Έντυπη Έκδοση

Ιστιοπλοώντας... στον πολιτισμό της Κρήτης

Συνέντευξη με την ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ

«Το Cretan Union Cup είναι μία regatta που έρχεται σε μια ιστορική στιγμή, καθώς η Κρήτη γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την Ενωσή της με την Ελλάδα, να διαπλεύσει τα κρητικά ύδατα, που από τα προϊστορικά χρόνια ήταν το σταυροδρόμι ιστιοπλόων και θαλασσοπόρων όλης της Μεσογείου.

«(Το πνεύμα) άπλωσε τις φτερούγες του στο Κρητικό χώμα και γέννησε τον μυστηριώδη, βουβό ακόμα, όλο ζωή, χάρη, κίνηση και λαμπρότητα Κρητικό πολιτισμό» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ «(Το πνεύμα) άπλωσε τις φτερούγες του στο Κρητικό χώμα και γέννησε τον μυστηριώδη, βουβό ακόμα, όλο ζωή, χάρη, κίνηση και λαμπρότητα Κρητικό πολιτισμό» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Στην Κρήτη, τη γενέτειρα του Δία, ο οποίος απάγοντας την Ευρώπη από την Ασία και γονιμοποιώντας τον πολιτισμό της με αυτόν της Γηραιάς Ηπείρου, αφού της έδωσε και το όνομά της, θα σας δοθεί η ευκαιρία, μέσα από τις ιστιοπλοϊκές διαδρομές, να ψηλαφήσετε τη μυθολογία τού χθες και την ιστορία τού σήμερα».

Ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας «Cretan Union Cup» θα πραγματοποιηθεί στα βόρεια παράλια της Κρήτης από 14 έως 20 Οκτωβρίου, ενώ προβλέπονται και παράλληλες εκδηλώσεις παραδοσιακού-πολιτιστικού χαρακτήρα. Μιλάμε με τον Ιωάννη Παλλήκαρη, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα, καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

- Γνωριμία με την Κρήτη;

«Μέσα από αυτόν τον ιστιοπλοϊκό αγώνα θα γνωρίσετε το νησί ενός περήφανου λαού, που, πάντα λεβέντης και φιλόξενος, αντιστάθηκε, κα συνεχίζει να αντιστέκεται σε κάθε αντιξοότητα, διατηρώντας ακέραιη την ελληνικότητά του».

- Οι διοργανωτές;

«Είναι οι εννέα ιστιοπλοϊκοί όμιλοι της Κρήτης, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ-ΕΑΘ), ενώ παράλληλα τον αγώνα αυτό έχουν αγκαλιάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αγώνων Ανοικτής Θαλάσσης ORC, ο πρόεδρος του οποίου κ. Bruno Finzi θα βρεθεί κοντά μας, καθώς επίσης και άλλοι όμιλοι της Ελλάδος, όπως ο Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος, ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Παλαιού Φαλήρου και πολλοί άλλοι».

- Η οργανωτική επιτροπή;

«Την απαρτίζουν οι προέδροι των ομίλων: Εμ. Μπαρμπόπουλος (ΙΟΧ), Χαρούλα Πράπα Μυλωνάκη (ΝΟΧ), Μ. Βασιλάκης (ΙΟΡ), Μ. Παπαδάκης (ΙΟΗ), Δ. Αλτσιάδης (ΙΟΑΝ), εγώ, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής από τον ΝΟΓΚ, και ο Φ. Ζαμπετάκης, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας. Είναι το κορυφαίο γεγονός που θα ενώσει αθλητές και τις "θάλασσες του κόσμου" και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πληρώματα από την Ελλάδα αλλά και από διάφορες χώρες».

- Ο κύριος στόχος του αγώνα;

«Είναι ο εορτασμός της μεγάλης στιγμής της επετείου της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, καθώς επίσης η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων σκαφών. Παράλληλα, ο αγώνας αυτός έρχεται να προβάλει την ιστορία, το θαλάσσιο πλούτο της Κρήτης, αλλά και όλα τα πλεονεκτήματα του νησιού. Ταυτόχρονα, να αναδείξουμε τον τόπο μας ως ένα ιδανικό ναυταθλητικό προορισμό».

- Δικαίωμα συμμετοχής;

«Εχουν όλα τα σκάφη ολικού μήκους ίσου ή μεγαλύτερου των επτά μέτρων σε μία από τις ακόλουθες κλάσεις: ORC International ( ORCi), IRC, Classic & Vintage Yachts, ORC Club, Ενοικιαζόμενα Σκάφη - Charter Boat (ORC Club χωρίς μπαλόνι)».

- Εχετε και εκπλήξεις;

«Σας περιμένουν ιστορικές πόλεις, με συνεχή και αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία για χιλιάδες χρόνια, που έχουν ετοιμάσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα φιλοξενίας. Θα γευθείτε τη μοναδική κρητική διατροφή. Θα αφεθείτε στους ήχους της αρχέγονης κρητικής λύρας. Θα χορέψετε στο ρυθμό του Ζορμπά, ακολουθώντας τα οδοιπορικά του Καζαντζάκη. Θα απολαύσετε θεϊκή φιλοξενία. Θα ιστιοπλοήσετε και θα χαρείτε τη μοναδική αρμύρα του Κρητικού Πελάγους, το οποίο, κατά τον μήνα Οκτώβριο, έχει τις ιδανικότερες θερμοκρασίες του».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστιοπλοΐα
Κρήτη
Ανθρώπινα
Συνεντεύξεις
Εκδηλώσεις
Σχετικά θέματα: Ανθρώπινα
Εκατομμύρια κλικ ζωής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Επιμένουν οι καθηγητές
Ανεργοι
Εγινε κλέφτης για να έχει το παιδί του μαρκαδόρους!
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Υγεία
Οι ανασφάλιστοι σε ακραίο κίνδυνο
Θεσσαλονίκη
Περιμένουν το... λεωφορείο τα σχολεία της Θέρμης
Αστυνομικοί προστάτευαν «φρουτάκια»
Σεισμοί
«Νωρίς για συμπεράσματα»
Οδικό δίκτυο
Εφτά χρόνια φαγούρα για το βαλκανικό κόμβο
Ανθρώπινα
Ιστιοπλοώντας... στον πολιτισμό της Κρήτης
Εκατομμύρια κλικ ζωής