Έντυπη Έκδοση

ΚΥΠΡΟΣ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2009 * ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΜΠΡΑΟΥΝ

Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ

Πολύ καλύτερα είναι τα αποτελέσματα των συνομιλιών, απ' ό,τι παραδέχονται δημόσια οι Χριστόφιας και Ταλάτ, ενώ αναμένεται πως εντός του νέου έτους η διαδικασία θα περάσει στο επόμενο και πιο αποφασιστικό τρίτο στάδιο τού πάρε δώσε.

Συμβολικό φύτεμα μιας ελιάς από Χριστόφια - Ταλάτ τον περασμένο Οκτώβριο Συμβολικό φύτεμα μιας ελιάς από Χριστόφια - Ταλάτ τον περασμένο Οκτώβριο Σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο ετοιμάζονται να αναλάβουν οι Βρετανοί. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έκανε χθες δημόσια παρέμβαση στο Κυπριακό με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας του ΑΚΕΛ, «Χαραυγή», υποστηρίζοντας πως το 2010 μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στη συνάντηση Μπράουν - Χριστόφια, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τού ζήτησε να ιεραρχήσει τρία - τέσσερα ζητήματα που τα θεωρεί σημαντικά για να στηρίξει τη λύση και του υποσχέθηκε ότι θα κάνει το παν για να τα εξασφαλίσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζουν, στις αρχές του χρόνου, διάσκεψη υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα με στόχο την τελική διαπραγμάτευση. Αν και ο πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε κατηγορηματικά την εισήγηση για πενταμερή διάσκεψη, που έκανε τις προάλλες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα απέρριπτε μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών με τις δύο κοινότητες της Κύπρου, ενώ οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα μπορούσαν να συζητήσουν μεταξύ τους τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Οι Χριστόφιας και Ταλάτ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στο ζήτημα της διακυβέρνησης του νέου κράτους. Προκρίνεται η πρόταση Χριστόφια για εκτελεστικό πρόεδρο και αντιπρόεδρο, ενώ εκκρεμεί η εισήγησή του για απευθείας εκλογή τους από τον λαό με σταθμισμένη ψήφο.

Στο σοβαρότερο ζήτημα, που είναι το περιουσιακό, υπήρξε σύγκλιση θέσεων στην κατηγοριοποίησή τους και αυτό που εκκρεμεί είναι οι πολιτικές αποφάσεις για τις θεραπείες που θα προτείνονται στην κάθε μία από τις κατηγορίες. Πότε δηλαδή θα έχει τον πρώτο λόγο ο νόμιμος ιδιοκτήτης και πότε ο σημερινός χρήστης.*

!Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της «Χουριέτ», ο κ. Χριστόφιας είπε πως η εφημερίδα προβάλλει, ως συμφωνία, θέσεις που υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα, είπε πως είναι αλήθεια ότι συμφωνήθηκε πως η λύση θα είναι ομοσπονδία, ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αλλά «είναι παραπλανητικό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να μείνει η κατάσταση, όσον αφορά την κυριαρχία, ως έχει τώρα, δηλαδή δύο κυρίαρχα κρατίδια». Επίσης, ανέφερε ότι είναι αλήθεια πως θα υπάρχει αστυνομία στα συστατικά κρατίδια, αλλά και ομοσπονδιακή αστυνομία. «Είναι αλήθεια ότι συμφωνήσαμε για εκ περιτροπής προεδρία. Δεν είναι αλήθεια, όμως, ότι συμφωνήσαμε ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος να εκλέγονται από τη Γερουσία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Σχετικά θέματα: Κύπρος
Ο εθνικισμός τυφλώνει τους ανθρώπους
Συμφωνία για πρόεδρο αντιπρόεδρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Κυνήγι στελεχών
Στηρίζουν Μπακογιάννη
Από τον Δημήτριο Γούναρη στην Ντόρα και τον Αντώνη
ΠΑΣΟΚ
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ελέγχουν την κυβέρνηση
Η Δαμανάκη νέα επίτροπος
Ζητεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Κύπρος
Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ
Ο εθνικισμός τυφλώνει τους ανθρώπους
Συμφωνία για πρόεδρο αντιπρόεδρο
Άλλες ειδήσεις
Κατέθεσαν αγωγές
Τέλειωσαν οι καλές μέρες