Έντυπη Έκδοση

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΜΕ ΤΗ ΔΑΜΟΚΛΕΙΟ ΣΠΑΘΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΟΣΗΣ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Ανοίγουν σήμερα τα «κλειστά» και οι πόρτες στους ιδιώτες

Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου σήμερα η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που είναι βασικές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση εν όψει της τέταρτης δόσης του δανείου της Τρόικας.

Η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε πριν από μερικές μέρες συμπεριέλαβε στο σχετικό πρόγραμμα τα κρατικά λαχεία, τον ιππόδρομο αλλά και τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Συγκεκριμένα, όπως έγραψε η «Ε», αποφάσισε τη μετοχοποίηση ή την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΟΔΙΕ (Ιππόδρομος). Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων θα συζητηθεί επίσης στο υπουργικό συμβούλιο. Δεν αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο αλλά θα μετατεθεί για μετά τις γιορτές. Τότε θα συζητηθεί αναλυτικά με τους αρμόδιους φορείς για να μην προκληθούν αντιδράσεις στην περίοδο των γιορτών. Το ν/σ θα θέτει το γενικό πλαίσιο της απελευθέρωσης αλλά θα παραπέμπει στα αρμόδια υπουργεία για τις επιμέρους ρυθμίσεις με Προεδρικά Διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις. Αφορά, πάντως, τους νομικούς, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ορκωτούς λογιστές, ταξί, αρτοποιούς, κτηματομεσίτες, ηλεκτρολόγους, κ.λπ.

Στο υπουργικό συμβούλιο, θα συζητηθεί ακόμα το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια (βλέπε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα), όπως επίσης και τα σχέδια νόμου για: τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες. Την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Την απλοποίηση διαδικασιών Περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων. Τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει για την αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών και για το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός, χθες, μιλώντας στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι το 2011 που θα προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες, όπως τόνισε, θα είναι δύσκολες και σε πολιτικό και σε διαχειριστικό επίπεδο. Αμεσης προτεραιότητας, όπως είπε, είναι ο νέος επενδυτικός νόμος, ο οποίος ήδη συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο πριν από δέκα μέρες. Χθες, ο πρωθυπουργός συζήτησε τον νόμο με τους Μ. Χρυσοχοΐδη και Λούκα Κατσέλη στο μέγαρο Μαξίμου.

Ευρωομόλογο

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για το 2011, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους προς την Τρόικα, γιατί όπως είπε οι ηγέτες της Ε.Ε., με τους οποίους συζήτησε το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν θετικοί σε αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο, δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του προέδρου του Γιούρογκρουπ κ. Γιουνκέρ ότι κάποια στιγμή νομοτελειακά το ευρωομόλογο θα ισχύσει. «Δεν είμαι τόσο σίγουρος, υπάρχουν αντιστάσεις από κάποιες χώρες που θέλουν να μεταθέτουν συνεχώς το πρόβλημα για να μην αναλάβουν πολιτικές ευθύνες», είπε.

Αποστάσεις Βενιζέλου

Προσεκτικές αποστάσεις από την κίνηση του πρωθυπουργού να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους ζητήσει συναίνεση, κράτησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι επειδή οι κρίσεις σαν τη σημερινή δεν είναι συμβατικές, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβατικά μέσα. «Οταν μιλάμε για συναίνεση και για εθνική ενότητα και ομοψυχία, δεν μιλάμε για διακομματικές "διευθετήσεις" μέσα σε ένα κομματικό σύστημα το οποίο ο κόσμος θεωρεί, ούτως ή άλλως φθαρμένο. Σημασία, λοιπόν, έχει το πώς απευθυνόμαστε στην κοινωνία περισσότερο από το πώς απευθυνόμαστε στα κόμματα», είπε. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Κυβέρνηση
Αποκρατικοποιήσεις
Σχετικά θέματα: "Απελευθέρωση" επαγγελμάτων
Ζητούν συνάντηση
Παζαρεύει το κληρονομικό
Βίαιος εκτοπισμός επαγγελματιών
Για το ίδιο θέμα
Το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο
Ζητούν συνάντηση
Παζαρεύει το κληρονομικό
Βίαιος εκτοπισμός επαγγελματιών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Λαϊκός τζόγος
Μεθόδευση για αποκλειστική συνεργασία ΟΠΑΠ - Κόκκαλη
"Απελευθέρωση" επαγγελμάτων
Ζητούν συνάντηση
Ανοίγουν σήμερα τα «κλειστά» και οι πόρτες στους ιδιώτες
Παζαρεύει το κληρονομικό
Βίαιος εκτοπισμός επαγγελματιών
Διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ
Αδιαφορούν για τις ρυθμίσεις υπερχρεωμένων οι τράπεζες
Περί αισθήματος δικαίου, η κριτική
Κινητοποιήσεις εργαζομένων
Αύριο συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Απεργίες στις συγκοινωνίες
Αγανάκτηση για τα «εκτός υπηρεσίας»
Υποβρύχιο «Παπανικολής»
Κομμάτια στη θάλασσα
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Ευρώπη της αλληλεγγύης
Δημοκρατική Αριστερά
Προτάσεις Κουβέλη για έξοδο από την κρίση
Για το κείμενο
Τα έψαλαν στην Εκκλησία
Κυπριακό
Η Κομισιόν για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα
Υπόθεση Siemens
Στο αρχείο μήνυση κατά Ζαγοριανού
Άλλες ειδήσεις
Μπουτάρης για το Αγιον Ορος
Αυτο-ορκίστηκε Δήμαρχος Ζαχάρως!