β' τριμήνου.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για δάνεια των οποίων έχει καθυστερήσει να πληρωθεί τουλάχιστον μία δόση. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση σε αντίθεση με την ελληνική, στην οποία η υποχώρηση των τιμών των κατοικιών είναι σαφώς πιο ήπια. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις καθυστερήσεις των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται περίπου στο μισό και λίγο πιο κάτω. Μόνο που εδώ ως καθυστερούμενα δάνεια χαρακτηρίζονται εκείνα που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90 μέρες. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πού θα ήταν το αντίστοιχο ελληνικό νούμερο αν ως καθυστερούμενα δάνεια ορίζονταν εκείνα που ο δανειολήπτης είχε καθυστερήσει έστω και μία δόση. Ανθρωποι της αγοράς που ρωτήθηκαν σχετικά γελούσαν σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Πιθανόν το νούμερο να έφτανε ή να ξεπερνούσε το αμερικανικό επίπεδο-ρεκόρ τού 13,16%. Πού να είχαμε δηλαδή καμιά βαθιά οικονομική ύφεση αντίστοιχη της αμερικανικής. Θα είχε πάει στη στρατόσφαιρα.

Κράτος: κέρδη από Εθνική

Η μετοχή της Εθνικής ξεπέρασε χθες ενδοσυνεδριακά τα 22 ευρώ, αν και στο τέλος έκλεισε χαμηλότερα στα 21,84 ευρώ με υψηλό συναλλακτικό όγκο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που χαροποιεί όλους τους μετόχους της και πάνω απ' όλους το κράτος. Γιατί; Πολύ απλά το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής είχε πουλήσει στο κράτος, που είναι κάτοχος προνομιούχων μετοχών, όσες κοινές μετοχές είχαν μείνει αδιάθετες από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική άντλησε 1,25 δισ. ευρώ από την αγορά μέσω αύξησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Ομως ορισμένοι μέτοχοι δεν εξάσκησαν το δικαίωμα που είχαν, με αποτέλεσμα να μείνουν κάπου 2,9 εκατ. αδιάθετες μετοχές. Το κράτος ζήτησε να τις αγοράσει, όπως είχε δικαίωμα, με αποτέλεσμα οι μετοχές να περιέλθουν στην κατοχή του αντί του ποσού των 32,9 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 11,30 ευρώ ανά μετοχή προς τα τέλη Ιουλίου. Με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής της Εθνικής βρίσκεται 10,50 ευρώ πιο ψηλά σήμερα, το κράτος θα μπορούσε να τσεπώσει υπεραξία ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου σήμερα αν πουλούσε. Μιλάμε για περίπου 100% απόδοση μέσα σε 25 μέρες. Καθόλου άσχημα.

Γραφεία: βράχος η Αθήνα

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει αρκετούς κλάδους και τα γραφεία είναι ένας εξ αυτών. Σύμφωνα με το δείκτη του οίκου CB Richard Ellis, που περιλαμβάνει τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα ξενοίκιαστα γραφεία ανήλθαν στο 8% του συνόλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του α' εξαμήνου. Το ποσοστό εκτιμάται ότι βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά στην Ελλάδα. Επίσης τα ενοίκια των γραφείων στην Ε.Ε. υποχώρησαν επιπλέον 3,5% το β' τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ομως η πτώση ήταν πολύ μεγαλύτερη σε κάποιες μεγαλουπόλεις όπως η Μόσχα, το Οσλο και το West End του Λονδίνου. Η πτώση έφτασε περίπου το 30% εκεί σε ετήσια βάση. Πάντως τα μισθώματα των καλών γραφείων της Αθήνας παρέμειναν αμετάβλητα, σύμφωνα με τον ξένο οίκο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στρατηγικός επενδυτής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
«Τουλάχιστον τους ασφαλίζουμε σε μία πόλη με μικρές δυνατότητες»
Ευρωπαϊκή Ένωση
Επενδύει 18 εκατ. ευρώ για νέο 3G, 10 φορές ταχύτερο
Οικονομική πολιτική
Υπέρ των ξένων οικονομιών τα μέτρα για την ελληνική
Τράπεζες
Ακριβοπούλησε το 9% τής UBS
Φοροδιαφυγή
Φοροφυγάδες, on line
Ε.Σ .Θεσσαλονίκης: SOS, παρεμπόριο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Αγόρασαν στη φήμη για να πουλήσουν στην είδηση
Άλλες ειδήσεις
Βεύη: νέος διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο
Απλήρωτοι στην Υδρευση Ζακύνθου
2η ευκαιρία για τα φωτοβολταϊκά