Έντυπη Έκδοση

21/9 Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Οταν η μνήμη μας προδίδει!

Το κόστος για την αντιμετώπιση της ασθένειας υπολογίστηκε το 2010 σε 604 δισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ παγκοσμίως!

Εξασκήστε το μυαλό σας για να μην πάθετε άνοια, προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες. Αλλωστε πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασχολούνται με το διάβασμα ή με παχνίδια που εξασκούν το μυαλό, όπως σκάκι, σταυρόλεξο ή sudoku, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο. Ισως γι' αυτό η Ενωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής αποφάσισε να διοργανώσει σήμερα φιλανθρωπικό αγώνα σκάκι, με σύνθημα «Κάντε μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια».

Σήμερα, σχεδόν 200.000 Ελληνες πάσχουν από άνοια και τουλάχιστον διπλάσιοι είναι οι συγγενείς τους που ανεβαίνουν το δικό τους καθημερινό Γολγοθά προκειμένου να τους φροντίσουν, καθώς στη χώρα μας υπάρχει απουσία εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας ασθενών με άνοια.

Η άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ (60%), ήλθε στο προσκήνιο με την αύξηση του αριθμού των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. Οι επιπτώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστιες. Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ασθενείς με άνοια σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 36 εκατομμύρια και προειδοποιούν ότι, αν δεν βρεθεί θεραπεία, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί στην επόμενη εικοσαετία και θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Το κόστος για την αντιμετώπιση της ασθένειας υπολογίστηκε το 2010 σε 604 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ παγκοσμίως!

Πάντως η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εστιάζει τα τελευταία χρόνια τις έρευνές της στον εντοπισμό εκείνων των θεραπειών που θα απαλλάξουν στο μέλλον την ανθρωπότητα από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Από την άλλη γίνονται εκτεταμένες έρευνες για παρεμβάσεις και στο DNA, ώστε να εξαλείφονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί η ασθένεια.

Μέχρι τότε όμως ελπίδες γεννιούνται με νέου τύπου εξετάσεις, οι οποίες διαγιγνώσκουν τη νόσο και μέσω του αίματος.

Ομάδα Γερμανών και Αμερικανών επιστημόνων κατάφεραν μέσα στα εργαστήρια, με την εφαρμογή μιας ειδικής εξέτασης αίματος, να διαγνώσουν άνοια με ακρίβεια 90%, ενώ όσον αφορά τα διάφορα είδη της νόσου, η διάγνωση παρουσίασε εγκυρότητα σε ποσοστό 75%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιες Ημέρες
Υγεία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Σχετικά θέματα: Υγεία
Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Υγεία
Οταν η μνήμη μας προδίδει!
Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;
Μπιενάλε
Χθες ονειρεύτηκα ξανά τη φυλακή
Greek Film Centre
Το ποτήρι ξεχείλισε για τον Παπαλιό
Κινηματογράφος
«Ηλίθιοι δολοφονούν»
Βιβλίο
Η Αλκη Ζέη με μολύβι φάμπερ
Η πολιτική είναι θέμα αρχών
Οι βασικές αρχές ενός οραματιστή
Αναζητούσε συμμάχους στον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας
Σκανδιναβικό μοντέλο: Πρότυπο η Σουηδία
Σύμπλευση εθνικών ταυτοτήτων
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Πώς να προετοιμαστείτε για εξωσωματική γονιμοποίηση
Ψυχολογία
Οι όμορφες θολώνουν το ανδρικό μυαλό!
Σεξουαλική συμπεριφορά
Είναι το σεξ άσκηση; Μύθος και πραγματικότητα
Νοσοκομεία
Χειρουργεία με αναμνηστικά! Ξεχασμένα χειρουργικά υλικά!