Έντυπη Έκδοση

Bienal

Η Τέχνη υπό μετακόμιση

Ο αγώνας συνεχίζεται για να μην περάσει ούτε το τσαντόρ ούτε η ασυδοσία των εργολάβων

Ενα άδειο δωμάτιο στον όροφο του Ελληνικού Σχολείου στον Γαλατά, έργο της Ιταλίδας Ροσέλα Μπισκότ
Εντονα πολιτική, η φετινή 13η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης παίρνει θέση, άμεσα ή έμμεσα, στα γεγονότα. Και θυμίζει την κατεδάφιση του «Μνημείου της Ανθρωπότητας» στην πόλη Καρς, στα σύνορα Τουρκίας - Αρμενίας, έργο του Τούρκου γλύπτη Mehmet Aksoy, το 2011, όταν ο Ερντογάν το χαρακτήρισε τερατώδες. Σήμερα, ο Ολλανδός καλλιτέχνης Wouter Osterholt επαναφέρει την ύπαρξη του μνημείου στην Πόλη

Πλήρες θέμα...

 • Υγεία

  • 21/9 Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ Οταν η μνήμη μας προδίδει!
   Το κόστος για την αντιμετώπιση της ασθένειας υπολογίστηκε το 2010 σε 604 δισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ παγκοσμίως! Εξασκήστε το μυαλό σας για να μην πάθετε άνοια, προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες. Αλλωστε πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασχολούνται με το διάβασμα ή με παχνίδια που εξασκούν το μυαλό, όπως σκάκι, σταυρόλεξο ή sudoku, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο. Ισως γι' αυτό η Ενωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής αποφάσισε να διοργανώσει σήμερα φιλανθρωπικό αγώνα σκάκι, με σύνθημα «Κάντε μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια».
  • Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;
   Τα άτομα που έχουν το σύνδρομο αναφέρουν συμπτώματα που περιγράφονται σαν κάψιμο, ανατριχίλα, μυρμήγκιασμα, πόνος, τράβηγμα ή ακόμη σαν κάτι που έρπει κάτω από το δέρμα
 • Greek Film Centre

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο Γ. Παπαλιός μιλάει έξω από τα δόντια
   Φεύγει από την προεδρία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απαυδισμένος, έπειτα από επτά χρόνια, τέσσερις κυβερνήσεις, επτά υπουργούς Τι πραγματικά οδήγησε σε παραίτηση τον Γ. Παπαλιό; Ο άνθρωπος που έδωσε φτερά στους νέους κινηματογραφιστές δεν μασάει τα λόγια του
 • Κινηματογράφος

  • Τζέρεμι Αϊρονς: Οι ακροδεξιοί δεν αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα «Ηλίθιοι δολοφονούν»
   Ο Τζέρεμι Αϊρονς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου Μας ωθούν να δανειζόμαστε και να είμαστε καταναλωτές. Είναι στο χέρι μας να πούμε ένα μεγάλο όχι. Το σημαντικό είναι να ξυπνάμε κάθε πρωί και να εκτιμάμε τις πραγματικές αξίες της ζωής
 • Βιβλίο

  • Το νέο της αυτοβιογραφικό βιβλίο κυκλοφορεί την Τρίτη από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» Η Αλκη Ζέη με μολύβι φάμπερ
   Η μητέρα της Αλκης Ζέη, Ελλη, στη Σάμο «Κουτοκούλι». Σ' αυτό το περιπαιχτικό παρατσούκλι άκουγε, παιδί, η Αλκη Ζέη. Ηταν σχεδόν παιδί όταν καθόταν στο μαρμάρινο τραπέζι της κουζίνας, μ' ένα καλά ξυσμένο μολύβι, κι έγραφε στις υπηρετριούλες της πολυκατοικίας γράμματα για τους αγαπημένους τους... «Το κουτοκούλι μάς προέκυψε συγγραφέας», σχολίαζαν οι δικοί της, ευχάριστα ξαφνιασμένοι.
  • Ούλοφ Πάλμε 1927-1986 Η πολιτική είναι θέμα αρχών
   «Το κόστος των στρατιωτικών δαπανών μισής μέρας αρκεί για να εξαλειφθεί η ελονοσία σε όλη τη Γη». Ούλοφ Πάλμε Ούλοφ Πάλμε Ο Ούλοφ Πάλμε αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια σύγχρονη ιστορία. Είναι ο πολιτικός που δημιούργησε πολιτική σχολή και επηρέασε όσο κανένας άλλος με τις πρωτοπόρες ιδέες του την παγκόσμια πολιτική. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της πολιτικής του φιλοσοφίας;
  • Οι βασικές αρχές ενός οραματιστή
   Ο Ούλοφ Πάλμε και ο Μίκης Θεοδωράκης στη Στοκχόλμη Οι βασικές αρχές, σύμφωνα με τον Ούλοφ Πάλμε, του σουηδικού μοντέλου:* Ο αγώνας μας δεν είναι κατά του πλούτου, αλλά κατά της φτώχειας. * Το κόστος των στρατιωτικών δαπανών μισής μέρας αρκεί για να εξαλειφθεί η ελονοσία σε όλη τη Γη. Να γιατί πρώτιστη ανάγκη είναι η εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης, η ανάπτυξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου και η προστασία του περιβάλλοντος, που απειλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της βιομηχανίας.
  • Αναζητούσε συμμάχους στον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας
   Σε κρητικό γλέντι ο Πάλμε τα δίνει όλα Αραγε ποιος θα ήταν ο ρόλος του Πάλμε σήμερα, την εποχή του νεοφιλελευθερισμού και των χρηματοπιστωτικών κρίσεων; Είναι σίγουρο ότι ο Πάλμε θα αναζητούσε συμμάχους στον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας. Για τη Σουηδία του Πάλμε τα πλεονάσματα της χώρας δεν ήταν ποτέ ένδειξη ηθικής υπεροχής και πηγή αυταρέσκειας, αλλά δυνατότητα και εργαλείο συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Εκτός όμως από το θέμα της αλληλεγγύης, ο Πάλμε τόνιζε ότι οι μεγάλες ιδέες για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη υπηρετούνται καλύτερα από μια ισχυρή οικονομία.
  • Σκανδιναβικό μοντέλο: Πρότυπο η Σουηδία
   Το σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο για τρεις δεκαετίες, από το '50 ώς το '70, στις μέρες μας παρουσιάζει στοιχεία ύφεσης. Ολες οι παράμετροί του συγκεντρώθηκαν ιδανικά στη Σουηδία: ισχυρή σοσιαλδημοκρατία, εκτεταμένο κράτος πρόνοιας, συμβιβασμός μεταξύ των τάξεων και συναίνεση στην αγορά εργασίας. Το κάποτε ανθηρό κομμάτι του δυτικοευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος χτυπιέται από την εγκαθιδρυμένη παγκοσμιοποίηση, τη δημογραφική γήρανση και την προϊούσα μετανάστευση.
  • Σύμπλευση εθνικών ταυτοτήτων
   Αυτό που κάνει εντύπωση στη Μαίρη Χίλσον είναι η αντοχή και η σταθερότητα της Σκανδιναβίας ως έννοιας. Προς τα πού πρέπει να αναζητήσουμε ένα γενικό συμπέρασμα; Το σημείο ότι πέντε ανεξάρτητα κράτη συνεργάζονται σε διεθνές επίπεδο, αλλά διατηρούν ακέραιη την εθνική τους κυριαρχία, μοιάζει να μην αμφισβητείται από κανέναν.
 • Εξωσωματική γονιμοποίηση

  • Πώς να προετοιμαστείτε για εξωσωματική γονιμοποίηση
   Το άγχος της περιόδου κατά την οποία ένα ζευγάρι υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση αξιολογείται ως σχεδόν το μεγαλύτερο από κάθε άλλο σημαντικό γεγονός της ζωής, όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας ή το διαζύγιο
 • Ψυχολογία

  • Οι όμορφες θολώνουν το ανδρικό μυαλό!
   Χάνουν τα λόγια τους, θολώνει η κρίση τους, ενίοτε ζαλίζονται ή ιδρώνουν. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα των ανδρών μπροστά σε μια σαγηνευτική γυναίκα. Αντίθετα, οι γυναίκες, όταν κάνουν παρέα με έναν όμορφο άνδρα, δεν φαίνεται να επηρεάζονται καθόλου.
 • Σεξουαλική συμπεριφορά

  • Είναι το σεξ άσκηση; Μύθος και πραγματικότητα
   Δεν υπάρχει αμφιβολία· το σεξ είναι φυσική δραστηριότητα. Είναι όμως επαρκής... δικαιολογία για να γυρίσετε την πλάτη στο γυμναστήριο; Η θεωρία, που βολεύει πολλούς, είναι πως κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορείτε να «κάψετε» από 100 έως 300 θερμίδες. Θα σας στενοχωρήσουμε αλλά, σύμφωνα με έρευνα του ιατρικού περιοδικού «New England», το σεξ έχει μέση διάρκεια 6 λεπτά και καίει μόλις 21 θερμίδες.
 • Νοσοκομεία

  • Χειρουργεία με αναμνηστικά! Ξεχασμένα χειρουργικά υλικά!
   Χιλιάδες ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο μπαίνουν στα χειρουργεία για να αφαιρέσουν κάτι, αλλά κάποιες φορές παίρνουν μαζί τους και... αναμνηστικά! Μελέτη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (Α. Πατελάρου, Μ. Σπανουδάκη, Α. Λαλιώτης) έδειξε ότι ένα ξεχασμένο αντικείμενο μπορεί και να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του πάσχοντος.