Έντυπη Έκδοση

ΣΑΜΑΡΑΣ VS ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΥΠΟ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΝ ΟΙ «ΕΠΩΝΥΜΟΙ» ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

Κυνήγι στελεχών

Τα δίνουν όλα οι μονομάχοι στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου, μέσα σε ένα δημοσκοπικό περιβάλλον που δείχνει σκληρό ντέρμπι με μικρή υπεροχή Σαμαρά. Η πόλωση θα πάρει πιο ακραίες μορφές. Τα επιτελεία τους επιδίδονται στο κυνήγι στελεχών που μπορούν να στείλουν μηνύματα, προκειμένου να κερδίσουν πόντους στη μάχη των εντυπώσεων.

Η επίδειξη δύναμης με μεγάλες συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη αύριο (σε περίπτερο της ΔΕΘ) και στην Αθήνα την Παρασκευή (πλατεία Κοτζιά) είναι ένα χαρτί που πρώτη έριξε στο τραπέζι η Ντόρα Μπακογιάννη, προσδοκώντας στη συσπείρωση του μηχανισμού γύρω της. Αναμένεται να ανταποκριθεί και ο Σαμαράς, που επιδιώκει την προσέλκυση στις κάλπες της ευρύτερης βάσης της Ν.Δ., αυτής που της ξύπνησε τη δεξιά ταυτότητα η οποία είχε παραμεριστεί στα χρόνια της κυριαρχίας της στρατηγικής του μεσαίου χώρου, του Καραμανλή. Ποιος θα φτάσει στις 29 Νοεμβρίου με τον αέρα του νικητή είναι το μεγάλο ζητούμενο, και ρίχνουν όλα τα όπλα τους στο πεδίο της αντιπαράθεσης.

Ιδού τα στελέχη της Ν.Δ. που τελούν σε πολιορκία για μία δήλωση στήριξης:

* Ο επίτροπος Σταύρος Δήμας είναι το μήλον της Εριδος και για τα δύο στρατόπεδα. Η διεθνής προβολή και αναγνώριση που κέρδισε και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κομισιόν, εκτιμάται ότι θα δώσει δυναμική στην υποψηφιότητα που ενδεχομένως να στηρίξει. Τώρα που ανακοινώθηκε ότι η διάδοχός του στην Κομισιόν θα είναι η Μαρία Δαμανάκη, μπορεί να αισθανθεί απελευθερωμένος και να πάρει θέση. Με την οικογένεια Μητσοτάκη έχει παρελθόν. Την έντονη αντιπαράθεση με τη Μαρίκα όταν ήταν υπουργός Βιομηχανίας και η οποία τον οδήγησε στην παραίτηση, αλλά και την πολιτική αντιπαράθεσή του σε θέματα οικονομικής στρατηγικής με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είχε συγκροτήσει τρόικα με τον Μιλτιάδη Εβερτ και τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο απέναντι από τις πολιτικές α λα Θάτσερ τού τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας Στέφανου Μάνου. Η Ντόρα Μπακογιάννη μόλις πρόσφατα δήλωσε ότι δεν συμφωνούσε σε όλα με τον πατέρα της εκείνη την εποχή. Ο Σταύρος Δήμας έγραφε άρθρα για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Εχει καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, θεωρεί ότι ο Αβραμόπουλος δίνει την κεντρώα διάσταση στην πρότασή του και αν πάρει θέση εκτιμάται ότι θα είναι υπέρ του Μεσσήνιου πολιτικού. Η συζήτηση Αβραμόπουλου-Δήμα αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κρίνει και την εξέλιξη.

* Ο Βύρων Πολύδωρας -που υπήρξε και υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.- πιέζεται πολύ να πάρει θέση. Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Ν.Δ. που ασχολείται με τις εκλογές γι' αυτό και προβληματίζεται αν πρέπει να κάνει αυτή την κίνηση. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει επικοινωνήσει μαζί του. Οι κομματικοί του φίλοι εκτιμούν ότι επειδή είναι ιστορικό στέλεχος της παράταξης και είναι από τους εκφραστές της κομματικής συνείδησης της Ν.Δ. δύσκολα θα μπορούσε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Σαμαρά.

* Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που εκτιμάται ότι έχει επιρροή σε στελέχη της ΟΝΝΕΔ, είναι βέβαιο ότι δεν θα στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη. Είχαν τελευταία και δημόσια κόντρα για χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών (υπόθεση Aegean). Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι τελικά θα μείνει ουδέτερος.

* Ο Γιώργος Σουφλιάς αν έπαιρνε θέση θα ήταν υπέρ της Ντόρας. Δεν έχει ούτε φιλικές ούτε πολιτικές σχέσεις με τον Σαμαρά. Μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών στελεχών διότι θεωρήθηκε εκ των στρατηγών της ήττας, το πιο πιθανό είναι να μην εμπλακεί.

* Ουδέτερος φαίνεται ότι θα παραμείνει και ο Δ. Σιούφας, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. Δύσκολα θα έβαζε στοίχημα κάποιος με ποιον θα πήγαινε πάντως, γιατί ούτε στην Ντόρα ούτε στον Σαμαρά έκλεισε το μάτι.

* Τα παιδιά τους, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Ολγα Κεφαλογιάννη, πήγαν με την Ντόρα. Οι ίδιοι είχαν σχέσεις σκληρής αντιπαράθεσης με το «μητσοτακέικο». Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης δεν θα πάρουν δημοσίως θέση αν και ο δεύτερος δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τον Σαμαρά.

* Ο Μιχάλης Λιάπης δεν θα πάει με τη Ντόρα, την έχει κατηγορήσει ότι είναι εξ αυτών που παρέσυραν τον Καραμανλή στις πρόωρες εκλογές. Ο Σαμαράς δεν του τηλεφώνησε ακόμη. Το πιο πιθανό είναι να μην το κάνει ούτε στη συνέχεια, οπότε και ο Λιάπης δεν θα πάρει θέση.

* Ο βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκας, που θα τοποθετηθεί εντός των ημερών, έχει σημασία γιατί προέρχεται από μια περιοχή όπου έχουν διεισδυτικότητα Σαμαράς και Ψωμιάδης. Ανάλογη περίπτωση είναι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Παπαγεωργόπουλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Στηρίζουν Μπακογιάννη
Από τον Δημήτριο Γούναρη στην Ντόρα και τον Αντώνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Κυνήγι στελεχών
Στηρίζουν Μπακογιάννη
Από τον Δημήτριο Γούναρη στην Ντόρα και τον Αντώνη
ΠΑΣΟΚ
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ελέγχουν την κυβέρνηση
Η Δαμανάκη νέα επίτροπος
Ζητεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Κύπρος
Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ
Ο εθνικισμός τυφλώνει τους ανθρώπους
Συμφωνία για πρόεδρο αντιπρόεδρο
Άλλες ειδήσεις
Κατέθεσαν αγωγές
Τέλειωσαν οι καλές μέρες