Έντυπη Έκδοση

Της ερωτόπαθης βασίλισσας

«Ηρθα για να μείνω και θα μείνω, ο κόσμος να χαλάσει». Ετσι κατέληγε το e-mail του στις 19 Ιουλίου 2003. Πέντε ημέρες νωρίτερα είχε φτάσει με λίγες οικονομίες και μια τεράστια βαλίτσα.

«Η Πόλη είναι μέσα μας, εκφράζει τους μύθους της Ανατολής» Α. Φασιανός «Η Πόλη είναι μέσα μας, εκφράζει τους μύθους της Ανατολής» Α. Φασιανός Οκτώ χρόνια μετά, δηλώνει νεο-Πολίτης και πιστεύει πως για όποιον έζησε στην Πόλη ελάχιστες μητροπόλεις θα τον εντυπωσιάσουν. Σε περίπου 700 σελίδες εξηγεί, προσυπογράφοντας τα λόγια της Σοφίας Σπανούδη, τους λόγους που «η ερωτόπαθη αυτή οπτασία, με την ασύγκριτη ομορφιά, απολυτρώνει τον θεατή από κάθε ιστορική αναπόληση και τον παραδίδει στα μεθυστικά της μάγια».

Για τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα ο λόγος και το βιβλίο του «Κωνσταντινούπολη. Η Πόλη των απόντων», εκδόσεις Πατάκη. Ενα οδοιπορικό στους μαχαλάδες των «άλλων»: των Ελλήνων, των Λεβαντίνων, των Εβραίων, των Αρμενίων, των Ρώσων. Εκείνων που έζησαν στον τόπο αυτό για χιλιετίες και σφράγισαν το αστικό τοπίο και την κουλτούρα του, αλλά σήμερα λάμπουν πια διά της απουσίας τους. Ο αναγνώστης καλείται να ακολουθήσει τον συγγραφέα σε μια σειρά από περιπάτους στην Πόλη, γειτονιά γειτονιά, αλλά και σε διαδρομές σε περιόδους της ιστορίας της και στο παρελθόν και το παρόν μιας από τις ιστορικές κοινότητές της. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, μία προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του κοσμοπολιτισμού της Κωνσταντινούπολης, βυζαντινής και οθωμανικής.

«Στην Πόλη», σημειώνει ο συγγραφέας, «λανθάνουν η μνήμη και τα σιωπηλά μνήματα. Εδώ κυριαρχεί η νοσταλγία και το αίσθημα της απώλειας. Κάθε βήμα στις ιστορικές γειτονιές το συνοδεύουν τα αδιάψευστα ίχνη μιας απουσίας. Θλιβερή μαρτυρία εγκαταλελειμμένων σπιτιών και ιερών. Σπίτια που τα κατοικούν "άλλοι". Ρημαγμένα νεκροταφεία. Η ανάμνηση ενός παρελθόντος ευτυχέστερου για πολλούς ξυπνά τη νοσταλγία και τη θλίψη. Οχι μόνο στα μέλη των μειονοτικών ομάδων που αφανίστηκαν από το αστικό τοπίο αλλά και στην παλιά αστική τάξη της Πόλης. Αυτή ολοένα και περισσότερο αναπολεί την πολυπολιτισμική μητρόπολη του παρελθόντος που αφανίστηκε τον εικοστό αιώνα».

Τον σχεδιασμό των χαρτών που συνοδεύουν τα κείμενα έχει επιμεληθεί η ζωγράφος Ολγα Αλεξοπούλου.

* Μεθαύριο, από τις 10.30 έως τις 17.00, στην πλατεία Βικτωρίας, Μονής Προδρόμου 9-11, πραγματοποιείται παζάρι από τη Στέγη Ζώων του Αγίου Φραγκίσκου Ασίζης, για τη συντήρηση 230 αδέσποτων σκύλων και 75 γάτων του σωματείου. Τηλ.: 6946463721.

* «Τα φθινοπωρινά φρούτα» είναι το θέμα της αυριανής ψυχαγωγικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας που διοργανώνεται στο Athens Metro Mall. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των Happy Family Weekends τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και μαθαίνουν ελεύθερα υπό την εποπτεία παιδαγωγών, ενώ φυσικά η συμμετοχή των γονιών είναι ευπρόσδεκτη! Ζωγραφική σε καβαλέτα, παιδικές κατασκευές, κουκλοθέατρο, εργαστήρι μαγειρικής και συμβουλές διατροφής περιμένουν παιδιά και γονείς σε ένα ευχάριστο περιβάλλον γεμάτο χρώματα και διασκεδαστικά παιχνίδια!

Αντιθέσεις

Θεόδωρος Πάγκαλος

αντιπρόεδρος ΠΑΣΟΚ

για το μανιφέστο...

«Οι τρεις υπουργοί έχουν έργο και δικαιούνται να μιλούν».

Πάνος Μπεγλίτης

υπουργός Εθνικής Αμυνας

...των τροϊκανών

«Κομμένη η πλάκα με τους μεταρρυθμιστές στην κυβέρνηση».

Για το «Επος του '40»

Εκδήλωση-αφιέρωμα στο «Επος του '40» διοργανώνουν τη Δευτέρα, ώρα 7.00, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή - το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία και το Νεανικό Χορωδιακό Σύνολο Ελενας Καντάρη, με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Θα μιλήσουν ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος και ο Ανδρέας Κούκος, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Εργου Ιωάννη Καποδίστρια, νομικός, ιστορικός με θέμα: «28η Οκτωβρίου 1940: Σκέψεις και προβληματισμοί». Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το Νεανικό Χορωδιακό Σύνολο Ελενας Καντάρη, το οποίο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και αποτελείται από 50 παιδιά, ηλικίας 9-16 ετών. Η Χορωδία και η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει τραγούδια από το Επος «Αλβανία», σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Πυθαγόρα. Επίσης θα ακουστούν τραγούδια των: Μενέλαου Θεοφανίδη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου και Αντώνη Βασιλάκη. Θα τιμηθεί ο Γιώργος Κατσαρός.

Μνήμη Ζακ Λακάν

Με την ευκαιρία της τριακοστής επετείου από το θάνατο του Ζακ Λακάν, η ψυχαναλύτρια Κολέρ Σολέρ, ιδρυτικό μέλος της Σχολής Ψυχανάλυσης του Λακανικού Πεδίου, μιλά απόψε, ώρα 7.30, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Μεσογείων 107, με θέμα «Κατά πόσον το ασυνείδητο μπορεί να κοινωνικοποιηθεί;».

Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «2001 ο Λακάν μέσα στον αιώνα, πρακτικά από το Συνέδριο του Cerisy la Salle», το οποίο εκδίδεται από τις εκδόσεις Synergie. Περιλαμβάνει ανακοινώσεις ψυχαναλυτών όπως: ο Ζακ Αντάμ, ο Γκι Κλαστρ, ο Μαρκ Στρος, η Φρανσουάζ Ζοσελίν, ο Λουίς Σολέρ κ.ά. Αναπτύσσεται η σχέση με την κλινική, τη φιλοσοφία, τις τέχνες και την επιστήμη στο έργο του Λακάν. Αύριο, η Κολέρ Σολέρ την ίδια ώρα, θα μιλήσει για «Τα συναισθήματα του πραγματικού ασυνειδήτου» και θα σχολιάσει το κείμενο του Ζακ Λακάν «Πρόλογος στην αγγλική έκδοση του Σεμιναρίου ΧΙ» 1976, τηλ.: 6975875301 και 210-9961000.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Επεισόδια και συγκρούσεις
Η τελευταία διαδήλωση του Δημήτρη ήταν δήλωση ζωής
Αλλού τα ΜΑΤ, αλλού τα αίματα
ΚΡΑΝΗΟΥ τόπος το Σύνταγμα
Οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών ξεκίνησαν Πανεπιστημίου και Αμαλίας
Μάχες σώμα με σώμα μπροστά από τη Βουλή
Και άλλοι 74 στον «Ευαγγελισμό»
Κυβέρνηση: Παθολογικά τα αίτια, Αλέκα: Δεν έκανε βόλτα στην εξοχή
Προκαταρκτική διέταξε η Ράικου
Φόρος τιμής από τον Μίκη
Εθνική ομοψυχία ζητάει η Αρχιεπισκοπή
Ανησυχεί και το ΔΝΤ
Τραγική αυλαία σε μια καυτή εβδομάδα
Τρεις ανήλικοι και ένας άντρας για κακουργήματα
«Δολοφονική και προμελετημένη»
«Κυβέρνηση των ΜΑΤ και των χημικών»
«Μονοπώλησαν το Σύνταγμα και τη διαδήλωση»
«Να ανατραπεί η βαρβαρότητα»
Ευθύνες ζητεί ο Σαμαράς
Κινητοποιήσεις
Χώρα διαμαρτυρομένων
Κινητοποιήσεις στην Κρήτη
Κομβόι στη Λαμία
Κρεμάλες στην Πάτρα
Διαχείριση απορριμμάτων
Η σκουπιδομαχία συνεχίζεται
Κόντρα στον Πειραιά για τη δυσοσμία
Εμπλοκή με την πολιτική επιστράτευση
Αυθαίρετα
Φως στους γρίφους των αυθαιρέτων
Δικαιοσύνη
Εφέτες: Απόπειρα επηρεασμού
Ακτοπλοϊα
Νέα 48ωρη στα λιμάνια
Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής
Οι πρόγονοι των υπολογιστών
Εκπαίδευση
Παράταση στις εγγραφές ΑΕΙ, ΤΕΙ
Εμπορική Τράπεζα
Θετική εισήγηση για κατάργηση του Ταμείου Εμπορικής
Υγεία
Με εξώδικο, ο ΙΣΑ απαιτεί την πληρωμή οφειλών του ΟΠΑΔ
Περιβάλλον
Μελέτες για το κλίμα των τελευταίων 150.000 χρόνων στο οροπέδιο Λασιθίου
«Πράσινο ταμείο» για να κλείσει μαύρες τρύπες
Δικαστικό ρεπορτάζ
Νερό στους «Πυρήνες της Φωτιάς»
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Φορτηγά: απειλούν με διαρκείας
Άλλες ειδήσεις
Μακριά - κοντά