Έντυπη Έκδοση

Χριστιανικό ψηφιδωτό αρχαίας πόλης

Ο Ευφρόσυνος και η Μαρία ήταν δύο ευσεβείς Χριστιανοί, που τον 5ο αιώνα μ.Χ. έχτισαν μία τρίκλιτη Βασιλική στην Παλαιόπολη της Ανδρου.

Η ομάδα της ανασκαφέως Λυδίας Παλαιοκρασσά με το σημαντικό φετινό της εύρημα, που φέρει πάνω του τα ονόματα δύο ευσεβών χριστιανών του 5ου μ.Χ. αιώνα Η ομάδα της ανασκαφέως Λυδίας Παλαιοκρασσά με το σημαντικό φετινό της εύρημα, που φέρει πάνω του τα ονόματα δύο ευσεβών χριστιανών του 5ου μ.Χ. αιώνα Τα ονόματά τους ήταν γραμμένα πάνω στο ψηφιδωτό δάπεδο, που εντοπίστηκε στο κεντρικό κλίτος του ναού. Το ωραίο αυτό ψηφιδωτό ήταν το σημαντικό εύρημα της φετινής ανασκαφικής έρευνας της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λυδίας Παλαιοκρασσά, στο μνημείο.

Η Βασιλική της Παλαιόπολης είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα μεγάλων διαστάσεων, που σώζεται σε καλή κατάσταση και σε σημαντικό ύψος (έως 3 μέτρα). Φαίνεται πως είχε μεγάλο αίθριο, αφού σε απόσταση 30 μ. από τα κατάλοιπα του κτιρίου βρέθηκε τμήμα πεσσοστοιχίας. Η ανασκαφέας πιστεύει πως το μήκος του συγκροτήματος πρέπει να ήταν 50-60 μέτρα. Συνεπώς, επρόκειτο για ένα επιβλητικό οικοδόμημα με πλούσια διακόσμηση, όπως αποδεικνύουν τα φετινά ευρήματα. Βρέθηκαν τμήματα του γλυπτού διακόσμου του ναού, όπως των θωρακίων του άμβωνα, στολισμένων με φυτικό κόσμημα, των πεσσών και των θωρακίων του Πρεσβυτερίου κ.ά.

Η ανασκαφή συνεχίστηκε και έξω από τον ναό, όπου αποκαλύπτεται σιγά σιγά μια στοά, μπροστά από την οποία περνούσε πλακόστρωτος δρόμος. Σε εκείνη την περιοχή βρέθηκαν τμήματα μαρμάρινων αγαλμάτων και βάθρα μνημείων. Από τις επιγραφές που φέρουν κάποια από αυτά τα βάθρα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, φαίνεται πως τιμώνται ευεργέτες της πόλη. Αναφέρονται και ονόματα εφήβων.

Η ανασκαφή της Παλαιόπολης ξεκίνησε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην αποκάλυψη της αρχαίας πόλης στα δυτικά παράλια του νησιού, που αποτέλεσε για μια ολόκληρη χιλιετία (ως τον 7ο αι. μ.Χ.) την πρωτεύουσα του νησιού. Από ό,τι έχει δείξει η παράλληλη έρευνα στο αρχαίο λιμάνι, η αγορά της πόλης αναπτύχθηκε μαζί μ' αυτό. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μνημειακά δημόσια κτίρια. Συγκεκριμένα, σε δύο άνδηρα έχουν βρεθεί δύο στοές, η μία δωρικού ρυθμού, ένα κτίριο με περίστυλη αυλή εσωτερικά και μνημειακό τετράστυλο πρόπυλο και τμήματα τριών πλακόστρωτων δρόμων 3ου-2ου αι. π.Χ.

Ολα αυτά τα ευρήματα δυστυχώς τα χαίρονται μόνο οι αρχαιολόγοι, γιατί δρόμος αμαξητός δεν υπάρχει και το μονοπάτι που οδηγεί εκεί είναι δύσβατο. Η προσβασιμότητα του χώρου είχε συζητηθεί προ ετών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και είχε οριστεί μία επιτροπή για να διενεργήσει αυτοψία. Η αυτοψία έγινε, αλλά το θέμα δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να γίνεται προβληματική ακόμη και η προσέγγιση συνεργείων συντήρησης των αρχαίων που έχουν βγει τόσα χρόνια από το χώμα και χρειάζονται φροντίδα. Πρέπει να αρχίσουν να πέφτουν οι τοίχοι των μνημείων για να αποφασιστεί η διάνοιξη ενός, εργοταξιακού έστω, δρόμου;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Το σινεμά δεν είναι παιδική χαρά για τη Σάρον Στόουν
50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
«Ματαιώστε τα γενέθλια του φεστιβάλ»
Αρχαιολογία
Χριστιανικό ψηφιδωτό αρχαίας πόλης
Εικαστικά
Της πατρίδας τους η σημαία
Θέατρο
Ελληνες καλλιτέχνες στο Τείχος της Παλαιστίνης
Η Πατεράκη σκηνοθετεί Ελένη Ερήμου
Συναυλία με Ξενάκη
Τελικά, η μουσική του Ξενάκη ακούγεται
Συναυλίες αφιερωμένες στον Καζαντζίδη
Κι αν χιονίζει και αν βρέχει η λατρεία τους αντέχει
Τηλεόραση
Πολλή μπάλα στη NOVA
Η ΕΡΤ θα δείχνει στιγμιότυπα
Συζητήσεις μετά το debate
Με κλήρωση οι δημοσιογράφοι