Έντυπη Έκδοση

* ΠΕΡΙ «ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.»

«Τουλάχιστον τους ασφαλίζουμε σε μία πόλη με μικρές δυνατότητες»

Τους πληρώνουμε λιγότερο, αλλά τους... ασφαλίζουμε, απαντά το υπουργείο Απασχόλησης στο ρεπορτάζ της «Ε» για την αμοιβή κάτω των συλλογικών συμβάσεων που επιφυλλάσσει στους 118 ανέργους της αλλαντοποιίας «Θράκη».

Με επιστολή του ο γ. γραμματέας Δ. Κοντός επιχειρεί να αποσείσει τον χαρακτηρισμό περί «ρατσιστικού διαχωρισμού» μεταξύ των ανέργων: σε επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ, που έχουν ελπίδες διορισμού, και τους νέους και μακροχρόνια ανέργους, που αποκλείονται των 60.000 διορισμών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο κ. Κοντός αναφέρει:

«Σε μια ακριτική περιοχή όπως ο Εβρος, σε μια μικρή πόλη όπως οι Φέρρες, με μικρές δυνατότητες στην αγορά εργασίας, το πρόγραμμα αυτό ενισχύει άμεσα την τοπική κοινωνία διαθέτοντας πόρους και θέσεις εργασίας στους ανθρώπους αυτούς.

»Το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πρώην εργαζόμενων στη "Θράκη Α.Ε.", διατηρώντας τους στην ίδια ασφαλιστική κλάση που βρίσκονταν πριν την απόλυσή τους.

»Σε απάντηση των ισχυρισμών για "ρατσιστική συμπεριφορά" απέναντι στους μη επιδοτούμενους ανέργους, θέλω να τονίσω ότι στην Προγραμματική Συμφωνία προβλέπεται πως στους ΟΤΑ με λιγότερους από 5.000 κατοίκους δίνεται η δυνατότητα να προσλάβουν σε ποσοστό μέχρι 70% ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ χωρίς δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας, δηλαδή, δίνεται προτεραιότητα στους μη επιδοτούμενους ανέργους.

»Η Προγραμματική Συμφωνία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με την ΚΕΔΚΕ έγινε γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα ευέλικτο πλαίσιο, το οποίο θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις τοπικές ανάγκες και στις εκάστοτε οικονομικές συγκυρίες. Να επισημάνω επίσης ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελείται από τρία μέλη της ΚΕΔΚΕ (διαπαραταξιακής προέλευσης) και δύο μέλη από τον ΟΑΕΔ.

»Στους ισχυρισμούς ότι δεν ακολουθούμε τους κλασικούς κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πρέπει να γίνει σαφές ότι η απασχόληση που προσφέρουν τα επιδοτούμενα προγράμματα δεν σχετίζεται με συγκεκριμένο κλάδο και ειδικότητα. Στόχος των επιδοτούμενων προγραμμάτων είναι η στήριξη των ανέργων και η ένταξή τους στην αγορά εργασίας».

* Απάντηση συντάκτη: Το ρεπορτάζ της «Ε» δεν αφορούσε τους 118 ακρίτες, αλλά τα νέα, κομματικά και εργασιακά ήθη που εισάγει ο τρόπος πρόσληψης των ανέργων και, κυρίως, η αμοιβή τους. Από τις 60.000 θέσεις οι 55.000 θα μοιραστούν στις 160.000 των επιδοτούμενων ανέργων και οι 5.000 στις 305.000 των νέων και μακροχρόνια ανέργων. Αυτή είναι η κατανομή.

Ως προς το «ευέλικτο πλαίσιο» που επικαλείται ο κ. Κοντός, αυτό τελικά δεν αφορά τις τοπικές ανάγκες, οι οποίες είναι αδήριτες όχι ευέλικτες, από τον τρόπο επιλογής των 60.000 «τυχερών» ανέργων και το επίπεδο των αμοιβών. Ή, διαφορετικά, κ. Γενικέ, «πρέπει να εξετάσουμε την επέκταση της προστασίας στους εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης...», όπως εύστοχα περιγράφετε στο πολύ καλό βιβλίο σας «Υπόθεση Εργασίας» (εκδόσεις Γαβριηλίδη).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
«Τουλάχιστον τους ασφαλίζουμε σε μία πόλη με μικρές δυνατότητες»
Ευρωπαϊκή Ένωση
Επενδύει 18 εκατ. ευρώ για νέο 3G, 10 φορές ταχύτερο
Οικονομική πολιτική
Υπέρ των ξένων οικονομιών τα μέτρα για την ελληνική
Τράπεζες
Ακριβοπούλησε το 9% τής UBS
Φοροδιαφυγή
Φοροφυγάδες, on line
Ε.Σ .Θεσσαλονίκης: SOS, παρεμπόριο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Αγόρασαν στη φήμη για να πουλήσουν στην είδηση
Άλλες ειδήσεις
Βεύη: νέος διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο
Απλήρωτοι στην Υδρευση Ζακύνθου
2η ευκαιρία για τα φωτοβολταϊκά