Έντυπη Έκδοση

Πειστικές λύσεις απαιτούν τα μεγάλα, άλυτα προβλήματα

Ηδη η προεκλογική περίοδος βρίσκεται περίπου στο μέσον της και τα δύο μεγάλα κόμματα εναποθέτουν τις ελπίδες τους για τη νίκη στις υποσχέσεις και δεσμεύσεις των αρχηγών τους.

Τις ίδιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις έδιναν στις προεκλογικές τους ομιλίες και οι προκάτοχοί τους, που κυβέρνησαν τη χώρα την περίοδο 1974-2004. Με τις πολιτικές, όμως, που εφάρμοσαν, δημιούργησαν τα μεγάλα και άλυτα προβλήματα του τόπου. Εξαιτίας της ίδιας πολιτικής, τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν την περίοδο 2004-2009 και οξύνθηκαν μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η κρίση αυτή, επιπλέον, έδειξε σαφέστερα ότι η πολυδιαφημιζόμενη «ισχυρή οικονομία» της χώρας στηρίζεται βασικά στον υπερδανεισμό του κράτους και των νοικοκυριών.

Παρ' ότι η οικονομία κυριαρχεί στην προεκλογική περίοδο (και είναι πράγματι ένα πολύπλευρο πρόβλημα), αυτό που πρέπει να τονιστεί από την αρχή είναι ότι η αδυναμία αντιμετώπισης και επίλυσης τόσο των οικονομικών όσο και όλων των άλλων προβλημάτων του τόπου οφείλεται βασικά στην έκπτωση των αξιών και στην απαξίωση των θεσμών, θέμα στο οποίο αναφέρεται το βιβλίο μας που εκδόθηκε το 2005 με αυτόν τον τίτλο. Πιο συγκεκριμένα:

Α. Οι μεγάλες αξίες, όπως η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η συνέπεια λόγων και έργων, το αίσθημα ευθύνης, ο σεβασμός της αλήθειας και της αντίθετης άποψης, η διαφάνεια, η εργατικότητα, η αξιοκρατία, η παραδοχή του λάθους, η αξίωση της τιμωρίας εκείνων που παρανομούν και πολύ περισσότερο η θυσία τού εγώ χάρη των άλλων, είναι τα μεγάλα ζητούμενα στην πολιτική και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Β. Η απαξίωση θεσμών είναι συνέπεια της έκπτωσης των παραπάνω (και άλλων) αξιών. Ο κορυφαίος θεσμός της Δημοκρατίας, η Βουλή, τα κόμματα, η Δικαιοσύνη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή, ακόμα, και η Εκκλησία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας των αποφάσεων που λαμβάνονται, των σκανδάλων που αποκαλύπτονται και συγκαλύπτονται χωρίς να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι, καθώς και της συμπεριφοράς ορισμένων εκπροσώπων τους.

Ερχομαι, τώρα, στα μεγάλα, άλυτα και επιδεινούμενα προβλήματα της χώρας:

1. Η διαφθορά έχει βαθειές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αιμορροούσα πληγή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, η οποία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατατάσσεται ανάμεσα στις τριτοκοσμικές χώρες στο καρκίνωμα αυτό. Καμία κυβέρνηση, λόγω της διαπλοκής της με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δεν τόλμησε να τη χτυπήσει.

2. Η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και η παραοικονομία είναι οι μεγάλες αλληλένδετες μάστιγες της ελληνικής οικονομίας και η κύρια πηγή της ανισορροπίας των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Οι μάστιγες αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες συνέπειες της διαφθοράς. Ολες οι κυβερνήσεις δηλώνουν ότι θα τις αντιμετωπίσουν, αλλά, αντί να υπάρξει, έστω, περιορισμός τους, αυτές διογκώνονται.

3. Το τεράστιο δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Πηγή της αύξησης του δημόσιου χρέους είναι τα δημόσια ελλείμματα, τα οποία προκαλούνται, από τη μια μεριά, από τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή και, από την άλλη, από τη σπατάλη και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και τη μη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το πραγματικό ύψος των δημοσίων ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους είναι, δυστυχώς, πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που ανακοινώνεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

4. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και το δυσθεώρητο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ο μη εκσυγχρονισμός των απαρχαιομένων δομών και των τριών τομέων της ελληνικής οικονομίας (γεωργίας, βιομηχανίας και υπηρεσιών) και η ισχνή έρευνα και καινοτομία έχουν αποδυναμώσει την ελληνική οικονομία και αυξήσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας.

5. Η κρίση του Ασφαλιστικού. Τα ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο», εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, της διογκούμενης εισφοροδιαφυγής, της κακής διαχείρισης των αποθεματικών τους, των ρυθμίσεων για τις συνταξιοδοτήσεις κ.λπ. Τα ημίμετρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα είναι «ασπιρίνες». Εδώ και 35 χρόνια καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να δει το μέγεθος και τον κίνδυνο που κρύβει για την ελληνική κοινωνία και οικονομία το πρόβλημα αυτό.

6. Το δημογραφικό πρόβλημα. Πρόκειται για το μέγιστο εθνικό μας πρόβλημα, το οποίο εμφανίστηκε τη δεκαετία του '80 και έχει οδηγήσει τα 10 τελευταία χρόνια στη συνεχή μείωση του ελληνικού πληθυσμού, δεδομένου ότι τα χρόνια αυτά οι θάνατοι των Ελλήνων ξεπερνούν τις γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες. Εχουν περάσει 16 χρόνια αφότου συζητήθηκε στη Βουλή το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, αλλά καμία από τις βασικές προτάσεις του δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

7. Οι μετανάστες. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που διογκώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά, δυστυχώς, καμιά μεταναστευτική πολιτική δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες με τις οικογένειές τους θα μείνουν στη χώρα μας (και πρέπει να νομιμοποιηθούν) και τα παιδιά τους θα πρέπει να ενσωματωθούν ισότιμα με τα Ελληνόπουλα στην ελληνική κοινωνία. Τέλος,

8. Το Κυπριακό, το Σκοπιανό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην εξωτερική πολιτική και η Παιδεία και η Υγεία στην εσωτερική πολιτική είναι άλυτα και χρονίζοντα προβλήματα που απαιτούν εθνική συνεννόηση και συμφωνία για τη διαχρονική αντιμετώπισή τους. Συνεννόηση και συμφωνία που, δυστυχώς, είναι ξένες για τα ελληνικά κόμματα.

Ολα τα παραπάνω προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν με την επανάληψη των γνωστών και αναποτελεσματικών πολιτικών. Η λύση τους απαιτεί την κατάστρωση ενός μακροχρόνιου προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα ριζικά, ρεαλιστικά και πειστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν με συνέπεια, χωρίς πισωγυρίσματα. Θεμέλια του προγράμματος αυτού πρέπει να είναι η αποκατάσταση των αξιών και ο σεβασμός των θεσμών. Θα προκύψει, άραγε, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, μια κυβέρνηση που θα αναλάβει και θα φέρει εις πέρας το σισύφειο αυτό έργο;

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Ανάλυση στα γεγονότα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ψηφοδέλτια Επικρατείας
Επέλεξε νέους και έμπιστους
Εκτός η Μαριέττα, 12ος ο Εβερτ
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των «Οικολόγων Πράσινων»
Ντιμπέιτ
Μνημόνιο των δύο για το ντιμπέιτ
Πήραν μερικά δευτερόλεπτα και έκαναν πίσω οι δημοσιογράφοι
Νέα Δημοκρατία
Επίθεση Καραμανλή στον Γιώργο για οικονομία, αγωγό και σχέδιο Ανάν
Συνέντευξη Ζέτα Μακρή
«Οι προτάσεις της Ν.Δ. είναι υπεύθυνες»
ΠΑΣΟΚ
Γιώργος: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών
Συνέντευξη Μ. Ξενογιαννακοπούλου
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει «ρεύμα αλλαγής»
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί
ΚΚΕ (μ-λ)
Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ (μ-λ)
ΣΥΡΙΖΑ
Πακέτο προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για ενέργεια, περιβάλλον, Λεκανοπέδιο
ΛΑΟΣ
Καρατζαφέρης: Θα έχουμε αυξημένες αντιπολιτευτικές υποχρεώσεις