Έντυπη Έκδοση

Η «ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ» ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΠΟ 4 ΔΙΣ. (2004) ΣΕ 28 ΔΙΣ. (2009)

Πώς 7πλασίασε τις οφειλές η... ληξιπρόθεσμη κυβέρνηση

Τον επταπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων χρεών πέτυχε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και από τα 4 δισ. ευρώ το 2004 τα έχει φθάσει πλέον στα 28 δισ. ευρώ.

Ολο και λιγότεροι οι ...επισκέπτες στα ταμεία της Εφορίας την τελευταία πενταετία, καθώς οι εισπρακτικοί μηχανισμοί κατέρρεαν Ολο και λιγότεροι οι ...επισκέπτες στα ταμεία της Εφορίας την τελευταία πενταετία, καθώς οι εισπρακτικοί μηχανισμοί κατέρρεαν Το αποκαλυπτικό νούμερο αποδεικνύει τη διάλυση όχι μόνο του ελεγκτικού, αλλά και του εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εμφανίζει σταθερά αδράνεια σε μια εποχή αναζήτησης φορολογικών εσόδων, λόγω υψηλού ελλείμματος του προϋπολογισμού, το οποίο εκτιμάται ότι προσεγγίζει πια στο 8% με 10% του ΑΕΠ, εν συγκρίσει με το 6% που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Το ανησυχητικό είναι ότι τα χρέη διογκώνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς τα 4 δισ. ευρώ του 2004 έγιναν 6,5 δισ. ευρώ το 2005 και 17,6 δισ. ευρώ το 2007, όπως είχε απαντήσει στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου αποκάλυπτε πως είχαν ανεβεί στα 20 δισ. ευρώ. Εξι μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2009, προστέθηκαν άλλα 8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό στα 28 δισ. ευρώ. Δηλαδή, 600% ή επτά φορές πάνω.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το προφίλ των οφειλετών του Δημοσίου:

* 2 δισ. ευρώ χρωστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ), οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι νομαρχίες και γενικώς όλο το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

* 10 δισ. ευρώ καταγράφονται να χρωστούν οι φτωχοί οφειλέτες, κυρίως επιχειρήσεις.

* Μόλις το 1/3 των συνολικών οφειλών χαρακτηρίζονται εισπράξιμα και υπολογίζονται για την ώρα σε 8-10 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 700.000 και ίσως πλέον 1.000.000 φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο, με την πλειονότητα αυτών να οφείλει ποσά κάτω των 10.000 ευρώ ο καθένας.

6 δισ... ανείσπρακτα

* Το 1/7 των χρεών, ήτοι 6 δισ. ευρώ, θεωρούνται ανείσπρακτα, καθώς προέρχονται κυρίως από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

Η υπόθεση των ληξιπρόθεσμων δεν φαίνεται να πήγε και τόσο καλά κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. Τον Ιανουάριο του 2005, ιδιωτική εταιρεία «πλεύρισε» το Δημόσιο για να αναλάβει την είσπραξή τους έναντι αμοιβής του 10% αυτών που θα εισέπραττε.

Τον περασμένο χρόνο, η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων βάζοντας ως στόχο την πρώτη φορά 1,5 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ τη δεύτερη φορά. Τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία του υπουργείου, είχαν εισπράξει κάτι πάνω από 345 εκατ. ευρώ. Στα μέσα του καλοκαιριού, μετά τη δεύτερη παράταση (έληξε τέλη παρασμένου Ιουνίου) -σύμφωνα με τις ίδιες ανεπίσημες πληροφορίες- οι εισπράξεις έφταναν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Ηδη, είχε ανακοινωθεί ότι το Δημόσιο θα προσλάβει εταιρεία για την είσπραξη των χρεών.

Τους 3 υπαλλήλους της μελετητικής PriceWaterHouse&Coopers, που εγκαταστάθηκαν στην Καραγεώργη Σερβίας στα τέλη Αυγούστου, τους πρόλαβαν οι εκλογές.

Σε αυτή τη φάση, η υπόθεση των ληξιπρόθεσμων έχει μπει στο προεκλογικό παιχνίδι, καθώς το ΠΑΣΟΚ δίνει μεγάλο βάρος στην είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών 31 δισ. ευρώ, που εκτός των ληξιπρόθεσμων αφορούν και βεβαιωθέντες φόρους που διακανονίστηκαν και δεν εισπράττονται (μόνο από ΦΠΑ υπολογίζονται χαμένα έσοδα 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Νέα Δημοκρατία
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Μείωση στο β' τρίμηνο
4,4% κάτω οι τιμές ακινήτων
Τουρισμός
Φθινοπωρινό καπέλο στα ξενοδοχεία παρά τα αυγουστιάτικα κεσάτια
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Καυγάς (και) για τη «σεισάχθεια»
Ερχεται... ηθικός καπιταλισμός
Νερό στο κρασί των μπόνους από G20
Κοινοτικές επιδοτήσεις
Δεύτερη ευκαιρία για την ασφάλεια των δικτύων
Διαγραφή χρεών
Προκαταρκτική για τα χαρισμένα πρόστιμα
Δημόσιο χρέος
Πώς 7πλασίασε τις οφειλές η... ληξιπρόθεσμη κυβέρνηση