Έντυπη Έκδοση

Καυγάς (και) για τη «σεισάχθεια»

Πολιτικός καυγάς ξέσπασε στην «πλάτη» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Την ίδια ώρα που η ύφεση σωρεύει, με γεωμετρική πρόοδο, στα «βιβλία των τραπεζών» δάνεια άνω των 17 δισ. ευρώ, που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν κανονικά, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σκιαμαχούν για τη λήψη μέτρων που θ' ανακουφίσουν τους δανειολήπτες.

Η πρόταση για «σεισάχθεια» των ακτημόνων που είχε καταθέσει από τον περασμένο Απρίλιο το ΠΑΣΟΚ και κατέχει πλέον κεντρική θέση στο προεκλογικό του πρόγραμμα προκάλεσε ετεροχρονισμένα την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «περί δήθεν διαγραφής χρεών» ως «ακραία λαϊκίστικο», το οποίο «δημιουργεί μείζον θέμα αξιοπιστίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου».

Το γάντι από το ΠΑΣΟΚ σήκωσε κατ' αρχήν ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν ενδιαφέρεται για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά νοιάζεται μόνο για τις τράπεζες και τους ισολογισμούς τους. Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ. για ασύστολη και ανεύθυνη κινδυνολογία, υπενθυμίζοντας ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση των χρεών είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Απρίλιο του 2009, ενώ το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο.

Απουσίασε το υπουργείο

Για το ίδιο θέμα παρέμβαση έκανε και η Λούκα Κατσέλη συμπληρώνοντας ότι στη σχετική διαβούλευση ανταποκρίθηκαν όλοι οι φορείς, με εξαίρεση τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, που δεν θεώρησε σκόπιμο να συμμετάσχει. Τότε κανένας φορέας δεν εξέφρασε αντίρρηση επί της αρχής. Ακόμη και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών δεν αμφισβήτησε επί της αρχής την αναγκαιότητα του θεσμού.

Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι η πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών καθώς και οι προτάσεις που έχει κατά καιρούς καταθέσει για την προστασία των καταναλωτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών θα κατατεθούν από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί προέβλεπε μεταξύ άλλων το πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων που λόγω της σημερινής συγκυρίας πλήττονται.

Διαγραφή του 90% αν...

Στους καταναλωτές προβλέπεται μέσα από δικαστική διαδικασία η διαγραφή του 90% του χρέους τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι να μην υφίστανται περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματα του καταναλωτή για την ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων.

Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταθέτει κάθε μήνα για 3-5 έτη μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Αν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, δεν επέρχεται απαλλαγή από τα χρέη.

* Σημειώνεται ότι η κύρια κατοικία του οφειλέτη, κατά τη διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη, προστατεύεται. Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την εξαίρεσή της από την περιουσία που ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών, εφόσον δεν υπερβαίνει σε έκταση το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξανόμενο κατά 20%.

Σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 20 έτη, με περίοδο χάριτος και σε ευνοϊκούς όρους, ποσό οφειλών μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπως αυτή αποτιμάται από το δικαστήριο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Μείωση στο β' τρίμηνο
4,4% κάτω οι τιμές ακινήτων
Τουρισμός
Φθινοπωρινό καπέλο στα ξενοδοχεία παρά τα αυγουστιάτικα κεσάτια
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Καυγάς (και) για τη «σεισάχθεια»
Ερχεται... ηθικός καπιταλισμός
Νερό στο κρασί των μπόνους από G20
Κοινοτικές επιδοτήσεις
Δεύτερη ευκαιρία για την ασφάλεια των δικτύων
Διαγραφή χρεών
Προκαταρκτική για τα χαρισμένα πρόστιμα
Δημόσιο χρέος
Πώς 7πλασίασε τις οφειλές η... ληξιπρόθεσμη κυβέρνηση