Έντυπη Έκδοση

Απεργούν οι αρχαιολόγοι

Σε απεργία κατεβαίνουν αύριο και μεθαύριο οι μόνιμοι και έκτακτοι αρχαιολόγοι, αντιδρώντας για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού που τίθεται σε εφαρμογή από τις 28 τρέχοντος. Θεωρούν πως προκαλεί «αναστάτωση» και «πισωγύρισμα» που θα φέρει σε δύσκολη θέση την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ιδίως στην υλοποίηση των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για 600 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 744 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με προθεσμία παράδοσής τους τα τέλη του 2015. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοίκηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έγινε λόγος για σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν με την αναδιάρθρωση της περιφερειακής οργάνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κυρίως με τη μείωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των δημόσιων μουσείων από 79 σε 62. «Μια ενοποιημένη διαχείριση μνημείων δεν είναι θεωρητικά κακή» επεσήμαναν. «Το ζήτημα είναι ο τρόπος που την υλοποιείς. Εδώ ουσιαστικά "πετσοκόβουμε" χωρίς να δημιουργήσουμε νέες αναδιαρθρωμένες υπηρεσίες, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της μνημειακής προστασίας, όπως έχουν αναδυθεί στον 21ο αιώνα» δήλωσε μέλος του δ.σ. του ΣΕΑ.

Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα τα έργα του ΕΣΠΑ θα «σπάσουν» από μία εφορεία, που ήταν έως τώρα, σε τρία μέρη, μεταξύ Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας, γεγονός που σημαίνει αλλαγές διευθυντών, υπευθύνων, επιβλεπόντων και υπολόγων έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί
Από τους Τσετσένους στην «Ορέστεια»
Κινηματογράφος
Μοναδικές ταινίες
Απεργίες/Αρχαιολογία
Απεργούν οι αρχαιολόγοι
Ποίηση/Βιβλίο
Τα άπαντα του Μίλτου Σαχτούρη
Ιδρύματα
Ο διευθυντής της Εστίας Πολιτισμού στη Σόφια
Μάρμαρα του Παρθενώνα
37% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών
Εκδοτικοί οίκοι
Οι αναπτυσσόμενες χώρες καλπάζουν στη βιβλιοαγορά
ΕΜΣΤ
Το μουσείο μπορεί να ανοίξει αρχές του 2015
Μουσική
Παίζει τζαζ με την άρπα της
Κόντρα τενόροι με την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Βραβείο ηθοποιίας στον πρύτανη
Εξερεύνησαν το βυθισμένο πλοίο
Νέα πρεμιέρα για το Studio
Αρχαιολογία
Στο φως η πόλη Αλίκυρνα