Έντυπη Έκδοση

Στον τόπο των τύψεων

Φώτης Τερζάκης

Κρίση και ιδεολογίες στην αυγή του 21ου αιώνα

εκδόσεις futura, σ.205, 15,68 ευρώ

Ο φιλελευθερισμός, στον αγώνα της παγκόσμιας θεμελίωσης των συμφερόντων του, έχει απομακρύνει τον άνθρωπο από τα στοιχεία αλήθειας που θα βλάψουν την άρτια λειτουργία και κυριαρχία του. Εχει φτιάξει έτσι το καταστατικό του, ώστε τα σκοτεινά κινήματα του εξουσιαστικού χαρακτήρα του να κρύβονται καλά πίσω από διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση συνολικής δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Εχει ντύσει έτσι τις πρακτικές του, ώστε να μεταλλάσσει όσους εναντιώνονται στην εξάπλωσή του σε εχθρούς της ελευθερίας και της ασφάλειας.

Ο Φώτης Τερζάκης, σ' έναν πρώτο χρόνο, αποκαλύπτει το πρόσωπο της πολιτικής έκφρασης που ονομάζουμε, πλέον εύκολα, παγκοσμιοποίηση. Αναλαμβάνοντας μια δύσκολη πορεία μέσα από την πολιτική επιστήμη, τη φιλοσοφία, την ψυχανάλυση και τη θρησκεία, σχεδιάζει την εξουσιαστική ταυτότητα μιας κουλτούρας που έχει φτάσει τον άνθρωπο από έναν δυναμικό δημιουργό σ' έναν παθητικό επεξεργαστή-διεκπεραιωτή δολοφονικών διαθέσεων:

Το πώς η ρητορεία του κατεστημένου σφαγιάζει την πολυφωνία και τη διεκδίκηση βασικών αναγκών-ελευθεριών στο όνομα ενός πολέμου κατά της τρομοκρατίας και του ανορθολογισμού.

Το πώς η διαστρεβλωμένη και υποκινούμενη φιλοσοφική σκέψη υποβιβάζει την ηθική ακεραιότητα του ατόμου στο όνομα μιας λογικής της κυριαρχίας και της ισοπέδωσης.

Το πώς η φοβισμένη και «θεοσεβούμενη» ψυχαναλυτική λογοτεχνία απαγορεύει την αμφισβήτηση ή και την αποκαθήλωση του Λόγου/Πατέρα ευνουχίζοντας την υγιή και παθιασμένη εξόρμηση του επιχειρήματος/υιού.

Το πώς ένας κρατικός επεκτατισμός, όπως αυτός του Ισραήλ, χρηματοδοτούμενος από την καπιταλιστική «Ιδέα» και στο όνομα μιας θρησκευτικής εντολής, διενεργεί, στον τόπο των προσεκτικά σκαμμένων τύψεων του Ολοκαυτώματος, μια επίθεση αφανισμού όμοια με αυτή του ναζισμού. Το ομολογούν και Ισραηλινοί.

Μέσα από αυτά τα στάδια, ο συγγραφέας καταγγέλλει το ασυνάρτητο θεωρητικό υπόβαθρο, που θέλει κάθε έκφραση ελευθερίας να καταδεικνύεται ως ανορθολογική, κάθε ανάγκη ατομικής ηθικής να αγνοείται ως «μικρή», κάθε δημιουργική αντίσταση να αναχαιτίζεται ως παράνομη, κάθε αντιισραηλινή κίνηση να ανακόπτεται ως ηθικό-ιστορικό παράπτωμα.

Σ' έναν δεύτερο χρόνο, ο Φώτης Τερζάκης επιδιώκει να φωτίσει φαινόμενα και να αποσαφηνίσει έννοιες, σε μια ευρεία γκάμα πολιτικού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας από τη συζήτηση για μια Αφρικανική Οικονομική Ενωση και φτάνοντας μέχρι τα πρόσφατα αθηναϊκά γεγονότα του Δεκεμβρίου. Σκοπός σε κάθε στάση του, να αποδίδει τα πραγματικά ονόματα, απαλλαγμένα από τα λογής ιδεολογικά και αληθοκτόνα συμφέροντα.

Οτι οι φυσικές καταστροφές τσακίζουν ευκολότερα χώρες του υπανάπτυκτου μπλοκ, όπου υπερπληθυσμός, υποσιτισμός και ανύπαρκτη υποδομή φτιάχνουν κοινωνίες ανυπεράσπιστες, στο έλεος της μικρότερης μπόρας και όχι μόνον ενός τσουνάμι.

Οτι η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση είναι στην πραγματικότητα μια ευκαιρία να σταματήσει η θυσία των ανθρώπινων μονάδων στον βωμό του υπερκέρδους και του ολοκληρωτισμού, απομυθοποιώντας την ψευδο-επιστημονικού χαρακτήρα πρόοδο και τους θετικούς δείκτες ανάπτυξης.

Οτι ο άνθρωπος, έτσι στενά κερδοσκοπικά και καθοδηγητικά που έχει στηθεί ως έννοια, αδυνατεί να επιβιώσει έξω από το συνταγματικό πρότυπο του πολίτη-γρανάζι των δουλοποιών σοσιαλδημοκρατιών.

Οτι η δημοκρατία δεν εφευρίσκεται ή θεσπίζεται, αλλά αποτελεί πηγαίο και αναντικατάστατο δεδομένο μιας υγιούς συνύπαρξης.

Στην εξαντλητική εγκατάστασή του ο φιλελευθερισμός έχει εξουδετερώσει τα ελάχιστα σημεία ανάπτυξης και άρθρωσης της σκέψης. Σε μια κοινωνία εμπορευμάτων, σε μια συμμετοχή-διακύμανση τιμών και σε μια επικοινωνία συμφέροντος, ο χώρος μιας σκέψης που ζει από αλήθειες τείνει να εισαχθεί, μετά το χρηματιστήριο, στο μουσείο. Είναι τρομερό το πόσο δύσκολη αποκρυπτογράφηση χρειάζεται, προκειμένου να καταφέρουμε να δούμε καθαρά και καθαρό το είδωλό μας στον καθρέφτη. Τέτοιο είναι το έργο που αναλαμβάνει ο Φώτης Τερζάκης στο βιβλίο του Κρίση και ιδεολογίες στην αυγή του 21ου αιώνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Ερωτική διελκυστίνδα
Με σκέψη για τη ρεκλάμα
Το φύλο που ζητά
Η απόκλιση του Σπινόζα
Η Σμύρνη πάντα εμπνέει και ενδιαφέρει
Στην κρίση απαντούν τα παιδιά
Το δώρο της Αναγέννησης στον άνθρωπο
Λογοτεχνία και Bollywood: Ποια είναι η ταυτότητα της σύγχρονης ινδικής κινηματογραφικής και λογοτεχνικής παραγωγής;
Χρόνος: εκείνο που η έλλειψή του μας το φανερώνει
Ενας πολιτικός λίβελος
Υπόκλιση στα όρια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ερωτική διελκυστίνδα
Με σκέψη για τη ρεκλάμα
Το φύλο που ζητά
Η απόκλιση του Σπινόζα
Η Σμύρνη πάντα εμπνέει και ενδιαφέρει
Στην κρίση απαντούν τα παιδιά
Το δώρο της Αναγέννησης στον άνθρωπο
Λογοτεχνία και Bollywood: Ποια είναι η ταυτότητα της σύγχρονης ινδικής κινηματογραφικής και λογοτεχνικής παραγωγής;
Χρόνος: εκείνο που η έλλειψή του μας το φανερώνει
Ενας πολιτικός λίβελος
Υπόκλιση στα όρια
Στον τόπο των τύψεων
Λογοτεχνία
Σκέψεις για το έργο του Μίλτου Σαχτούρη και του Paul Celan
Διήγημα
Τα κόκκινα γοβάκια
Από τις 4:00 στις 6:00
Το έργο του Ομήρου, πηγή έμπνευσης για τους μουσικούς
Αφοσιωμένη στην τζαζ