Έντυπη Έκδοση

Προσφεύγουν στο ΣτΕ για το «φιλέτο» των Φυλακών Κασσάνδρας

Επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα βλέπουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πίσω από τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ έκτασης-φιλέτο 914,09 στρεμμάτων της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα».

Οπως καταγγέλλουν, η επίμαχη έκταση, η οποία θα δοθεί προκειμένου να κατασκευαστούν γήπεδα γκολφ, αποτελούσε διακαή πόθο επιχειρηματιών που την εποφθαλμιούσαν εδώ και πολλά χρονια. Προσθέτουν μάλιστα ότι η παραχώρησή της για «αξιοποίηση» στο ΤΑΙΠΕΔ θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο της αγροτικής φυλακής. Ως ύστατο μέσο άμυνας, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ) αλλά και η Ενωση Υπαλλήλων Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας ζητούν δικαστική προστασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας την ακύρωση της μεταβίβασης. Με προσφυγή που κατέθεσαν στο ανώτατο δικαστήριο και έχοντας νομικό εκπρόσωπο τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης επί Καστανίδη, Θανάση Ξηρό, υποστηρίζουν ότι η μεταβίβαση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας αλλά και τις συνταγματικές διατάξεις που επιβάλλουν την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στη νομική επιχειρηματολογία τους προβάλλουν και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει περιληφθεί ονομαστικά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής ως περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Δημοσίου και κατά συνέπεια η μεταβίβαση είναι μη νόμιμη, καθώς εκδόθηκε κατά παράβαση του νόμου 3986/2011. Επιπλέον, αναφέρουν ότι τμήμα της έκτασης ανήκει σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Η ΟΣΥΕ επισημαίνει ότι από την αρχή είχε γνωστοποιήσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον κατακερματισμό και την υποβάθμιση του αγροτικού χαρακτήρα της φυλακής, αλλά και τα αναρίθμητα λειτουργικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν. «Η λειτουργία της Αγροτικής Φυλακής», αναφέρει, «προφανώς και θα συνεχίσει να "ενοχλεί" και μετά την παραχώρηση και ενδεχόμενη "αξιοποίηση" των εκτάσεων και εν τέλει είναι καταδικασμένη να κλείσει οριστικά».

Είναι φανερό, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει με τις επιλογές της να πλήξει και τον ευεργετικό θεσμό των αγροτικών φυλακών, την ίδια ώρα που διατείνεται ότι μέλημά της είναι η προώθηση εναλλακτικών μορφών κράτησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην έκταση που μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της γεώτρησης για την υδροδότηση της Αγροτικής Φυλακής αλλά και ο χώρος αποθήκευσης του ύδατος για το πότισμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων και των εκτρεφομένων ζώων. Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην Κασσάνδρα αποτελούν, όπως είναι γνωστό, βασική πηγή εσόδων για τους κρατουμένους που εργάζονται στην Αγροτική Φυλακή με ευεργετικό υπολογισμό της ποινής τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΑΙΠΕΔ
Αποκρατικοποιήσεις
Ακίνητα & κτηματαγορά
Ιδιωτικοποιήσεις
Σχετικά θέματα: ΤΑΙΠΕΔ
Στην Αθήνα για το ξεπούλημα αεροδρομίων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Κατάσχεση δημόσιας περιουσίας υπέρ ιδιωτών
ΤΑΙΠΕΔ
Προσφεύγουν στο ΣτΕ για το «φιλέτο» των Φυλακών Κασσάνδρας
Στην Αθήνα για το ξεπούλημα αεροδρομίων
Κοινωνικά θέματα
Εξωση, το ελληνικό δράμα
Και κοινωνικό τιμολόγιο στο φυσικό αέριο
Καύσιμα/Ενέργεια
Σε οικολογικό «κλοιό» η Μεγαλόπολη
Μόνο 12 μεγάλες πολυεθνικές συντάσσονται με τη μείωση αερίων ρύπων έως και 40%
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Λιγότερες πυρκαγιές λόγω... καιρού
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κατ' οίκον περιορισμός για τον πρωταγωνιστή στο τροχαίο της Π. Ράλλη
Φυλάκιση 9 μηνών για την υπόθεση Καϊάφα
Αρθρα/Σχολιασμοί
Το έγκλημα στον Κηφισό πρέπει να πάρει τέλος
Εισαγγελικές έρευνες
Στον εισαγγελέα για το δάνειο-μαμούθ από την Proton Bank
Υπουργείο Παιδείας
«Στηρίξτε το σχολείο του 18 Ανω»
Αργός θάνατος για την έρευνα
Κλιμακώνεται η κόντρα για το «face control» στο Πανεπιστήμιο
TV & Media
Στους δύο, πρώτος ο ALPHA
Σάτιρα και Καρντάσιανς live
«Μαύρο» στην Αργιθέα
Ανθρώπινα
«Το μυστικό του Σοκολατόδεντρου», στο Μικρό Παλλάς
Ψυχολογία της κρίσης
Ελεύθερο Βήμα/Γονείς
Τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς