Έντυπη Έκδοση

Τζέρεμι Αϊρονς: Οι ακροδεξιοί δεν αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα

«Ηλίθιοι δολοφονούν»

Μας ωθούν να δανειζόμαστε και να είμαστε καταναλωτές. Είναι στο χέρι μας να πούμε ένα μεγάλο όχι. Το σημαντικό είναι να ξυπνάμε κάθε πρωί και να εκτιμάμε τις πραγματικές αξίες της ζωής

Ο Τζέρεμι Αϊρονς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου Ο Τζέρεμι Αϊρονς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου Αποκάλεσε «ηλίθιους» όσους πρόσκεινται σε ακροδεξιά σχήματα, στηλίτευσε την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, τον καταναλωτισμό και τη μισαλλοδοξία ο Τζέρεμι Αϊρονς, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μαζί με το σκηνοθέτη Μπιλ Ογκουστ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας τους ταινίας «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα».

Για τη δράση ακροδεξιών στην Ελλάδα:

«Νομίζω ότι αυτά που είδαμε στις εφημερίδες και στην τηλεόραση δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση την Ελλάδα. Σίγουρα υπάρχουν ηλίθιοι που καλύπτονται από την πολιτική τους ιδιότητα. Δολοφονούν ανθρώπους κάποιες φορές, αλλά αυτά συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Οι Ελληνες που εγώ ξέρω είναι οι πιο υπέροχοι άνθρωποι και η χώρα σας η πιο όμορφη στον κόσμο. Δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλα στην Ελλάδα εξαιτίας της δράσης αυτών των ηλίθιων ακροδεξιών που σκότωσαν έναν καλλιτέχνη».

Για τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη:

«Σίγουρα πρέπει να επιστρέψουμε ένα μέρος από αυτά τα χρήματα, αλλά στο τέλος να πούμε και σε αυτούς που μας δάνεισαν, συγγνώμη, αλλά ήσασταν ανόητοι που μας δανείσατε τόσα. Αυτό που συμβαίνει με την οικονομία στην Ευρώπη μοιάζει με ένα ελικόπτερο που χάλασαν οι μηχανές και ο πιλότος, στη θέση του οποίου βάλτε τη Μέρκελ ή τους πολιτικούς σας ηγέτες, προσπαθεί να το προσγειώσει χωρίς να σκοτώσει κανέναν. Ο κόσμος εξαπατήθηκε από πολιτικούς και οικονομολόγους. Ολοι όμως φέρουμε ευθύνη. Κι αυτοί που δανείστηκαν, αλλά και εκείνοι που δάνεισαν αφειδώς. Αυτή η ευθύνη θα πρέπει να μοιραστεί. Ο κόσμος πρέπει να πάει μπροστά».

Πολιτικές και οικονομικές αντιστοιχίες της πραγματικότητας με την ταινία «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα»:

«Ολα αυτά διαπερνούν το φιλμ με έναν τρόπο υπαινικτικό. Το κύριο στοιχείο είναι η προσωπική αναζήτηση ενός ανθρώπου, είναι Ελβετός, προέρχεται δηλαδή από μια χώρα που δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Ο πρωταγωνιστής πραγματοποιεί ένα φυσικό αλλά κυρίως διανοητικό ταξίδι, μέσα από το οποίο συναντά ανθρώπους που έζησαν, αγάπησαν, υπέφεραν σε ακραίες καταστάσεις και τελικά επιβίωσαν. Συνειδητοποίησαν ότι η ζωή στην καλύτερή της εκδοχή εμπεριέχει πάθος. Η μεγαλύτερη παγίδα σε καταστάσεις οικονομικής κρίσης είναι να εγκλωβιζόμαστε και να παίζουμε το παιχνίδι που μας έχουν επιβάλει με οικονομικούς όρους».

Για το ρόλο της Ιστορίας:

«Πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν μας την Ιστορία. Ειδικά στην Ελλάδα, που αυτές τις μέρες αντιμετωπίζετε προβλήματα με ακραίες ομάδες από το χώρο της Δεξιάς. Δεν είναι όμως μόνο ελληνικό φαινόμενο. Οι ακραίες απόψεις κερδίζουν ολοένα έδαφος στο σύνολο της ανθρωπότητας. Ο κόσμος πιστεύει ότι με ακραίες συμπεριφορές θα λύσει τα προβλήματά του. Η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μέτρον άριστον. Στην Αγγλία έχουμε χλευάσει και απαξιώσει αυτές τις συμπεριφορές. Ελπίζω και στην Ελλάδα να βρείτε ανάλογο τρόπο αντιμετώπισης. Κυρίως οι νέοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο εξτρεμισμός δεν οδηγεί πουθενά».

Για τα γυρίσματα του φιλμ:

Ο Μπιλ Ογκουστ υποστήριξε ότι προσπάθησε να μείνει πιστός στο πνεύμα του βιβλίου, προσθέτοντας ότι χάρη στην καλή προετοιμασία, το ταλέντο, καθώς και την ανεξάντλητη ενέργεια του Τζέρεμι Αϊρονς δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι η ταινία στοίχισε συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τζέρεμι Αϊρονς από την πλευρά του ανέφερε ότι το ομώνυμο μυθιστόρημα στο οποίο βασίστηκε η ταινία ήταν ένα βιβλίο που σου μιλούσε εξαρχής, ενώ θεωρεί ότι σε σχέση με την προηγούμενη ταινία, «Το σπίτι των πνευμάτων», ο Ογκουστ είναι πιο ώριμος και συνειδητοποιημένος από ποτέ.

Για τις αληθινές αξίες της ζωής:

«Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η αγάπη. Αυτό είναι εξάλλου και το μόνο κοινό στοιχείο όλων των θρησκειών, παρ' όλο που δεν δηλώνω θρήσκος. Να υπάρχει μεταξύ μας επικοινωνία και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολους καιρούς. Εχουμε παραδείγματα φτωχών λαών που είναι ευτυχισμένοι. Δεν μιλάω φυσικά γι' ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε. Πρέπει να ξεπεράσουμε την προπαγάνδα που μας έχουν επιβάλει και να επαναπροσδιορίσουμε την πραγματική αξία των χρημάτων. Η παγκόσμια οικονομία μάς ωθεί να δανειζόμαστε και να είμαστε καταναλωτές. Είναι στο χέρι μας να πούμε ένα μεγάλο όχι. Το σημαντικό είναι ξυπνάμε κάθε πρωί και να εκτιμάμε τις πραγματικές αξίες της ζωής. Να απολαμβάνουμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Το μπλε του ουρανού, το θαυμάσιο καιρό, τη γλυκύτητα της θάλασσας. Να είμαστε πνευματικά ρωμαλέοι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
ναζισμός/νεοναζισμός
Κινηματογράφος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Υγεία
Οταν η μνήμη μας προδίδει!
Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;
Μπιενάλε
Χθες ονειρεύτηκα ξανά τη φυλακή
Greek Film Centre
Το ποτήρι ξεχείλισε για τον Παπαλιό
Κινηματογράφος
«Ηλίθιοι δολοφονούν»
Βιβλίο
Η Αλκη Ζέη με μολύβι φάμπερ
Η πολιτική είναι θέμα αρχών
Οι βασικές αρχές ενός οραματιστή
Αναζητούσε συμμάχους στον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας
Σκανδιναβικό μοντέλο: Πρότυπο η Σουηδία
Σύμπλευση εθνικών ταυτοτήτων
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Πώς να προετοιμαστείτε για εξωσωματική γονιμοποίηση
Ψυχολογία
Οι όμορφες θολώνουν το ανδρικό μυαλό!
Σεξουαλική συμπεριφορά
Είναι το σεξ άσκηση; Μύθος και πραγματικότητα
Νοσοκομεία
Χειρουργεία με αναμνηστικά! Ξεχασμένα χειρουργικά υλικά!