Έντυπη Έκδοση

Μια πολιτική διαδρομή σε τρεις εικόνες

Η πολιτική διαδρομή του Κώστα Καραμανλή μπορεί να αποτυπωθεί σε τρεις χαρακτηριστικές στιγμές, που απαθανάτισαν ο φωτογραφικός και ο τηλεοπτικός φακός.

Στην πρώτη απαθανατίζεται κατά την επίδειξη των ποδοσφαιρικών ικανοτήτων του, μόλις είχε γίνει αρχηγός της Ν.Δ. Επιχειρώντας να «βάλει γκολ» σωριάστηκε φαρδύς - πλατύς, σπάζοντας το πόδι του. Η φωτογραφία αυτή αποδίδει προφητικά και με μοναδική ενάργεια τις επιδόσεις του ως πρωθυπουργού. Διαβεβαίωνε εμφατικά ότι θα «βάλει γκολ» στη διαφθορά (σύγκρουση με τους νταβατζήδες), στη γραφειοκρατία (επανίδρυση του κράτους), στον κομματισμό (δεν υπάρχουν μπλε, πράσινα και κόκκινα παιδιά). Εκανε ακριβώς τα αντίθετα. Πέτυχε τρία εντυπωσιακά αυτογκόλ. Ο ίδιος δεν τραυματίστηκε. Τραυμάτισε όμως βαρύτατα τη χώρα, τη δημόσια ζωή και την παράταξη που του εμπιστεύθηκε την ηγεσία της.

Στη δεύτερη, ο αμείλικτος τηλεοπτικός φακός αποτυπώνει τις δύο όψεις του ιδίου προσώπου. Το βράδυ των ευρωεκλογών, καθ' οδόν προς το Ζάππειο, για την καθιερωμένη δήλωση, μην έχοντας αντιληφθεί την παρουσία του φακού «καλαμπούριζε» χαλαρά με τα στελέχη που τον συνόδευαν. Ηταν ο πραγματικός Καραμανλής στην καθημερινότητά του. Μόλις αντιλαμβάνεται τον φακό, αστραπιαία κουμπώνει το σακάκι του, «φουσκώνει» και παίρνει το βλοσυρό και βαρύγδουπο ύφος του πρωθυπουργού Καραμανλή.

Για πεντέμισι χρόνια, ο Κ. Καραμανλής υποδυόταν τον πρωθυπουργό. Κουραζόταν μόνο κατά την εκφώνηση των λόγων του. Στην πρώτη θητεία του είχε φορτώσει την Οικονομία στον Αλογοσκούφη και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου στον Ρουσόπουλο. Στη δεύτερη θητεία του και αφού υποχρεώθηκε να καρατομήσει τα δύο στηρίγματά του, προσέτρεξε στον Γ. Σουφλιά. Στηρίχθηκε στον αντίπαλό του, στη διεκδίκηση της ηγεσίας, που ο ίδιος είχε διαγράψει. Διεκδικώντας «νωπή εντολή» δηλώνει ότι θα δημιουργήσει υπουργείο Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, στο οποίο θα αναθέσει προφανώς... τα καθήκοντα πρωθυπουργού.

Στην τρίτη φωτογραφία ο φακός τον απαθανατίζει αμέσως μετά την εκφώνηση του «διαγγέλματος», καθώς εγκαταλείπει το μέγαρο Μαξίμου, έχοντας πετάξει τη γραβάτα του. Με την απόφασή του για πρόωρες εκλογές, ο Κ. Καραμανλής σκηνοθέτησε την απόδρασή του από την πρωθυπουργία και -μπορώ να προβλέψω- από την ηγεσία της Ν.Δ. Δίνει φυσικά τη μάχη των εκλογών. Οχι για να τις κερδίσει. Αλλά για να γλιτώσει από το διασυρμό μιας συντριπτικής ήττας, που τελικά δεν πρόκειται να αποφύγει. Γιατί ουδέποτε πολιτικό κόμμα οδηγήθηκε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας του, σε εκλογική μάχη υπό χειρότερες συνθήκες.

Ο Κ. Καραμανλής εγκαταλείπει την πρωθυπουργία έχοντας οδηγήσει την χώρα σε οικονομική και ηθική χρεοκοπία. Θα εγκαταλείψει και την ηγεσία της Ν.Δ., αφήνοντας πίσω του πολιτικά συντρίμμια, ανήμερα της επετείου της ίδρυσής της.

* Τ. υπουργός

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Παρέμβαση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ψηφοδέλτια Επικρατείας
Επέλεξε νέους και έμπιστους
Εκτός η Μαριέττα, 12ος ο Εβερτ
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των «Οικολόγων Πράσινων»
Ντιμπέιτ
Μνημόνιο των δύο για το ντιμπέιτ
Πήραν μερικά δευτερόλεπτα και έκαναν πίσω οι δημοσιογράφοι
Νέα Δημοκρατία
Επίθεση Καραμανλή στον Γιώργο για οικονομία, αγωγό και σχέδιο Ανάν
Συνέντευξη Ζέτα Μακρή
«Οι προτάσεις της Ν.Δ. είναι υπεύθυνες»
ΠΑΣΟΚ
Γιώργος: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών
Συνέντευξη Μ. Ξενογιαννακοπούλου
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει «ρεύμα αλλαγής»
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί
ΚΚΕ (μ-λ)
Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ (μ-λ)
ΣΥΡΙΖΑ
Πακέτο προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για ενέργεια, περιβάλλον, Λεκανοπέδιο
ΛΑΟΣ
Καρατζαφέρης: Θα έχουμε αυξημένες αντιπολιτευτικές υποχρεώσεις