Έντυπη Έκδοση

Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;

Τα άτομα που έχουν το σύνδρομο αναφέρουν συμπτώματα που περιγράφονται σαν κάψιμο, ανατριχίλα, μυρμήγκιασμα, πόνος, τράβηγμα ή ακόμη σαν κάτι που έρπει κάτω από το δέρμα

Μια άγνωστη σε πολλούς πάθηση είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών. Μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά συνήθως επιδεινώνεται τη νύχτα και μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Περιγράφεται ως μια αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» στο εσωτερικό μέρος της κνήμης και μπορεί να σχετίζεται με γενικότερους πόνους και ενοχλήσεις στα πόδια.

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν ο ασθενής αναπαύεται, ενώ βελτιώνονται με την κίνηση. Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν και κακή ποιότητα ύπνου και ως επακόλουθο πολύ συχνά παρουσιάζουν ημερήσια υπνηλία. Υπολογίζεται ότι το 2%-5% των ενηλίκων επηρεάζεται από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, το οποίο αποτελεί αιτία αϋπνίας. Μόνο στο 1% γίνεται σωστή διάγνωση, το οποίο και λαμβάνει τελικά τη σωστή αγωγή.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσάρεστες αισθήσεις στα άκρα, ιδιαίτερα στις κνήμες. Μπορούν να παρουσιαστούν και στα δύο πόδια, ενώ ορισμένες φορές προσβάλλουν και τα χέρια. Τα άτομα που έχουν το σύνδρομο συνήθως αναφέρουν συμπτώματα που περιγράφονται σαν ανατριχίλα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, πόνος, τράβηγμα ή ακόμη σαν κάτι που έρπει κάτω από το δέρμα.

Ο πάσχων με τα συμπτώματα του συνδρόμου των ανήσυχων κάτω άκρων νιώθει την άμεση ανάγκη να κινηθεί, να περπατήσει, να ταλαντευθεί, να τεντωθεί. Κάνοντας τις διάφορες αυτές κινήσεις, τις οποίες μπορεί να ελέγχει, νιώθει ανακούφιση. Βέβαια μπορεί να σταματήσει τις κινήσεις αυτές. Ομως όταν τις σταματά, επανέρχονται οι δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια του.

Υπάρχουν στους ασθενείς αυτούς και κινήσεις που γίνονται χωρίς τη θέλησή τους: είναι απότομες, με ξαφνικά τινάγματα των ποδιών. Οι δυσάρεστες αισθήσεις που βιώνουν οι πάσχοντες επιδεινώνονται όταν ο ασθενής αναπαύεται, κάθεται ή ξαπλώνει. Η κίνηση όμως βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα. Η κλινική εικόνα της πάθησης συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών, αλλά μπορεί και να εξαφανιστεί.

Η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών δεν είναι γνωστή.

Σε πολλούς το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 20 χρόνων. Εμφανίζεται, επίσης, συχνότερα όταν άλλοι στενοί συγγενείς πάσχουν από αυτό. Σύμφωνα με εκτενείς μελέτες, το σύνδρομο RLS τείνει να είναι κληρονομικό. Στο 50%-60% των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Φαίνεται πως επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα, αν και ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι παρουσιάζεται στις γυναίκες δύο φορές πιο συχνά απ' ό,τι στους άνδρες.

Το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά γενικά εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Πιστεύεται ότι σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται πάνω στο 25% στις εγκύους μπορεί να παρουσιαστεί το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, το οποίο όμως παρέρχεται μερικούς μήνες μετά τον τοκετό.

Παρά ταύτα κάποιοι πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτό σε μεγαλύτερη ηλικία. Το σύνδρομο RLS εκδηλώνεται περίπου στο 20%-57% των ατόμων με νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Εμφανίζεται και όταν υπάρχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου στο αίμα ή έλλειψη σε φολικό οξύ. Επίσης έχει συσχετιστεί με άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από ορισμένα αντικαταθλιπτικά, ενώ έχει καταγραφεί και σε άτομα με κιρσούς στα πόδια. Αλλα φάρμακα που μπορούν να έχουν παρενέργειες στο σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων είναι οι αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και οι βήτα αναστολείς. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να παίζει κάποιο ρόλο στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Τέλος, τέσσερα γονίδια, τα MEIS1, BTBD9, ΜΑΡ2Κ5 και PTPRD, έχουν βρεθεί να σχετίζονται με το σύνδρομο. Οι ειδικοί λένε ότι το στρες μπορεί να κάνει χειρότερα τα συμπτώματα του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών. Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα και Tai Chi, είναι γνωστό ότι βοηθούν πάρα πολύ. Επίσης βοηθά η αποφυγή όλων των καφεϊνούχων προϊόντων, όπως ο καφές, το τσάι και η κόκα-κόλα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Σχετικά θέματα: Υγεία
Οταν η μνήμη μας προδίδει!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Υγεία
Οταν η μνήμη μας προδίδει!
Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;
Μπιενάλε
Χθες ονειρεύτηκα ξανά τη φυλακή
Greek Film Centre
Το ποτήρι ξεχείλισε για τον Παπαλιό
Κινηματογράφος
«Ηλίθιοι δολοφονούν»
Βιβλίο
Η Αλκη Ζέη με μολύβι φάμπερ
Η πολιτική είναι θέμα αρχών
Οι βασικές αρχές ενός οραματιστή
Αναζητούσε συμμάχους στον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας
Σκανδιναβικό μοντέλο: Πρότυπο η Σουηδία
Σύμπλευση εθνικών ταυτοτήτων
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Πώς να προετοιμαστείτε για εξωσωματική γονιμοποίηση
Ψυχολογία
Οι όμορφες θολώνουν το ανδρικό μυαλό!
Σεξουαλική συμπεριφορά
Είναι το σεξ άσκηση; Μύθος και πραγματικότητα
Νοσοκομεία
Χειρουργεία με αναμνηστικά! Ξεχασμένα χειρουργικά υλικά!