Έντυπη Έκδοση

Σαμαράς: Ευρώπη της αλληλεγγύης

Οι διαστάσεις που μπορεί να πάρει η κοινωνική κρίση και η ανάγκη της επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε μια εποχή που φουντώνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους ή εξόδου από το ευρώ χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών κατά την παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς στην Αθήνα.

Ο τίτλος του είναι «Ευρώπη: Παλεύω, ξεπερνώ». «Τι σύμπτωση! Και σύνθημα των Ελλήνων είναι κάτι αντίστοιχο σήμερα», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Α. Σαμαράς. «"Ελλάδα: Παλεύω, ξεπερνώ". Αυτό μας κράτησε όρθιους σε όλες τις δύσκολες στιγμές της Ιστορίας μας!».

Χτύπησε το καμπανάκι ότι «η Ευρώπη της ενότητας και της αλληλεγγύης πρέπει να νικήσει την Ευρώπη της αμοιβαίας καχυποψίας». «Η πολιτική ενοποίηση πρέπει να κυριαρχήσει των οικονομικών διαχωρισμών σε "ζώνες διαφορετικών ταχυτήτων"», τόνισε. «Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες και πολλοί τρόποι για να διχαστεί η Ευρώπη. Αλλά υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ενωθεί: περισσότερη υπευθυνότητα απ' όλους, και περισσότερη αλληλεγγύη σε όλους.

Μας περιμένει πολλή δουλειά».

Εκανε αυτοκριτική για τα λάθη της Ελλάδας αλλά υποστήριξε ότι συχνά δέχθηκε άδικη κριτική. «Διέπραξε σφάλματα, αναμφίβολα», τόνισε. «Σφάλματα κατά του εαυτού της, πρωτίστως. Και υπέστη ισοπεδωτική κριτική από κάποιους εταίρους της. Και από πολλά μέσα ενημέρωσης. Κριτική άδικη κατά κανόνα...».

«Ψευδές» χαρακτήρισε το δίλημμα «εντός ή εκτός του ευρώ» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Δ. Αβραμόπουλος. «Ολα τα σενάρια οδηγούν σ' ένα συμπέρασμα», είπε. «Οποιαδήποτε προσπάθεια εξόδου χώρας από το ευρώ δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι λύνει, στο ίδιο το κράτος και στην Ενωση. Είτε πρόκειται για αποπομπή κράτους-μέλους, που ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται, είτε για εθελούσια έξοδο (π.χ. Γερμανία), είτε για αυτοδιάλυση της οικονομικής ένωσης. Ολα αυτά τα σενάρια είναι εξίσου καταστροφικά. Και οδηγούν, από τη μια πλευρά στην αφύπνιση του «πολιτικού βολονταρισμού», από την άλλη όμως και σε εθνικιστικές τάσεις, που οδηγούν σε μοναχικούς δρόμους, θέτοντας το ψευδές δίλημμα "εντός ή εκτός του ευρώ;". Η Ευρώπη στη φάση αυτή, για να σταθεί στα πόδια της χρειάζεται ηγέτες και ηγετικότητα, πρωταγωνιστές-στυλοβάτες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Λαϊκός τζόγος
Μεθόδευση για αποκλειστική συνεργασία ΟΠΑΠ - Κόκκαλη
"Απελευθέρωση" επαγγελμάτων
Ζητούν συνάντηση
Ανοίγουν σήμερα τα «κλειστά» και οι πόρτες στους ιδιώτες
Παζαρεύει το κληρονομικό
Βίαιος εκτοπισμός επαγγελματιών
Διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ
Αδιαφορούν για τις ρυθμίσεις υπερχρεωμένων οι τράπεζες
Περί αισθήματος δικαίου, η κριτική
Κινητοποιήσεις εργαζομένων
Αύριο συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Απεργίες στις συγκοινωνίες
Αγανάκτηση για τα «εκτός υπηρεσίας»
Υποβρύχιο «Παπανικολής»
Κομμάτια στη θάλασσα
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Ευρώπη της αλληλεγγύης
Δημοκρατική Αριστερά
Προτάσεις Κουβέλη για έξοδο από την κρίση
Για το κείμενο
Τα έψαλαν στην Εκκλησία
Κυπριακό
Η Κομισιόν για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα
Υπόθεση Siemens
Στο αρχείο μήνυση κατά Ζαγοριανού
Άλλες ειδήσεις
Μπουτάρης για το Αγιον Ορος
Αυτο-ορκίστηκε Δήμαρχος Ζαχάρως!