Έντυπη Έκδοση

«ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ» ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Περί αισθήματος δικαίου, η κριτική

Περιορίζοντας την κριτική τους στην «αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου», οι αντιδρώντες βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν χθες, τρίτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή αιχμηρές τοποθετήσεις, αμιγώς συντεταγμένοι ωστόσο, στην ψήφισή του.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι η κοινωνία μονόπαντα πληρώνει τα βάρη», είπε ο Ν. Σαλαγιάννης. «Ενώ κόβουμε μισθούς και συντάξεις, αφήνουμε τους φοροφυγάδες απείραχτους». Αιτιολογώντας δε, τις προθέσεις των αντιδρώντων της κυβερνητικής παράταξης είπε: «Είμαστε στρατευμένοι στην προσπάθεια για τις μεγάλες αλλαγές. Ούτε πυροβολούμε, ούτε συνωμοτούμε, ούτε αντάρτικο κάνουμε. Την αγωνία μας εκφράζουμε, και αν το σύστημα έφτασε εδώ που έφτασε είναι γιατί οι βουλευτές δεν μιλούσαν». Και κατέληξε: « Ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική ευθύνη, η δική μας ευθύνη είναι να στηρίζουμε τις επώδυνες αποφάσεις αλλά και να κάνουμε σκληρή κριτική στις πολιτικές των υπουργών. Ψηφίζω τον προϋπολογισμό, όχι γιατί με απειλεί κανείς, δεν φοβάμαι κανέναν, αλλά για να πάει καλά η χώρα».

«Εργα, όχι λόγια»

«Χρειάζεται οι πολίτες να δουν και να πιστέψουν στην ορθότητα των μέτρων, στη δίκαιη ανακατανομή των βαρών και ότι το πολιτικό σύστημα κάνει την αυτοκριτική του με έργα και όχι με λόγια», είπε η Τόνια Αντωνίου. «Γιατί οι πολίτες ξέρουν ότι ποτέ δεν ήταν καλεσμένοι όλοι στο ίδιο πάρτι και ποτέ δεν τα έτρωγαν όλοι μαζί. Απαιτούν ο λογαριασμός να πάει στη σωστή διεύθυνση».

Ο Παν. Κουρουπλής, τέλος, υποστήριξε πως «στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο η έξοδος από την κρίση, αλλά να μπορέσουμε να βγάλουμε την κοινωνία αλώβητη».

Η κριτική συνεχίστηκε και χθες, όπως αναμενόταν, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Π. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι « η Ν.Δ. παρέδωσε πρόβλημα χρέους και ελλείμματος αλλά το ΠΑΣΟΚ την οδήγησε σε οξεία κρίση χρέους», ενώ επικαλέστηκε ακόμη, πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. κατά την οποία «τα spreads ανέβηκαν, λόγω των δηλώσεων Παπακωνσταντίνου». Ο Κ. Μαρκόπουλος χαρακτήρισε «αερολογίες στον βωμό της κρίσης» τις προσπάθειες του πρωθυπουργού για τη συλλογή υπογραφών για το ευρωομόλογο.

Από το ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη, μετατοπίζοντας τις αιτιάσεις στην εξωτερική πολιτική, κάλεσε την κυβέρνηση «να απολογηθεί εντός Κοινοβουλίου για την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Στη βουλευτή απάντησε ο υπουργός Επικρατείας ζητώντας περισσότερη φειδώ και σοβαρότητα, ενώ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε πως «είναι παρούσα μόνον στην κριτική και απούσα από την ευθύνη».

Αριθμοί και άνθρωποι

Ο Χ. Παμπούκης αναγνώρισε ότι «υπήρξαν καθυστερήσεις, αδικίες και λάθη» και ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί ταχύτερα και με μεγαλύτερη ευελιξία». Χαρακτηρίζοντας την προσέλκυση επενδύσεων ως «επικίνδυνη αποστολή» τουλάχιστον για το 2011, κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι αλλά σήμερα, αν δεν ευημερούν οι αριθμοί, δεν ευτυχούν οι πολίτες».

Με την ευχή να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός αυτός του 2011 που «τα έσοδα στηρίζονται κυρίως σε εισοδηματικά και φορολογικά μέτρα και δεν προέρχονται από τις διαρθρωτικές αλλαγές και την ανάπτυξη που προσδοκούμε», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης τοποθετήθηκε υπέρ της στρατηγικής που «ενσωματώνει το Μνημόνιο και τους στόχους του και κυρίως το υπερβαίνει».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος, τέλος, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων. Αναλύοντας δε, το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση των νοσοκομείων γνωστοποίησε ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κρατικός προϋπολογισμός
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ
Αδιαφορούν για τις ρυθμίσεις υπερχρεωμένων οι τράπεζες
Για το ίδιο θέμα
Αιχμές και «πυρά» στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Λαϊκός τζόγος
Μεθόδευση για αποκλειστική συνεργασία ΟΠΑΠ - Κόκκαλη
"Απελευθέρωση" επαγγελμάτων
Ζητούν συνάντηση
Ανοίγουν σήμερα τα «κλειστά» και οι πόρτες στους ιδιώτες
Παζαρεύει το κληρονομικό
Βίαιος εκτοπισμός επαγγελματιών
Διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ
Αδιαφορούν για τις ρυθμίσεις υπερχρεωμένων οι τράπεζες
Περί αισθήματος δικαίου, η κριτική
Κινητοποιήσεις εργαζομένων
Αύριο συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Απεργίες στις συγκοινωνίες
Αγανάκτηση για τα «εκτός υπηρεσίας»
Υποβρύχιο «Παπανικολής»
Κομμάτια στη θάλασσα
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Ευρώπη της αλληλεγγύης
Δημοκρατική Αριστερά
Προτάσεις Κουβέλη για έξοδο από την κρίση
Για το κείμενο
Τα έψαλαν στην Εκκλησία
Κυπριακό
Η Κομισιόν για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα
Υπόθεση Siemens
Στο αρχείο μήνυση κατά Ζαγοριανού
Άλλες ειδήσεις
Μπουτάρης για το Αγιον Ορος
Αυτο-ορκίστηκε Δήμαρχος Ζαχάρως!