Έντυπη Έκδοση

ΟΙ «27» ΕΠΙΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ Ε.Ε., ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ...

Ενα παντελώς άγνωστο δίδυμο

Ετοιμοι για ένα θερμό φιλί, ο πρόεδρος, πλέον, της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ με την αντιπρόεδρο και ΥΠΕΞ, βαρόνη Κάθριν Αστον (φωτ. Reuters)
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδίως των μεγάλων κρατών, προσπαθούσαν χθες μετά το δείπνο της έκτακτης συνόδου κορυφής να δικαιολογήσουν την ομόφωνη απόφασή τους να διορίσουν ως πρώτο πρόεδρο της Ε.Ε. τον Βέλγο Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και ως ΥΠΕΞ τη Βρετανίδα βαρόνη Κάθριν Αστον.

Πλήρες θέμα...

 • Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Τι προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας
   Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος των 27 εκλέγεται για μία θητεία δυόμισι ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.
  • ΤΟΥΡΚΙΑ Επιφυλακτική με τον πρόεδρο
   Πολέμιος της Τουρκίας ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε., έγραφαν χθες σχεδόν όλα τα φύλλα του τουρκικού Τύπου, τη στιγμή που ο αρμόδιος για θέματα Ε.Ε. Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς χαρακτήριζε «σημαντική και σύμφωνη προς την αρχή του σεβασμού των συμφωνηθέντων» την πρώτη δήλωση του νέου προέδρου σχετικά με τα ενταξιακά της Τουρκίας.
  • ΡΩΣΙΑ Ούτε κρύο ούτε ζέστη...
   Η ρωσική διπλωματία διά στόματος Σεργκέι Λαβρόφ ευελπιστεί ότι ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. θα συνεχίσει «την προώθηση της εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία» και εγκωμιάζει την υπουργό Εξωτερικών της Ενωσης ότι «πάντοτε άκουγε και συνυπολόγιζε τη ρωσική άποψη». «Περισσότερο τεχνικό, παρά πολιτικό ρόλο» αποδίδει στον πρόεδρο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Βουλής Κονσταντίν Κοσατσόφ, εκτιμώντας ότι έτσι θα αποφευχθούν τα πειράματα κατά τις μεταρρυθμίσεις, ενώ «ούτε κρύο ούτε ζέστη» είναι το γενικό συμπέρασμα του ρωσικού Τύπου για τις αλλαγές στην ηγεσία της Ε.Ε.
 • Περού

 • Συνέντευξη: Βάλτερ Μόμπερ

  • ΒΑΛΤΕΡ ΜΟΜΠΕΡ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΔΥΤΙΚΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ «Ηταν μια εποχή φόβου»
   «Το τέλος του κομμουνισμού στη χώρα μας ήταν έργο του λαού» λέει ο Βάλτερ Μόμπερ (φωτ. ΑΠΕ) Υπήρξε ένας από τους κυριότερους πρωταγωνιστές των δραματικών γεγονότων του Νοεμβρίου 1989, όταν «έπεσε» το Τείχος του Βερολίνου. Η συμβολή του στην ειρηνική έκβαση των γεγονότων ως δημάρχου του Δυτικού (τότε) Βερολίνου τις κρίσιμες εκείνες στιγμές και ως εκ τούτου στην ειρηνική επανένωση της Γερμανίας υπήρξε καθοριστική, αλλά και ιστορικά υποτιμημένη.
 • Από το Γεωτρόπιο της Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας

  • ΛΙΒΑΝΟΣ Λιβάνου διαδρομές
   Ο αρχιτεκτονικός ιστός απλώνεται στο βάθος με πολυκατοικίες που θυμίζουν Αθήνα Τα αρχαία του Λιβάνου με επιρροές από την Περσία και την Αίγυπτο μέχρι την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη αποτελούν τεκμήριο της συνέχειας και της ενότητας της ανατολικής Μεσογείου. Ο πόλεμος ωστόσο έχει στιγματίσει ανεξίτηλα όχι μόνο το παρελθόν του Λιβάνου, αλλά και το παρόν του
 • Άλλες ειδήσεις

  • Άπλωσέ την...
   Δικαίωμα στο άπλωμα της μπουγάδας στον ήλιο διεκδικούν όλο και περισσότεροι Αμερικανοί που μάλιστα έχουν δημιουργήσει οργάνωση με στόχο την άσκηση πίεσης για την κατάργηση νόμων οι οποίοι τους απαγορεύουν αυτήν την -για πολλές χώρες- αυτονόητη διαδικασία.