Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΑΔΕΛΦΑΚΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Εντός και εκτός «νομιμότητας»

Ο εφιάλτης των ναζί δυστυχώς δεν εξέπνευσε με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί που η Ευρώπη νόμιζε ότι οι ναζιστικές ιδεολογίες είχαν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, οι συνθήκες τα έφεραν έτσι και το φίδι ξύπνησε από τη νάρκη του. Ακραίες συνθήκες ανασφάλειας, στέρησης, φτώχειας και οικονομικής κρίσης ιδανικές για να προκαλέσουν εντάσεις στις οποίες οι ναζί εμφανίζονται σαν από μηχανής Θεός. Και επειδή σε πολλές χώρες ο ναζισμός είναι παράνομος, πολύ συχνά οι διάφοροι σχηματισμοί περιορίζονται στην εξτρεμιστική ιδεολογία κατά της διαφορετικότητας.

Δεν είναι και στα καλύτερά τους οι Ούγγροι εθνικιστές του Jobbik Δεν είναι και στα καλύτερά τους οι Ούγγροι εθνικιστές του Jobbik ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), με επικεφαλής τον Γκέερτ Βίλντερς, είναι ένα ακροδεξιό κόμμα που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ο Βίλντερς είναι ευρύτερα γνωστός στην Ευρώπη για τη λαϊκιστική του πολιτική, με συχνές αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμιστικές κορόνες, και κατηγορείται από τους επικριτές του για ρατσισμό. Στις εκλογές του 2010 το PVV κέρδισε 24 έδρες κι έγινε έτσι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα. Η Ενωση Ολλανδικού Εθνους (NVU) θεωρείται μεταξύ των πλέον ακραίων της ολλανδικής πολιτικής. Εχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της επανένταξης καταδικασθέντων εγκληματιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τα μέλη της έχουν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις φορώντας στολές των SS. Το NVU επιθυμεί την ένωση της Ολλανδίας με τη Φλάνδρα.

ΡΩΣΙΑ: Οπως αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε» Αχιλλέας Πατσούκας, όμοιο κόμμα με τη Χρυσής Αυγής ευτυχώς δεν υπάρχει στη Ρωσία. Ισως το πιο κοντινό στη Χρυσή Αυγή είναι αυτό του Εντουαρντ Λιμόνοφ, το Εθνομπολσεβίκικο Κόμμα, το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ναζιστικό, αλλά ως εθνικιστικό. Στο συγκεκριμένο κόμμα το Κρεμλίνο απαγόρευσε την κάθοδο στις τελευταίες εκλογές, γιατί παραβίαζε σειρά διατάξεων σχετικού νόμου για τον εξτρεμισμό. Για να είμαστε ωστόσο σωστοί, ακόμα και το εθνικιστικό κόμμα του Λιμόνοφ ουδέποτε διέπραξε αυτά τα τέρατα, με επιθέσεις, μαχαιρώματα, ενέδρες, επίσημες απειλές κ.τ.λ., παρά «μόνο» μικρής έκτασης επεισόδια, σε οργανωμένες συγκεντρώσεις. Μεμονωμένες ομάδες νεοναζιστικές υπάρχουν, οι οποίες κατά καιρούς προβαίνουν σε επιθέσεις, ενίοτε και δολοφονικές, εναντίον μεταναστών. Αγαπημένες μάλιστα ημέρες των νεοναζιστών, κατά τις οποίες προβαίνουν σε επιθέσεις, είναι τα γενέθλια του Χίτλερ και η «Ημέρα των Αλεξιπτωτιστών». Ευτυχώς εδώ και τέσσερα χρόνια έχει γίνει σοβαρή δουλειά από το κράτος με αποτέλεσμα να μην έχει σημειωθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μολονότι τις παραμονές και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξαν στην Τουρκία κόμματα που επηρεάστηκαν από το ναζισμό, ακόμη και το τότε κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έκτοτε δεν παρατηρείται νεοναζισμός στη χώρα αυτή. Με εξαίρεση μερικές οργανώσεις που φέρουν ναζιστικό τίτλο, αλλά η παρουσία τους περιορίζεται στο Διαδίκτυο και το facebook.

ΓΑΛΛΙΑ: Το μόνο κόμμα με θολό ιδεολογικό παρελθόν και συγγενικές νεοναζιστικές θέσεις είναι το Εθνικό Μέτωπο, που όμως η νυν πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, έχει κατορθώσει να το «αποδιαβολοποιήσει» και να το φθάσει στα ύψη με ένα σταθερό 16%, σημειώνει η ανταποκρίτρια της «Ε», Ολυμπία Τσίπηρα. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν είχε επανειλημμένα καταδικασθεί στο παρελθόν για τοποθετήσεις και εκφράσεις που αμφισβητούσαν την ιστορική αλήθεια του Ολοκαυτώματος. Υπήρξαν και πέντε σωματεία με εθνικιστικές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές ιδεολογίες, που όμως διαλύθηκαν με δύο προεδρικά διατάγματα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ηταν η Επαναστατική Εθνική Νεολαία (ένοπλος βραχίονας της νεοναζιστικής οργάνωσης Τρίτος Δρόμος), το Γαλλικό Εργο, η Εθνικιστική Νεολαία και η «Επιθυμία για όνειρα». Ομάδες με εθνικιστικές και σκληρές θέσεις απέναντι στους μετανάστες. Διαλύθηκαν όλες, μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Κλεμάν Μερίκ, στο Παρίσι.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Το Jobbik, Κίνημα για μια Καλύτερη Ουγγαρία, είναι ένα ριζοσπαστικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα. Αυτοχαρακτηρίζονται ως «ενάρετο, συντηρητικό και ριζοσπαστικά χριστιανικό» κόμμα που προσανατολίζεται στην προστασία των ουγγρικών αξιών και ενδιαφερόντων. Μεγάλη μερίδα του ουγγρικού Τύπου όμως, όπως και η αντιπολίτευση, τους χαρακτηρίζει νεο-φασίστες, νεο-ναζί ρατσιστές, αντι-σημίτες, αντι-Ρομά και ομοφοβικούς.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Το Svoboda (Ελευθερία) είναι ένα ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα και τελευταία ένα από τα σημαντικότερα πέντε κόμματα της Ουκρανίας. Ιδρύθηκε το 1991. Στην πολιτική του ατζέντα περιλαμβάνονται εθνικιστικές και αντικομμουνιστικές διακηρύξεις.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Ο ψευδο-επιστημονικός ρατσισμός και ο αντισημιτισμός έχουν φίλους στη Νορβηγία από τις αρχές του 20ού αιώνα. Το Κόμμα της Πατρίδας, που τοποθετείται σκληρά εναντίον των μεταναστών, έχει νομιμοποιηθεί από το 1991. Λαμβάνει στις τοπικές εκλογές πολύ μικρά ποσοστά. Τα μέλη του είναι μεγάλης ηλικίας αλλά, παραδόξως και ατυχώς, το κόμμα έχει και τη νεανική του εκδοχή, το Nasjonalalliansen.

Το 1999 ένας σημαντικός αριθμός ομάδων που τάσσονταν κατά των μεταναστών ενώθηκαν σε ένα πολιτικό κόμμα με την ονομασία Εθνική Συμμαχία. Γνωστό για τη συμπάθειά του στο ναζισμό είναι και το Κόμμα της Προόδου. Ιδρύθηκε το 1973 και στηρίζεται στις αρχές του ρατσισμού και του εθνικισμού.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το British National Party είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, που δημιουργήθηκε το 1982 από το παλαιότερο Εθνικό Μέτωπο. Ο Νικ Γκρίφιν είναι ηγέτης του από το 1999. Στην πολιτική του πλατφόρμα αναφέρει ότι πρεσβεύει την «επιστροφή των μεταναστών και των οικογενειών τους στις χώρες καταγωγής τους», επιθυμεί τη θανατική ποινή για σοβαρά αδικήματα, αντιτίθεται στο γάμο ατόμων του ίδιου φύλου και στον εξισλαμισμό της Βρετανίας.

ΤΣΕΧΙΑ: Το νεοναζιστικό Εργατικό Κόμμα διαλύθηκε το 2010 με απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης. Η απόφαση επισημαίνει ότι «αποτελεί άμεση απειλή για τη δημοκρατία μας. Το κόμμα αυτό θέλει να αντικαταστήσει το ισχύον πολιτικό σύστημα με ένα εθνικο-σοσιαλιστικό απολυταρχικό καθεστώς».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (NPD) επισήμως κινείται στα όρια του νεοναζισμού, αλλά έχει δεσμούς με πυρήνες δολοφόνων νεο-ναζί. Η γερμανική κυβέρνηση μαζί με τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου προσέφυγαν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ώστε να το θέσουν εκτός νόμου. Απέτυχαν διότι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είχαν παρεισφρήσει στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος και το δικαστήριο έκρινε ότι οι παράνομες πράξεις που ενδεχομένως θα δικαιολογούσαν την απαγόρευση, ίσως οφείλονταν σε δικές τους πρωτοβουλίες. Εκκρεμεί νέα προσφυγή της Ανω Βουλής.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) ετέθη εκτός νόμου το 1988 επειδή παραβίαζε την αντι-ναζιστική νομοθεσία της Αυστρίας. Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) που ιδρύθηκε το 1956 δεν θεωρείται αμιγώς νεοναζιστικό επειδή δεν πρεσβεύει τη βία και την ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Στις εκλογές του 2008 πήρε 17,5% και εξέλεξε 34 βουλευτές.

**Η παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα, ανήσυχη για την άνοδο του αντισημιτισμού, έχει ζητήσει κατά καιρούς την απαγόρευση των τεσσάρων νεοναζιστικών κομμάτων που αξιολογεί ως πιο επικίνδυνα στην Ευρώπη: τη Χρυσή Αυγή, το ουγγρικό Jobbik, το ουκρανικό Svoboda και το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συνεντεύξεις
Βία
Χρυσή Αυγή
ναζισμός/νεοναζισμός
Σχετικά θέματα: Νεοναζισμός
Τα «δύο άκρα» της Ν.Δ. με όριο τον Χρύσανθο
ΠΑΣΟΚ: Εγκληματική οργάνωση η Χ.Α. - Φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Αντιτρομοκρατική παίρνει την έρευνα
Πυροβολισμοί στον αέρα κατά αντιφασιστικής συγκέντρωσης
ΕΛ.ΑΣ: Δεν έχουμε βίντεο
Τσίπρας: Χρέος όλων μας να σταματήσουμε τους νεοναζί
Ανιστόρητη εξομοίωση
Ερευνα για δίκτυο παρακρατικών
Ελεγχος για χρηματοδότες
Στρατιωτικές ασκήσεις ακροδεξιών στο Τρόοδος
Τι κρύβει η Χρυσή Αυγή στις στολές παραλλαγής
Τα 14 χαρακτηριστικά του αρχέγονου φασισμού
Ξένος αντικ-Τυπος για κυβερνητική ανοχή στη Χ.Α.
Αναβάλλουν εγκαίνια σε Καβάλα - Δράμα
Η οργή και η απόγνωση του ελληνικού χιπ χοπ
«Το αβγό του φιδιού εκκολάφθηκε ήδη...»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διαθεσιμότητα
Λίστα με το έτσι θέλω για 1.665 διαθέσιμους
Δευτέρα φύσις γίνεται η παραβίαση του Συντάγματος
Νεοναζισμός
Τα «δύο άκρα» της Ν.Δ. με όριο τον Χρύσανθο
ΠΑΣΟΚ: Εγκληματική οργάνωση η Χ.Α. - Φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Αντιτρομοκρατική παίρνει την έρευνα
Πυροβολισμοί στον αέρα κατά αντιφασιστικής συγκέντρωσης
ΕΛ.ΑΣ: Δεν έχουμε βίντεο
Τσίπρας: Χρέος όλων μας να σταματήσουμε τους νεοναζί
Ανιστόρητη εξομοίωση
Ερευνα για δίκτυο παρακρατικών
Ελεγχος για χρηματοδότες
Στρατιωτικές ασκήσεις ακροδεξιών στο Τρόοδος
Τι κρύβει η Χρυσή Αυγή στις στολές παραλλαγής
Τα 14 χαρακτηριστικά του αρχέγονου φασισμού
Ξένος αντικ-Τυπος για κυβερνητική ανοχή στη Χ.Α.
Αναβάλλουν εγκαίνια σε Καβάλα - Δράμα
Η οργή και η απόγνωση του ελληνικού χιπ χοπ
«Το αβγό του φιδιού εκκολάφθηκε ήδη...»
Εντός και εκτός «νομιμότητας»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σύλληψη και κλητεύσεις για εμβάσματα σε Ελβετία
ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα funds-κοράκια
ΛΑΡΚΟ
Τραυματίες στο Μαρτίνο
ΕΚΤ
Διαψεύδει η ΕΚΤ, όμως επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ
Άλλες ειδήσεις
Πραξικόπημα για 1.665 στα Πανεπιστήμια