Έντυπη Έκδοση

Οι αναπτυσσόμενες χώρες καλπάζουν στη βιβλιοαγορά

Τη χρονιά που διανύουμε ο εκδοτικός κλάδος δέχτηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, σημαντικό οικονομικό πλήγμα, αλλά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ενωσης Εκδοτών (ΙΡΑ), εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα στον κατάλογο των πιο προσοδοφόρων πολιτιστικών βιομηχανιών.

Η εμπορική αξία της βιομηχανίας του βιβλίου εν έτει 2012 ανερχόταν στα 151 δισ. δολάρια, εκείνη του κινηματογράφου περιοριζόταν στα 133 δισ., των περιοδικών στα 107, των βιντεοπαιχνιδιών στα 63 και της μουσικής βιομηχανίας μόλις στα 50 δισ. δολάρια, και για την ώρα, αυτή η πρωτιά δεν διακινδυνεύεται. Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών του κλάδου παρουσιάζει εντυπωσιακή πτώση πλέον στις αναπτυγμένες οικονομίες, παρουσιάζοντας πολύ θετικότερα αποτελέσματα σε αναπτυσσόμενες όπως της Ινδονησίας (τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης), της Κολομβίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Κορέας.

Παρά την ύφεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν την κούρσα ως προς τον τζίρο της εκδοτικής τους βιομηχανίας (ο οποίος αγγίζει τα 20 δισ. δολάρια), κι ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία (9 δισ.), η Ιαπωνία (5,4 δισ.), η Βρετανία (4,6 δισ.), η Γαλλία (2,6 δισ.) και η Ιταλία (3,1 δισ.). Ως προς τη σχέση εκδοτικής προσφοράς και πληθυσμού, πάντως, τα ηνία διατηρεί η Βρετανία όπου πέρσι η βιβλιοπαραγωγή σημείωσε άνοδο 8% κι όπου για κάθε ένα εκατομμύριο κατοίκων αντιστοιχούν 2.875 νέοι τίτλοι! Μια άλλη πρωτιά που κατέχει η Βρετανία είναι στον τομέα των εξαγωγών, δεδομένου ότι τα βιβλία τής αποφέρουν 1,5 δισ. δολάρια ετησίως. Οι ΗΠΑ αρκούνται σε 1 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές της εκδοτικής παραγωγής τους, αλλά, όπως όλα δείχνουν, εκείνες που αφορούν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις κινούνται ανοδικά με θεαματικούς ρυθμούς, σημειώνοντας την περασμένη χρονιά άνοδο της τάξης του 68%.

Δυστυχώς το ελληνικό εκδοτικό τοπίο όπως και οι οικονομικοί του δείκτες, μετά το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, δεν αποτελούν αντικείμενο συστηματικής χαρτογράφησης. Μολονότι σήμερα λειτουργούν δύο βάσεις δεδομένων -η Biblionet με την ευθύνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κι εκείνη του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ΟΣΔΕΛ- δεν υπάρχουν στατιστικές μελέτες ούτε για δείγμα, όπως δεν υπάρχουν και φερέγγυες οικονομικές αναλύσεις για την «κρίσιμη» περίοδο μετά το 2011. Σ.Π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδοτικοί οίκοι
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί
Από τους Τσετσένους στην «Ορέστεια»
Κινηματογράφος
Μοναδικές ταινίες
Απεργίες/Αρχαιολογία
Απεργούν οι αρχαιολόγοι
Ποίηση/Βιβλίο
Τα άπαντα του Μίλτου Σαχτούρη
Ιδρύματα
Ο διευθυντής της Εστίας Πολιτισμού στη Σόφια
Μάρμαρα του Παρθενώνα
37% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών
Εκδοτικοί οίκοι
Οι αναπτυσσόμενες χώρες καλπάζουν στη βιβλιοαγορά
ΕΜΣΤ
Το μουσείο μπορεί να ανοίξει αρχές του 2015
Μουσική
Παίζει τζαζ με την άρπα της
Κόντρα τενόροι με την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Βραβείο ηθοποιίας στον πρύτανη
Εξερεύνησαν το βυθισμένο πλοίο
Νέα πρεμιέρα για το Studio
Αρχαιολογία
Στο φως η πόλη Αλίκυρνα