Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Προς πολιτική ανυπακοή χωρίς τον ξενοδόχο

Σε αντίθεση με τη βρετανική κυβέρνηση, που άναψε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σκοτία, η Μαδρίτη επικαλείται το ισπανικό Σύνταγμα και αποκλείει οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα

Με την προσοχή εστιασμένη σαφώς στο δημοψήφισμα στη Σκοτία, ο κόσμος έστρεψε πριν από λίγες μέρες το βλέμμα στη μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη που με αφορμή την εθνική γιορτή της Καταλονίας φιλοδοξούσε να εμφανιστεί ως πρελούδιο μιας μελλοντικής ψηφοφορίας για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την Ισπανία.

Πλήρες θέμα...

 • Γερμανία/Ρεπορτάζ

  • ΒΕΡΟΛΙΝΟ Στα «lager» με τις σιδερένιες καλύβες
   Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Αστρίντ Σάφερς επισημαίνει: «Το ότι οι γερμανικές Αρχές φέρνουν τους μετανάστες σε απομονωμένα μέρη της πρώην ανατολικής Γερμανίας, με έντονο ρατσισμό όπως εδώ, γίνεται με σκοπιμότητα. Αυτή είναι η πολιτική τους στο ζήτημα του ασύλου για μετανάστες. Η συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θέλει πολλούς μετανάστες στη χώρα» Η μικρή κωμόπολη Eisenhuttenstadt, στην πρώην Ανατ. Γερμανία, αποτελεί πρότυπο για την πολιτική της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό ζήτημα και τα συρματοπλέγματα του εκεί κέντρου υποδοχής μεταναστών περιγράφουν με ακρίβεια τη φιλοσοφία των λέξεων «ευρωπαϊκό φρούριο». Το επισκεφθήκαμε με ομάδα Γερμανών Ακτιβιστών, για να δούμε από κοντά τις συνθήκες των εκατοντάδων κυνηγημένων από πολέμους και φτώχεια που διαμένουν στις σιδερένιες καλύβες-κοντέινερ, περιμένοντας κάτω από ανυπόφορες συνθήκες τη γραφειοκρατία να αποφασίσει για την τύχη τους. Οι ελπίδες τους συμπυκνώνονται σε μία μόνο λέξη, «άσυλο». Το παίρνεις, πιστεύεις ότι σώζεσαι, αν όχι, γυρνάς σίγουρα στην κόλαση σου
 • Ισλαμικό Κράτος

  • ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ «Ο δικός μου τζιχάντ» έχει και selfies
   Εναν παράλληλο πόλεμο μέσω των social media διεξάγουν οι τζιχαντιστές. Προσελκύουν νέα μέλη, κυρίως νεαρά άτομα από την Ευρώπη, μιας και προωθούν το Ισλαμικό Κράτος ως το νέο Ελντοράντο, όπου το χρήμα ρέει άφθονο Η θρησκευτική κατήχηση δεν είναι πλέον αναγκαία. Υπάρχουν μηνύματα του τύπου «δεν έχω καμία δουλειά με το Ισλάμ, θα πάω να κάνω τον δικό μου τζιχάντ» και φωτογραφίες όπου οπλισμένοι νέοι μαχητές ανταλλάσσουν selfies Σε ένα άνευ προηγουμένου κοινό απευθύνονται οι τζιχαντιστές, χρησιμοποιώντας ευρέως τα κοινωνικά δίκτυα για να τρομοκρατήσουν, αλλά και να στρατολογήσουν νέα μέλη. Οι τζιχαντιστές πάντα είχαν τη δυνατότητα της αυτοπροβολής. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις εκτελέσεις που έλαβαν χώρα κατά τον πόλεμο του Ιράκ την περίοδο 2003-2011, αλλά και τη δολοφονία του Αμερικανοϊσραηλινού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ στο Πακιστάν, το 2002, τώρα πλέον μέσα από πλατφόρμες, όπως το Twitter και το YouTube, επωφελούνται από ένα κοινό εκατομμυρίων χρηστών.
 • Σκοτία

  • ΣΚΟΤΙΑ: ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΒΓΑΛΕ «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ» Κατέβασε τα κιλτ η πλειοψηφία
   Στη μαζική κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν με τα σώματά τους ένα γιγαντιαίο «V» στις δύο κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης Οι έσω και έξω πιέσεις λειτούργησαν καταλυτικά στο αποτέλεσμα Το ραντεβού με την Ιστορία θα καθυστερήσει τουλάχιστον μια γενιά για τους Σκοτσέζους, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Πέμπτης, που έδειξε ξεκάθαρα ότι οι Κέλτες δεν είναι ακόμη έτοιμοι για ανεξαρτησία.