Έντυπη Έκδοση

Αρχιπελαγικά μαγειρέματα

«Οταν ένας άντρας κλαίει, κάπου έχει αποτύχει, όταν μια γυναίκα κλαίει, κάτι θέλει να πετύχει», συνηθίζει να λέει ο Λευτέρης, ο ψαράς στο Πάνω Κουφονήσι, σε έναν τόπο που πασχίζει να ξεφύγει από τα όρια της λησμονιάς και της μοναξιάς του χειμώνα.

Ενας οφθαλμίατρος και μάλιστα Ιθακήσιος στην καταγωγή, άκουσε τα κουφονησιώτικα βιολιά, τα κύματα, τις ιστορίες τους, μύρισε τα λεπτά αρώματα από τα ξερόχορτα και την πρωινή αύρα του πελάγους, ένιωσε τα μελτέμια και κυρίως γεύθηκε τα φαγητά στις χαμηλοτάβανες κουζίνες και τα καπνισμένα μαγερειά.

Διάφανες γεύσεις και γνήσιες σπιτικές μυρουδιές, που σκορπίζονται διακριτικά από τις σελίδες του βιβλίου του συγγραφέα Μιχάλη Π. Μαγουλά «Η κουζίνα της Αμοργού, των Μικρών Κυκλάδων & της Νάξου. Μια γευστική περιήγηση στην παραδοσιακή κουζίνα των παρυφών του Αρχιπελάγους», Ιατρικές Εκδόσεις Βήτα. Ενας γαστρονομικός παράδεισος ξεδιπλώνεται εδώ μέσα: γιαπράκια, κολοκυθοπαστίτσα, λούπινα, φαβοκεφτέδες αμοργιανοί, μένουλες λιαστές, σαβόρι, πεταλίδες και χάβαρα, ρεγγοτηγανίτες, σεφουκλωτή, μπάτουδο ναξιώτικο, μπιφτέκι της Πολυξένης, σχοινουσιώτικος καβουρμάς κ.ά.

Ο συγγραφέας αναζητεί μια βαθύτερη μύηση στα μυστικά της παραδοσιακής κουζίνας, αποφεύγοντας τη νεόκοπη, υβριδική γαστρονομία, που υπηρετείται στα τουριστικά παράλια. Στόχος του είναι η απλή νησιώτικη κουζίνα, την οποία καταγράφει μεθοδικά, προσέχοντας να μην την αποσπάσει από το πανάρχαιο πολιτισμικό της υπόβαθρο.

«Στα νησιά αυτά», συμπληρώνει ο Μιχάλης Π. Μαγουλάς, «γνώρισα την παλιά, απλή και φτωχική αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα, που δεν έχει καμιά σχέση με τη γευστική σύγχυση της σημερινής αστικής πληθωρικής κουζίνας. Της νεόκοπης υβριδικής γαστρονομίας, που εκτοπίζει τα πάντα, καθώς κυκλοφορεί τα δειλινά πάνω σε ακριβά τραπεζομάντιλα στα Φηρά ή τα χαράματα, τυλιγμένη σε φανταχτερά στολίδια, στη Μύκονο». *

Αγχος, σήμα κινδύνου

Αύριο και μεθαύριο, ο ψυχαναλυτής της Σχολής Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου Μπερνάρ Νομινέ θα μιλήσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της Κλινικής Εκπαίδευσης.

Αύριο στις 19.30, αίθουσα Καράγιωργα, με θέμα «Το άγχος στο παιδί». Το παιδί είναι πιο ευαίσθητο από τον ενήλικο και επηρεάζεται ιδιαιτέρως συναισθηματικά από αυτό που έρχεται από τον Αλλο και κυρίως από το άγχος του. Το Σάββατο στις 17.00 θα μιλήσει για την Ιστορία του κυρίαρχου σημαίνοντος στην ψυχανάλυση, η οποία έχει αναδείξει τη λειτουργία του μέσα στις διαδικασίες ταύτισης και εξιδανίκευσης στη δομή της φροϊδικής μάζας. Το σημαίνον αυτό δρα στην κύρια θέση ενός Λόγου, αυτού του κυρίου ο οποίος έχει ιδιαίτερη σημασία στον κοινωνικό δεσμό. Στη λακανική ψυχανάλυση το άγχος είναι ένα σήμα κινδύνου και δηλώνει ότι το υποκείμενο βιώνει μια στιγμή που είναι ξεκρέμαστο από οιοδήποτε νόημα, αποκαθηλωμένο ως είναι από τη σημαίνουσα αλυσίδα. Ενημέρωση στην ιστοσελίδα www.champlacanien.gr και στο τηλέφωνο 210-9961000.

*

Κάθε Σαββατοκύριακο και κάτι διαφορετικό στο Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ.: 210-3312995.

Μεθαύριο και την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 3-6 χρόνων και για παιδιά 6-12 χρόνων. Για τα νηπιάκια έχει προγραμματιστεί «Η παρέλαση των ζώων», με αφήγηση, εικόνες και παιχνίδια αντιστοίχισης, τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο των ζώων. Για τα δημοτικάκια «Τα πρόσωπα της ενέργειας». Τι είναι η ενέργεια; Πόσα πρόσωπα μπορεί να έχει; Τα παιδιά προσεγγίζουν διάφορες μορφές ενέργειας μέσα από πειράματα, με υλικά καθημερινής χρήσης.

«Το λουλούδι» της μουσικής

«Η περίεργη ιστορία ενός λουλουδιού» έφερε διεθνή διάκριση στην Ελλάδα και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Με το έργο αυτό, ένας 23χρονος φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ο Γιάννης Αγγελάκης, κατέκτησε το 2ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σύνθεσης για ορχήστρα εγχόρδων που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια. Χθες παίχτηκαν όλα τα βραβευμένα έργα από την ορχήστρα Sofia Soloist, σε ειδική συναυλία. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 84 συνθέτες από 28 χώρες. Το έργο του Γιάννη Αγγελάκη είναι μια διαφορετική ερμηνεία του παραμυθιού «Το λουλούδι», που έγραψε ο Τζον Λάιτ. «Δεν πρόκειται για προγραμματική μουσική, ούτε περί κάποιου είδους μουσικής περιγραφής ή αναπαράστασης. Είναι απλώς ένα μουσικό έργο, στο οποίο προσπάθησα να δημιουργήσω μια ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτήν όταν διάβαζα την ιστορία», δήλωσε ο νεαρός συνθέτης. Στις 2 Αυγούστου, ο ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης απέσπασε ακόμη ένα βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό, στο Ωδείο της Πράγας.

Ανιτθέσεις

Ηλίας Μαμαλάκης τηλεοπτικός σεφ
\«Η κατσαρόλα  είναι λύση για τα κανάλια»
«Βήμα»
Φιλαρέτη Κομνηνού ηθοποιός
«Μας εκτοπίζουν τα τηλεοπτικά μαγειρέματα»
«Εθνος»
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Προσωπικά δεδομένα
Τα δικαιώματά μας μπαίνουν σε κάρτα και πλαστικοποιούνται!
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ταχύτερη 20% η μετακίνηση με το τραμ
Εκπαίδευση
ΑΕΙ: ο αναβρασμός ανέβαλε τις αλλαγές για μετά τις εκλογές
Αποβολές για φθορές σε κατάληψη
Καιρικά φαινόμενα
Η νεροποντή έπνιξε τα απολιθώματα
Φαρμακοβιομηχανία
Βιομηχανίες: πάνω τα κέρδη σε 89 φάρμακα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Οι σακούλες θύμισαν το σπήλαιο-φαρμακαποθήκη
ΟΚΑΝΑ
Πήραν υποσχέσεις ότι θα πάψουν οι αποπομπές από τα προγράμματα υποκατάστασης
Συμβούλιο της Επικρατείας
Πέφτει ο νόμος για τις τουριστικές επενδύσεις-μαμούθ
Νοσοκομεία
Κανονικά τα ορθοπεδικά υλικά στα νοσοκομεία
ΕΦΕΤ
Προσοχή σε στιγμιαίες σούπες
Διαχείριση απορριμμάτων
«Οχι» από την Ευκαρπία στον σταθμό μεταφόρτωσης των απορριμμάτων
Περιβάλλον
Θέλουν πεδίο βολής σε περιοχή ενταγμένη στο Natura!
Σκάνδαλα
Οι 45 δικογραφίες της διαφθοράς
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ενστάσεις για την άρση τηλεφωνικού απορρήτου
Αρνείται ξανά τις κατηγορίες ο Κορτέσης
Φυλάκιση γιατί δάγκωσε αστυνομικό
Κατηγορούμενος γιατί δούλευε την Κυριακή!
Καμπάνες σε δύο γιατρούς για «φακελάκι»
Μετανάστες
Βοηθήστε την Ελλάδα γέμισε μετανάστες
Πακιστανικά ...κρατητήρια
«Δεν καταγγέλλουν την κράτηση»
Δικαιοσύνη
Ακυρη η καταδίκη των έξι!
Άλλες ειδήσεις
Νέες κινητοποιήσεις από ΠΟΕ - ΟΤΑ
Ποτάμι διαμαρτυρίας στην Κόρινθο για το λουκέτο στη FULGOR
Νότες αλληλεγγύης στους 100 απολυμένους από τα «Ελληνικά Γράμματα»
Πορεία έντασης για τους ανέργους της Ζώνης
Κοινωνικό παντοπωλείο στο Βόλο