Έντυπη Έκδοση

Θέαμα χειροποίητο και σπαρταριστό

Χωράει η μαγεία σε μία σκηνή; Μπορούν οι θεατές μιας παράστασης να λουστούν λίγη από τη λαμπερή της χρυσόσκονη χωρίς εφέ και υπερβολικά κόλπα, αλλά με μόνα υλικά τη φαντασία και το μεράκι; Η απάντηση είναι θετική.

Πλήρες θέμα...

 • Ημερίδα

  • Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ, ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Αριστοτέλης, Ισλάμ και Ευρώπη
   Η ημερίδα στάθηκε ιδιαίτερα στην υπόθεση του Σιλβέν Γκουγκενέμ που, επειδή υποτίμησε την προσφορά των Αράβων στο δυτικό πολιτισμό, έχασε την πανεπιστημιακή του έδρα Η Ακαδημία Αθηνών και ο πρόεδρός της, ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, επιδεικνύουν προσφάτως μια αξιοπρόσεκτη και μάλλον ασυνήθιστη εξωστρέφεια: διοργανώνουν τακτικά σημαντικές ημερίδες με επίκαιρα θέματα.
 • Μουσική

  • Ηχοι ζωντανοί Ο Μαρσέλο Αλβαρες (επιτέλους) στην Αθήνα!
   Δίχως δυσκολία κέρδισε το κοινό τού Μεγάρου Μουσικής ο Μαρσέλο Αλβαρες στο πρώτο του αθηναϊκό ρεσιτάλ με την ΚΟΑ, υπό τον Αντζελο Καβαλάρο (Photo: Ακριβιάδης) Για διάφορους λόγους, οι ζωντανές συναντήσεις με την τέχνη των μεσουρανούντων λυρικών καλλιτεχνών συντελούνταν πάντα με απογοητευτικά μεγάλη καθυστέρηση στην Ελλάδα.
  • Η Καμεράτα εκατέρωθεν του Μοντερνισμού
   Το λαμπερό παίξιμο του Σίμου Παπάνα στήριξε ιδανικά τη «Σερενάτα» του Μπέρνσταϊν Photo: Παππάς) Στο πλαίσιο του φετινού κύκλου εμφανίσεων της Καμεράτας με γενικό τίτλο «Μετατροπίες», ήταν εντεταγμένη η βραδιά υπό τον ειδικό τίτλο «Πλευρές του μοντερνισμού» υπό τον αρχιμουσικό Νίκο Αθηναίο στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» (30/11/2010).
  • Σε ήχο ελληνικό Η αρχόντισσα, η αχάριστη κι η Σεράχ
   Γιώτα Βέη: «Τσιτσάνη έργα, κάποια βραδιά μαγική» (LYRA) Φαίνεται ότι δεν απέχει πολύ από την αλήθεια πως ο καθένας από μας έχει έναν Τσιτσάνη μέσα του, έναν Μητσάκη, ίσως κι έναν Βαμβακάρη. Ο καθένας μεσόκοπος, δηλαδή.
  • Η Λυρική σε ρόλο Αϊ-Βασίλη
   Σε συνεργασία με τη Λούκα Κατσέλη οργανώνει παραστάσεις για άπορα παιδιά Παιδιά από φτωχές οικογένειες θα γεμίσουν αύριο το θέατρο «Ολύμπια» Από την έναρξη της φετινής σεζόν μεγάλοι κουμπαράδες περίμεναν τους θεατές στο φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αν ήθελαν οι θεατές, προσέφεραν τον οβολό τους για τους αστέγους.
 • Συνέντευξη: Δήμος Αβδελιώδης

  • «ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ»: ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ «ΣΤΕΓΗ» ΩΝΑΣΗ Ο Αβδελιώδης συνταξιδιώτης του Παναΐτ Ιστράτι
   «Οταν κάτι είναι ελκυστικό για τους οφθαλμούς, αλλά δεν σου προσφέρει πνευματική ουσία, τότε είναι άχρηστη πληροφορία που σου δεσμεύει το χρόνο και τη νοητική σου εξέλιξη», σχολιάζει ο Δήμος Αβδελιώδης «Ο Παναΐτ Ιστράτι θυμίζει λίγο την αλήθεια που ενώ είναι το πιο σίγουρο πράγμα, είναι και το πιο παραμελημένο». Ο Δήμος Αβδελιώδης παραδέχεται ότι ο Ελληνορουμάνος λογοτέχνης, παρ' ότι ήταν κατά τον Ρομέν Ρολάν ένας «Μαξίμ Γκόρκι των Βαλκανίων», έχει λίγο-πολύ σβηστεί από τη μνήμη του πολυάριθμου κοινού.
 • Συνέντευξη: Εφη Γούση

  • ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ» ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Η Αννα Φρανκ άνθισε από τον έρωτα
   «Μπορεί το τέλος της Αννας να ήταν τραγικό, η απήχηση που βρήκε όμως το "Ημερολόγιό" της τελικώς τη δικαιώνει», εκτιμά η απόφοιτος του ΚΘΒΕ Ποιος δεν γνωρίζει την ιστορία της Αννας Φρανκ; Της μικρής Γερμανοεβραίας που έμεινε μαζί με την οικογένειά της έγκλειστη σε σοφίτα για δύο χρόνια στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, χαρίζοντάς μας ένα από τα σημαντικότερα ντοκουμέντα του, αλλά και ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας λογοτεχνίας;
 • Τηλεόραση

  • Στά(σ)η στο δελτίο και στη «Διαύγεια»
   Ο «κύβος ερρίφθη» και οι υπεύθυνοι της δημόσιας τηλεόρασης εκτός από το πρόγραμμα «Διαύγεια» σε όλα, κατέληξαν και στο ότι για να... στρώσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων είναι απαραίτητο η ΕΡΤ με την καινούργια χρονιά να επιστρέψει σε βοήθειες από τα παλιά.
  • Οι γιορτές φτάνουν, τα ευρώ όχι
   Δύσκολες οι φετινές γιορτές για τους εργαζομένους στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1» του Πειραιά, αφού όλα δείχνουν ότι θα περάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη.
  • Με τον φακό στραμμένο στην κορεατική χερσόνησο
   * Στην κρίση που έχει ενταθεί πολύ επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα στην κορεατική χερσόνησο στρέφει τον φακό της η αποψινή «Εμπόλεμη ζώνη» (ΜΕΓΚΑ, 00.15).