Έντυπη Έκδοση

Σύμπλευση εθνικών ταυτοτήτων

Αυτό που κάνει εντύπωση στη Μαίρη Χίλσον είναι η αντοχή και η σταθερότητα της Σκανδιναβίας ως έννοιας. Προς τα πού πρέπει να αναζητήσουμε ένα γενικό συμπέρασμα; Το σημείο ότι πέντε ανεξάρτητα κράτη συνεργάζονται σε διεθνές επίπεδο, αλλά διατηρούν ακέραιη την εθνική τους κυριαρχία, μοιάζει να μην αμφισβητείται από κανέναν.

Ο όρος «Σκανδιναβία» «συμβολίζει και σήμερα τον κοινό πολιτισμικό χαρακτήρα και την ενιαία ταυτότητα της περιοχής», αποφαίνεται.

Εν τούτοις, σε καμία περίπτωση η έννοια της Σκανδιναβίας δεν σήμαινε τίποτε παραπάνω από μια σύμπλευση εθνικών ταυτοτήτων. Ετσι αυτή η έννοια δεν λειτούργησε υπονομευτικά αναφορικά με την εθνική ταυτότητα της κάθε χώρας. Τουναντίον, αποτέλεσε μία παράλληλη, δεύτερη εθνικότητα.

Με πρότυπο και παράδειγμα το σουηδικό μοντέλο, οι άλλες χώρες περιεστράφησαν γύρω από αυτό άλλοτε ως πόλο έλξης και άλλοτε ως πόλο απώθησης. Για τη Δανία, η Σουηδία ήταν ο «Αλλος», του οποίου τα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά -το ψυχρό κλίμα, το αφιλόξενο περιβάλλον και οι περιορισμοί στην κοινωνική συμπεριφορά, ιδίως στην κατανάλωση αλκοόλ-τόνιζαν εξ ανακλάσεως τα θετικά στοιχεία που οι Δανοί έβλεπαν στον εθνικό τους χαρακτήρα: ότι είναι πιο ζεστοί, πιο χαλαροί, πιο «κοντά» στην ηπειρωτική Ευρώπη αναφορικά με την κοινωνική τους συμπεριφορά.

Η Νορβηγία αντιμετωπίζει μεταπολεμικά τη Σουηδία μ' ένα αίσθημα πικρίας κυρίως από τα κατάλοιπα ενός αισθήματος κατωτερότητας, επειδή κατά τεκμήριο είναι το πιο αδύναμο μέρος μιας ετεροβαρούς ένωσης.

Οι Φινλανδοί στάθηκαν οι πιο ένθερμοι σουηδόφιλοι. Σ' αυτούς οι σουηδικές ιδέες και οι σουηδικές κοινωνικές καινοτομίες έγιναν με προθυμία αποδεκτές.

Για τη Φινλανδία, παρατηρεί η Μαίρη Χίλσον, οι σχέσεις με τη Σουηδία «συνέχισαν να επηρεάζονται κάπως από υπαρκτές ταξικές διαφορές ανάμεσα στη σουηδόφωνη μειονότητα και στη φινλανδόφωνη πλειονότητα, όμως για πολλούς Φινλανδούς πολίτες η Σουηδία αντιπροσώπευε τη χώρα της ευκαιρίας, τη χώρα που έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες Φινλανδούς τη δεκαετία του '60».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Βιβλίο
Παρουσίαση βιβλίου
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Η Αλκη Ζέη με μολύβι φάμπερ
Η πολιτική είναι θέμα αρχών
Οι βασικές αρχές ενός οραματιστή
Αναζητούσε συμμάχους στον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας
Σκανδιναβικό μοντέλο: Πρότυπο η Σουηδία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Υγεία
Οταν η μνήμη μας προδίδει!
Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;
Μπιενάλε
Χθες ονειρεύτηκα ξανά τη φυλακή
Greek Film Centre
Το ποτήρι ξεχείλισε για τον Παπαλιό
Κινηματογράφος
«Ηλίθιοι δολοφονούν»
Βιβλίο
Η Αλκη Ζέη με μολύβι φάμπερ
Η πολιτική είναι θέμα αρχών
Οι βασικές αρχές ενός οραματιστή
Αναζητούσε συμμάχους στον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας
Σκανδιναβικό μοντέλο: Πρότυπο η Σουηδία
Σύμπλευση εθνικών ταυτοτήτων
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Πώς να προετοιμαστείτε για εξωσωματική γονιμοποίηση
Ψυχολογία
Οι όμορφες θολώνουν το ανδρικό μυαλό!
Σεξουαλική συμπεριφορά
Είναι το σεξ άσκηση; Μύθος και πραγματικότητα
Νοσοκομεία
Χειρουργεία με αναμνηστικά! Ξεχασμένα χειρουργικά υλικά!