Έντυπη Έκδοση

Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ 1ος ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΕΚΠΛΗΞΗ Η ΤΣΟΚΛΗ, ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΜΜ. ΚΡΙΑΡΑ

Επέλεξε νέους και έμπιστους

Αφού αρνήθηκε στον Κώστα Σημίτη τη θέση του επικεφαλής και δεν προχώρησε η υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε τη σίγουρη λύση του Γιάννη Ραγκούση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Παρά το υψηλό του αξίωμα (γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου) είναι ένα νέο στέλεχος, με μόλις δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή (μέχρι το καλοκαίρι του 2007 ήταν δήμαρχος Πάρου). Είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και ο πρώτος από μια σειρά νέων στελεχών που αναδείχθηκαν από τον πρόεδρο του κόμματος τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά του «να χτίσει το νέο ΠΑΣΟΚ...».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η υπόλοιπη σύνθεση του ψηφοδελτίου. Είναι ίσως το πρώτο ψηφοδέλτιο που συγκρότησε ο Γ. Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχει το βλέμμα του στραμμένο στις εσωκομματικές ισορροπίες.

Ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε πρόσωπα:

- Της νέας γενιάς, με μικρό σχετικά μέσο όρο ηλικίας (εξαιρείται φυσικά η συμβολική υποψηφιότητα του Εμμ. Κριαρά).

- Που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του, αφού στις έξι εκλόγιμες θέσεις τις τρεις τις εμπιστεύθηκε σε στενούς συνεργάτες του (Ραγκούσης, Γερουλάνος, Μόσιαλος).

- Που εκπροσωπούν χώρους στους οποίους θέλει να επικεντρώσει το κυβερνητικό του έργο (οικονομία, ανάπτυξη, περιβάλλον, υγεία...).

- Που είναι καταξιωμένα στο χώρο τους και έχουν υψηλές επιστημονικές περγαμηνές..

- Που -πλην των Ραγκούση και Γερουλάνου- δεν έχουν εσωκομματική ανάμειξη στο παρελθόν και δεν έχουν συνδεθεί με ομάδες, τάσεις και πρόσωπα.

Απειροι

Παράλληλα, τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου δεν έχουν, πλην του κ. Ραγκούση, κοινοβουλευτική εμπειρία, ενώ κανείς δεν συμμετείχε ποτέ σε κυβερνητικό σχήμα. Υπό αυτή την έννοια είναι μια άπειρη πολιτικά σύνθεση, στοιχείο που έχει τη σημασία του αν θελήσει ο Γ. Παπανδρέου να χρησιμοποιήσει κάποιους από αυτούς για την κυβέρνηση αν κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, αυτό το στοιχείο είναι ταυτόχρονα και θετικό, αφού δείχνει ότι είναι σταθερά προσανατολισμένος σε μια νέα γενιά ανθρώπων σηματοδοτώντας την ανανέωση.

Θυμίζουμε ότι στη ΔΕΘ είπε ότι θέλει μια ομάδα στελεχών που την επομένη των εκλογών είτε στη Βουλή είτε στην κυβέρνηση θα σηκώσουν τα μανίκια και θα δουλέψουν.

Στον Γ. Ραγκούση κατέληξε τις τελευταίες τρεις ημέρες για τη θέση του επικεφαλής και η επιλογή του συνδέεται άμεσα και με το μήνυμα της ανανέωσης που ήθελε να στείλει και με το ευρωψηφοδέλτιο (είχε επικεφαλής τον Γ. Παπακωνσταντίνου).

Ο Π. Γερουλάνος, που είναι κοντά του πάνω από 10 χρόνια, προκρίθηκε μεταξύ άλλων πέντε συμβούλων του... Εκπληξη θεωρείται η εκλόγιμη θέση (4η) της κ. Μάγια Τσόκλη, ενώ το όνομα της οικονομολόγου, με εμπειρία από την Παγκόσμια Τράπεζα, Ελενας Παναρίτη είχε «παίξει» πολύ έντονα ακόμα και για την πρώτη θέση.

Εκπληξη είναι ακόμα η 12η και τιμητική θέση που καταλαμβάνει ο καθ. Εμμ. Κριαράς, που γεννήθηκε το 1906! Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι τιμή για το ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας του Ελληνισμού». *

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

1) Γιάννης Ραγκούσης, ο γραμματέας του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ:

2) Ελενα Παναρίτη, καθηγήτρια με σπουδές στα Πανεπιστήμια Johns Hopkins και Harvard, πολυετή εργασία στην Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομολόγος.

3) Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της Υγείας, και σε θέματα κοινωνικού κράτους και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο LSE στη Μεγάλη Βρετανία. Επίτιμος καθηγητής σε πανεπιστήμια διάφορων χωρών.

4) Μάγια Τσόκλη, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, ασκεί εδώ και χρόνια την ταξιδιωτική δημοσιογραφία στην Ελλάδα.

5) Παύλος Γερουλάνος, με μεταπτυχιακές σπουδές από τα Πανεπιστήμια Harvard και ΜΙΤ, σήμερα γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ.

6) Σταυρούλα Σαλουφάκου, ιδιωτική υπάλληλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

7) Τατιάνα Καραπαναγιώτη, παραγωγός τηλεοπτικών ταινιών και ντοκιμαντέρ.

8) Δημήτρης Λάλας, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, με ερευνητικό έργο σε θέματα περιβάλλοντος, καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

9) Κώστας Θέος, πολιτικός μηχανικός, ειδικός σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

10) Αλί Μοχάμετ Χαγκ, γεννημένος στο Σουδάν, γιατρός καρδιολόγος στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Με αγώνες στον αντιστασιακό αγώνα κατά της δικτατορίας του Σουδάν. Απελευθερώθηκε ύστερα από ειδική παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου.

11) Αννα Καφέτση, με διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης από τη Σορβόνη. Εφορος της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιμελήτρια και συγγραφέας πολλών εκδόσεων στον χώρο του πολιτισμού.

12) Εμμανουήλ Κριαράς, φιλόλογος, νεοελληνιστής καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής, έχει συνδέσει το όνομά του με τη σύγχρονη πορεία των γραμμάτων και των τεχνών της χώρας μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Εκλογές
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Ψηφοδέλτια Επικρατείας
Εκτός η Μαριέττα, 12ος ο Εβερτ
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των «Οικολόγων Πράσινων»
Για το ίδιο θέμα
Εκτός η Μαριέττα, 12ος ο Εβερτ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ψηφοδέλτια Επικρατείας
Επέλεξε νέους και έμπιστους
Εκτός η Μαριέττα, 12ος ο Εβερτ
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των «Οικολόγων Πράσινων»
Ντιμπέιτ
Μνημόνιο των δύο για το ντιμπέιτ
Πήραν μερικά δευτερόλεπτα και έκαναν πίσω οι δημοσιογράφοι
Νέα Δημοκρατία
Επίθεση Καραμανλή στον Γιώργο για οικονομία, αγωγό και σχέδιο Ανάν
Συνέντευξη Ζέτα Μακρή
«Οι προτάσεις της Ν.Δ. είναι υπεύθυνες»
ΠΑΣΟΚ
Γιώργος: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών
Συνέντευξη Μ. Ξενογιαννακοπούλου
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει «ρεύμα αλλαγής»
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί
ΚΚΕ (μ-λ)
Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ (μ-λ)
ΣΥΡΙΖΑ
Πακέτο προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για ενέργεια, περιβάλλον, Λεκανοπέδιο
ΛΑΟΣ
Καρατζαφέρης: Θα έχουμε αυξημένες αντιπολιτευτικές υποχρεώσεις