Έντυπη Έκδοση

Οι βασικές αρχές ενός οραματιστή

Οι βασικές αρχές, σύμφωνα με τον Ούλοφ Πάλμε, του σουηδικού μοντέλου:* Ο αγώνας μας δεν είναι κατά του πλούτου, αλλά κατά της φτώχειας. * Το κόστος των στρατιωτικών δαπανών μισής μέρας αρκεί για να εξαλειφθεί η ελονοσία σε όλη τη Γη. Να γιατί πρώτιστη ανάγκη είναι η εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης, η ανάπτυξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου και η προστασία του περιβάλλοντος, που απειλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Ο Ούλοφ Πάλμε και ο Μίκης Θεοδωράκης στη Στοκχόλμη Ο Ούλοφ Πάλμε και ο Μίκης Θεοδωράκης στη Στοκχόλμη * Για την υλοποίηση των στόχων μας αναζητάμε συνεργασία και κοινή δράση. Συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούμε σε όλα. Και είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχουμε στόχους που αφορούν το γενικό συμφέρον.

* Η υλοποίηση των πολιτικών ιδεών δεν είναι μόνο θέμα των ειδικών. Είναι θέμα όλων μας.

* Αν η πολιτική αφεθεί μόνο στους πολιτικούς, τότε η πολιτική πεθαίνει και η κοινωνία θα μείνει μετέωρη.

* Η προσπάθεια για ισότητα μοιάζει με επαναστατικό κίνημα. Οταν οι πολίτες αποκτούν ισότητα, μπορούν να αναπτύξουν τις δυνατότητες που έχουν και μαζί να αλλάζουν συνεχώς την κοινωνία.

* Αν σταματήσουμε να είμαστε οραματιστές, αν σταματήσουμε να δημιουργούμε στόχους, αν σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τότε όλη μας η προσπάθεια θα εξανεμιστεί και μαζί θα χαθεί η ηθική και η ιδεολογική μας δύναμη.

* Η αστική τάξη παραμένει αδιάφορη και τυφλή. Δεν κατανοεί ότι η δύναμή της στηρίζεται σε κολόνες με σαθρό έδαφος. Αν δεν πάρουμε τώρα αναγκαία μέτρα, ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρώσουμε στο μέλλον θα είναι πολύ ακριβός.

* Οι πολιτικοί θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος.

* Ο δημόσιος τομέας πρέπει να διοικείται με σωστό τρόπο. Μόνο μια υγιής οικονομία μπορεί να στηρίξει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Προτιμώ εύρωστες βιομηχανίες παρά στρατιές ανέργων.

* Ο κίνδυνος της ανεργίας καιροφυλακτεί. Το ίδιο και ο κίνδυνος να αυξηθούν οι κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις. Ο αγώνας για περισσότερη ισότητα και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη δεν τελειώνει ποτέ!

* Στη χώρα μας υπάρχουν αυτοί που έχουν οικονομική άνεση. Που προγραμματίζουν διακοπές σε εξωτικές χώρες. Ομως την ίδια στιγμή έχουμε άτομα που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και κινητικότητας. Γι' αυτό λέμε ότι ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη δεν τελειώνει ποτέ!

* Η ελευθερία προϋποθέτει αίσθηση ασφάλειας. Αν υπάρχει αγωνία για το μέλλον, αν υπάρχει πρόβλημα εργασίας, τότε η ελευθερία είναι έννοια χωρίς περιεχόμενο.

* Ενας ελεύθερος άνθρωπος ενεργεί με αξιοπρέπεια. Πάντα σέβεται τους άλλους αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Σέβεται το περιβάλλον και αγωνίζεται για την προστασία του. Σέβεται τη διαφορετικότητα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των μεταναστών. Σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας.

* Δημοκρατία δεν σημαίνει έλλειψη εξουσίας. Η Δημοκρατία προϋποθέτει ότι η εξουσία υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

* Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα και έχουμε αίσθηση των δυνατοτήτων μας. Ομως προχωρούμε στο μέλλον με εργαλεία τη γνώση, την πίστη και το χρέος μας απέναντι σε αυτούς που έχουν αγωνιστεί για τα μεγάλα οράματα και απέναντι στις νέες γενιές που έρχονται μετά από εμάς. Το χρέος αυτό ποτέ για εμάς δεν πρέπει να θεωρηθεί βαρύ.

* Πολιτική σημαίνει να θέλεις κάτι και να το υλοποιείς! Η πολιτική είναι θέμα αρχών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παρουσίαση βιβλίου
Κριτική βιβλίου
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Η Αλκη Ζέη με μολύβι φάμπερ
Η πολιτική είναι θέμα αρχών
Αναζητούσε συμμάχους στον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας
Σκανδιναβικό μοντέλο: Πρότυπο η Σουηδία
Σύμπλευση εθνικών ταυτοτήτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Υγεία
Οταν η μνήμη μας προδίδει!
Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;
Μπιενάλε
Χθες ονειρεύτηκα ξανά τη φυλακή
Greek Film Centre
Το ποτήρι ξεχείλισε για τον Παπαλιό
Κινηματογράφος
«Ηλίθιοι δολοφονούν»
Βιβλίο
Η Αλκη Ζέη με μολύβι φάμπερ
Η πολιτική είναι θέμα αρχών
Οι βασικές αρχές ενός οραματιστή
Αναζητούσε συμμάχους στον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας
Σκανδιναβικό μοντέλο: Πρότυπο η Σουηδία
Σύμπλευση εθνικών ταυτοτήτων
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Πώς να προετοιμαστείτε για εξωσωματική γονιμοποίηση
Ψυχολογία
Οι όμορφες θολώνουν το ανδρικό μυαλό!
Σεξουαλική συμπεριφορά
Είναι το σεξ άσκηση; Μύθος και πραγματικότητα
Νοσοκομεία
Χειρουργεία με αναμνηστικά! Ξεχασμένα χειρουργικά υλικά!