Έντυπη Έκδοση

Τα κοχύλια της Σοφίας

Στον παραθαλάσσιο Πάνορμο της Τήνου θυμάται που μάζευε κοχύλια στην αμμουδιά μ' ένα καλαθάκι.

Οστρακα ποικιλόμορφα που τα αναπλάθει στο χαρτί με το μολύβι της, φτιαγμένα με φινέτσα και απλότητα.

Εχοντας ζωντανέψει με τις καλαίσθητες εικόνες της πολλά παιδικά βιβλία, η χαράκτρια-ζωγράφος Σοφία Φόρτωμα δίνει το παρών με το αφιερωμένο στα κοχύλια καινούργιο της βιβλιαράκι-ημερολόγιο για το 2010 από τις εκδόσεις «Ιρις-Α.Φιλιππότης» (προηγήθηκαν ανάλογα ημερολόγιά της για σκύλους, ποδήλατα, καράβια, πουλιά, γάτες, από τα «Ελληνικά Γράμματα»). Πάντα σε συνεργασία με το σύντροφό της, ποιητή και σκιτσογράφο Χρήστο Πικριδά.

Στον τρυφερό πρόλογό της μιλάει για το ψάθινο καπέλο και το ψάθινο καλαθάκι που της είχε φέρει από ταξίδι ο πατέρας της, ο καπετάν Γιώργης. Κι εκείνη, πιτσιρίκα, εξορμούσε μ' αυτά στην αμμουδερή παραλία.

«Και τι δεν είχε το μικρό μου καλάθι. Χιλιόχρωμα κοχύλια, βότσαλα, μικρές ταλκόπετρες που τρίβοντάς τες τους έδινα ό,τι σχήμα ήθελα. Μικρούς θησαυρούς που τους πηγαινοέφερνα και τους έκρυβα καλά μήπως και μου τους πάρουν. Την άλλη μέρα πάλι από την αρχή: ένα καινούργιο κοχύλι,καμιά φαγωμένη πεταλίδα, το μισοσπασμένο καβούκι ενός αχινού, ένα άδειο σαλιγκάρι». Μνήμες και μυρωδιές παρά θιν' αλός την κατακλύζουν· αναφέρει στο τέλος πως το μικρό καλάθι της τώρα έχει μόνο «πινέλα και χρώματα, νοσταλγία, εμπνεύσεις και όνειρα».

Από το κοχυλένιο αυτό βιβλιαράκι που ευωδιάζει... θάλασσα, σταχυολογούμε ένα από τα μικρά ποιητικά κείμενα του Πικριδά, αναφερόμενο στο Δεκέμβριο:

«Μίλησέ μου βούκινο/ για ναυτικούς, γοργόνες/ για ιστορίες αλλόκοτες/ ταξίδια και τυφώνες./ Και γω θα ταξιδέψω/ με τιμονιέρα το όνειρο/ πανιά μου τις ελπίδες/ με όλα αυτά που άκουσα/ και κείνα που δεν είδες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Γιάννης Μόραλης (1916-2009)
Ο «ευπατρίδης της αληθινής ζωγραφικής»
Διαμόρφωσε την αισθητική μιας ολόκληρης εποχής...
«Αφού είμαι Ελληνας»
Μουσική
Διασχίζοντας το '60 με φορτηγό
Εικαστικά
Ζωγραφίζοντας την ανθρώπινη μορφή
Αρχαιολογία
Η Αργοναυτική Εκστρατεία δεν ήταν μύθος
Τηλεόραση
«Ενα δέντρο μια φορά»
Τα ραδιόφωνα και οι μετρήσεις ακροαματικότητας