Έντυπη Έκδοση

ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ * ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΙΟ «ΗΘΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ» ΜΙΛΑΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ

Νερό στο κρασί των μπόνους από G20

Οσο πλησιάζει η ανάκαμψη τόσο η ρητορική περί νέου νιου ντιλ, άπληστων τραπεζών κ.λπ. δίνει τη θέση της σ' έναν περίτεχνο συμβιβασμό για τα τραπεζικά μπόνους.

Ηδη ενόψει της συνόδου του G20 την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που είχε σηκώσει παντιέρα κατά των τραπεζών μιλώντας για πλαφόν στα μπόνους κ.λπ., αναζητώντας έναν πιο «ηθικό καπιταλισμό», μετρίασε τη ρητορική του ρίχνοντας γέφυρες προς την Ουάσιγκτον.

Αλλά και όσον αφορά τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ποιος άραγε θυμάται τους λεονταρισμούς του για επιβολή πλαφόν στα μπόνους των τραπεζών, όταν η οργή της κοινή γνώμης κατά της Γουόλ Στριτ ήταν νωπή ακόμη;

Αντί πλαφόν, λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, Ε.Ε. και ΗΠΑ θα καταλήξουν την ερχόμενη εβδομάδα σε ένα ολίγον ασαφές πλαίσιο διεθνών χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων, που θα διαπνέεται από τη φιλοσοφία σύνδεσης των μπόνους με την επάρκεια τραπεζικών κεφαλαίων. Το πρόβλημα βέβαια με τα μπόνους δεν ήταν τόσο η κεφαλαιακή επάρκεια, που ούτως ή άλλως είχε κάνει φτερά με τις επενδύσεις σε τοξικά χρεόγραφα, αλλά αυτή καθεαυτή η κουλτούρα της επιβράβευσης με παχυλές αμοιβές σε ρευστό και μετοχές των «γκόλντεν μπόις» που ρίσκαραν εκ του ασφαλούς, όπως έδειξε η ένεση πολλών δισεκατομμυρίων από τους κρατικούς κουρβανάδες για τη σωτηρία των τραπεζών που κατέρρεαν, παίζοντας σε «εξωτικά» και επικίνδυνα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Και φόρος Τόμπιν

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μάλιστα, αναζητώντας νέες ιδέες, φαίνεται να ετοιμάζει κατά το BBC ακόμη ένα «πυροτέχνημα». Σε ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής του έκδοσης, το BBC αναφέρει ότι ο Σαρκοζί θα ζητήσει από τους ομολόγους του στο G20 να προωθήσει την ιδέα της επιβολής ενός «φόρου Τόμπιν» στις τράπεζες για να αποθαρρύνει τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία.

Η ιδέα του φόρου Τόμπιν, από το όνομα του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Τόμπιν, πρωτοκυκλοφόρησε τη δεκαετία του '70, έχοντας έκτοτε επανέλθει στην επικαιρότητα αρκετές φορές.

Πάντως, ακόμη και αυτές οι μετριοπαθείς μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ομπάμα για τις τράπεζες στις ΗΠΑ συναντούν έντονες αντιδράσεις. «Δεν εκπλήσσει το ότι οι λομπίστες των μεγάλων τραπεζών της Γουόλ Στριτ δουλεύουν σκληρά προσπαθώντας να σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα τις αναγκάζουν να λογοδοτούν και θέλουν να διατηρήσουν τα πράγματα όπως είναι», δήλωσε προχθές στο εβδομαδιαίο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος ενόψει της συνόδου του G20.

«Ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πρέπει να ηγούμαστε, όχι μόνο στα λόγια, αλλά με το παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, σε συνεργασία με χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο για να ενισχύσουμε τους κανόνες που διέπουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να εξασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα βρεθούμε στην επισφαλή θέση που βρεθήκαμε μόλις ένα χρόνο πριν», τόνισε ο Ομπάμα.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Διεθνείς διασκέψεις
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Μείωση στο β' τρίμηνο
4,4% κάτω οι τιμές ακινήτων
Τουρισμός
Φθινοπωρινό καπέλο στα ξενοδοχεία παρά τα αυγουστιάτικα κεσάτια
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Καυγάς (και) για τη «σεισάχθεια»
Ερχεται... ηθικός καπιταλισμός
Νερό στο κρασί των μπόνους από G20
Κοινοτικές επιδοτήσεις
Δεύτερη ευκαιρία για την ασφάλεια των δικτύων
Διαγραφή χρεών
Προκαταρκτική για τα χαρισμένα πρόστιμα
Δημόσιο χρέος
Πώς 7πλασίασε τις οφειλές η... ληξιπρόθεσμη κυβέρνηση