Έντυπη Έκδοση

Πακέτο προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για ενέργεια, περιβάλλον, Λεκανοπέδιο

Περιβαλλοντικά ζητήματα ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποβάλλει σειρά προτάσεων για διέξοδο από την οικολογική κρίση και να επισκέπτεται το Ποικίλο Ορος.

Θέματα περιβάλλοντος ανέδειξε το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη βίλα Δρακοπούλου στα Πατήσια (φωτ.) και το Ποικίλο Ορος Θέματα περιβάλλοντος ανέδειξε το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη βίλα Δρακοπούλου στα Πατήσια (φωτ.) και το Ποικίλο Ορος Από εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής. «Βρισκόμαστε στο Ποικίλο Ορος, όπου μια παράλογη χάραξη έχει μετατρέψει 8 στρέμματα δάσους σε ξερό τοπίο και σε μπετόν. Οι πολίτες αγωνίζονται και διεκδικούν. Αγωνίζονται και διεκδικούν να παραμείνει πράσινο ό,τι έχει απομείνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδιαίτερα να προστατευτούν οι περιαστικοί ορεινοί όγκοι». Τόνισε με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών «σε όλους τους αγώνες και ότι έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικούς αγώνες και σημαντικές νίκες να κερδίσουμε».

Στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διέξοδο από την κρίση. Μεταξύ άλλων:

Για την ενέργεια

* Σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και άμεση στροφή στην εξοικονόμηση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε αποκεντρωμένη βάση, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με σεβασμό στο περιβάλλον.

* Οριστική απόρριψη των σχεδίων για εργοστάσια λιθάνθρακα και πυρηνικής ενέργειας και προσανατολισμός της δημόσιας ΔΕΗ στην καθαρή ενέργεια και όχι στην αγοραπωλησία «δικαιωμάτων ρύπανσης» στα διεθνή χρηματιστήρια.

Για τον φυσικό πλούτο

* Κατάργηση του νόμου 3208/03. Απόλυτη προστασία για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Κύρωση των ήδη υπαρχόντων και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Δασολόγιο και Κτηματολόγιο. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

* Νέα πολιτική για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Εξοικονόμηση του νερού με έμφαση στον αγροτικό τομέα. Ηπιες παρεμβάσεις με έργα μικρής κλίμακας.

* Απόρριψη του χρεοκοπημένου διεθνώς μοντέλου της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης, με συγκροτήματα μεγάλης κλίμακας και γήπεδα γκολφ.

Για τα αστικά κέντρα

* Αποκέντρωση του λεκανοπεδίου της Αττικής, ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας. Ανάσχεση της συνεχούς και άναρχης επέκτασης των αστικών κέντρων, διαφύλαξη του περιαστικού πράσινου, της γεωργικής γης και των αδόμητων χώρων. Εμφύτευση μεγάλων και μικρών πράσινων θυλάκων στον αστικό ιστό και δημιουργία συνεχών δικτύων πρασίνου, με αναπλάσεις που στηρίζουν τις πεζές μετακινήσεις, το ποδήλατο, την αναψυχή και την ήπια άθληση.

* Εφαρμογή πολιτικών περιορισμού, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των αστικών απορριμμάτων. Απόρριψη της καύσης και της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης αποβλήτων. Οχι στη χωροθέτηση μονάδων αποβλήτων σε επιβαρημένες περιοχές.

Για τη θωράκιση του περιβάλλοντος

* Κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου και ίδρυση ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος, με οργανωτική υποστήριξη και επαρκείς πόρους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ψηφοδέλτια Επικρατείας
Επέλεξε νέους και έμπιστους
Εκτός η Μαριέττα, 12ος ο Εβερτ
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των «Οικολόγων Πράσινων»
Ντιμπέιτ
Μνημόνιο των δύο για το ντιμπέιτ
Πήραν μερικά δευτερόλεπτα και έκαναν πίσω οι δημοσιογράφοι
Νέα Δημοκρατία
Επίθεση Καραμανλή στον Γιώργο για οικονομία, αγωγό και σχέδιο Ανάν
Συνέντευξη Ζέτα Μακρή
«Οι προτάσεις της Ν.Δ. είναι υπεύθυνες»
ΠΑΣΟΚ
Γιώργος: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών
Συνέντευξη Μ. Ξενογιαννακοπούλου
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει «ρεύμα αλλαγής»
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί
ΚΚΕ (μ-λ)
Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ (μ-λ)
ΣΥΡΙΖΑ
Πακέτο προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για ενέργεια, περιβάλλον, Λεκανοπέδιο
ΛΑΟΣ
Καρατζαφέρης: Θα έχουμε αυξημένες αντιπολιτευτικές υποχρεώσεις