Έντυπη Έκδοση

«Die Welt»: Τινάχτηκαν στον αέρα τα όνειρα του Σαμαρά

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική πλευρά μεταξύ των δανειστών, μετά το «αντάρτικο» το προηγούμενο διάστημα, είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», η οποία σε άρθρο της αναφέρει ότι: «Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τινάχτηκαν όνειρα στον αέρα.

Οχι μόνο, αλλά κυρίως του Αντώνη Σαμαρά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήλπιζε ότι στο τέλος του χρόνου θα έδιωχνε από τη χώρα την τρόικα αλλά κυρίως το μισητό ΔΝΤ. Αλλά οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια τον "προσγείωσαν". Τα επιτόκια εκτινάχθηκαν σε απαγορευτικά ύψη για τη χρηματοδότηση του χρέους».

Αντίστοιχα σε έκθεσή της η JP Morgan τονίζει ότι «παρά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, οι εξελίξεις στις αγορές καθιστούν το γεγονός αυτό απίθανο», τονίζοντας παράλληλα ότι «το βέβαιο είναι ότι η ύπαρξη πιστωτικής γραμμής είναι αναγκαία, αλλά εάν οι αγορές παραμείνουν σε αστάθεια έως το τέλος του έτους, το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί».

Οπως αναφέρει ο ξένος οίκος, στις συζητήσεις με την τρόικα τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει μια ανακούφιση του χρέους μέσω OSI αλλά και μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης των Ε.Ε.-ΔΝΤ, η οποία θα παρέχει μια πολιτική ώθηση εν όψει των εκλογών που μπορεί να γίνουν την επόμενη άνοιξη.

Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα αποφασιστεί με την τρόικα. Το OSI πιθανότατα θα συμφωνηθεί, αλλά το βασικό ζήτημα είναι ποιες δημοσιονομικές ελαφρύνσεις μπορούν να δοθούν βραχυπρόθεσμα. Αναφορικά με την έξοδο από το πρόγραμμα, οι πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς καθιστούν την καθαρή έξοδο (clean exit) ιδιαίτερα απίθανη, σημειώνει στην έκθεσή της η JP Morgan.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ξένος τύπος
Κυβέρνηση
ΔΝΤ
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Σχετικά θέματα: Ξένος τύπος
Ενας... Νίξον στη γραμμή της Ν.Δ.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ESM
«Τα 11 δισ. δεν είναι για σας»
Κυβέρνηση
Φταίνε αυτοί που δεν κυβερνούν!
Ξένος τύπος
«Die Welt»: Τινάχτηκαν στον αέρα τα όνειρα του Σαμαρά
Ενας... Νίξον στη γραμμή της Ν.Δ.
ΣΥΡΙΖΑ
Λαφαζάνης: Δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ
ΠΑΣΟΚ
Το ενιαίο τούς κάνει από δυο κομμάτια
Το Ποτάμι
Πολλά πρόσωπα, θολό στίγμα για τον Σταύρο Θεοδωράκη
ΔΗΜΑΡ/ΣΥΡΙΖΑ
Συνάντηση Δούρου - Κουβέλη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ
Βουλή
Δεν δίνουν πληροφορίες για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.
Ψαλιδάκι στα έξοδα της Βουλής
ΑΟΖ
Η Λευκωσία παίρνει τα μέτρα της
Άλλες ειδήσεις
«ΓIA OΛA φταίει η κυβέρνηση»