Έντυπη Έκδοση

Μέρες κοινωνικής αλληλεγγύης

Ο Σάντα είναι το σύμβολο της κατανάλωσης, των ανέσεων και της καλοπέρασης και ο Βασίλης από την Καισάρεια της Καππαδοκίας είναι το σύμβολο της λιτότητας, της στοργής και της αγάπης χωρίς ανταλλάγματα.

Ταπεινοφροσύνη, «στολή θεότητος εστίν» Ταπεινοφροσύνη, «στολή θεότητος εστίν» Ο ένας χοντρός και ευτράπελος, με έναν σάκο που πολλαπλασιάζει τα παιχνίδια του και αμέτρητους χορηγούς να υποστηρίζουν το ταξίδι του ανά τον κόσμο. Ο άλλος ισχνός, πεινασμένος, ολιγόλογος, με λίγο λάδι, αγιασμό και ένα μπουκαλάκι φάρμακο αντί για δώρα. Ο ένας βγαίνει έχοντας αφήσει ένα σωρό παιχνίδια και ο άλλος μπαίνει, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια το σωτήριο φάρμακο για να σώσει το άρρωστο παιδί που βρίσκεται μέσα το σπίτι.

Με πρωτοτυπία, ιδιαίτερη εκφραστικότητα, χιούμορ και σχόλια στο πνεύμα της εποχής, ο καρδιολόγος, συνθέτης και συγγραφέας Θανάσης Δρίτσας παρουσιάζει το φανταστικό διάλογο δύο διαφορετικών Αϊ-Βασίληδων που συναντιούνται στην αυλή ενός σπιτιού, δίπλα σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η ιστορία «Οι δύο Αϊ-Βασίληδες» περιέχεται στο βιβλίο του με τίτλο «Το όνειρο της Αθηνούλας - παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά», σε εικονογράφηση του Γιώργου Μπούτλα και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος.

Ο Θανάσης Δρίτσας μάς αποκαλύπτει την οξυμμένη κοινωνική ματιά του πάνω στο θέμα του αλόγιστου καταναλωτισμού των ημερών μας και της φτώχειας που πλήττει βαριά τους μη προνομιούχους σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Η αντιπαράθεση του ταπεινού Βασίλη και του ευτραφούς Σάντα αρθρώνει μια στιβαρή κριτική στην κοινωνική ανισότητα και τονίζει τη διαχρονική αξία της φιλανθρωπίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αγάπης. Αξίες που πρέπει να ξαναβρούμε προκειμένου να επιβιώσουμε απέναντι σε μια ισοπεδωτική σημερινή κοινωνία που προβάλλει ως μοναδικό στόχο το χρήμα. *

*Εκατόν είκοσι χρόνια ιστορίας και εκδοτικής παραγωγής εορτάζουν φέτος οι εκδόσεις «Αγκυρα» και ετοιμάζουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφιερώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, επανεκδόσεις βιβλίων κ.ά. Ενα από τα εορταστικά παιδικά της βιβλία είναι αυτό του εκπαιδευτικού Βασίλη Κουτσιαρή, με τίτλο «Χρυσάνθεμα στο χιόνι». Ο Εμμανουήλ ζει με τους γονείς του σε ένα σπίτι ψηλά στο βουνό. Κάθε χρόνο περιμένει με ανυπομονησία το δώρο του Αϊ-Βασίλη. Ωσπου μια μέρα ανακαλύπτει ότι τα δώρα του τα αγοράζουν οι γονείς του. Ολα όσα πίστευε ήταν ένα ψέμα; Η συνάντηση με έναν ασπρομάλλη γέρο στη χιονισμένη αυλή του σπιτιού του θα τον κάνει χαρούμενο ξανά. Θα προσπαθήσει να κερδίσει κάτι πολύτιμο γι' αυτόν: τα χρυσάνθεμα.

Υπέρ σκοπών ΕΨΥΠΕ

Εορταγορά με έργα ζωγραφικής διοργανώνουν έως τις 7 Ιανουαρίου, Σπευσίππου 21, Κολωνάκι, τηλ. 210-7221556, 210-6545402, οι Εικαστικές Αναζητήσεις και η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).

Οι καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει έργα τους, ώστε τα έσοδα να διατεθούν εξ ολοκλήρου υπέρ των σκοπών της ΕΨΥΠΕ, είναι οι: Εφη Βάγκνερ, Αλέξης Βερούκας, Τάσος Δήμος, Χρήστος Θεοφίλης, Μίλαν Ζούνιτς, Αλεξάνδρα Ισακίδου, Μάρκος Καμπάνης, Ειρήνη Κανά, (φωτογρ.) Νικόλας Κληρονόμος, Φάνης Κουζούνης, Γιάννης Λογοθέτης - Λογό, Ειρήνη Ματσούκη, Σταμάτης-Παναγιώτης Μεταξάς, Παύλος Μοσχίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Καλλιόπη Οικονομάκου, Διατσέντα Παρίση, Δημήτρης Σεβαστάκης, Ηλίας Χαρίσης, Βάσω Ψαράκη.

Τιμούν τον Μιχάλη Μερακλή

Τα τριαντάχρονά της εορτάζει απόψε, ώρα 7.00, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, σε ειδική εσπερίδα που διοργανώνεται στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.

Θα τιμηθεί ο Μιχάλης Μερακλής, συγγραφέας, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ομότιμος καθηγητής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων, τέως πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Ο τιμώμενος (φωτογρ.) θα μιλήσει με θέμα: «Ο μύθος του Σισύφου και το παιδαγωγικό νόημά του». Θα χαιρετίσουν: ο καθηγητής Αθανάσιος Α. Τριλιανός, οι τέως πρόεδροι της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος καθηγητές Πανεπιστημίου: Ιωάννης Σ. Μαρκαντώνης, Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης, Αλέξανδρος Β. Κοσμόπουλος, Ιωάννης Ε. Πυργιωτάκης, Ανδρέας Μ. Καζαμίας, Νικόλαος Π. Τερζής, Αθανάσιος Ε. Παπάς, Δημήτριος Χ. Χατζηδήμου, οι πρόεδροι της ΔΟΕ και της Ο ΛΜΕ. Ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης, πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, θα μιλήσει με θέμα: «Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος (1981-2011): Τριάντα χρόνια συνεχούς προσφοράς στην ελληνική Παιδεία και Εκπαίδευση».

Αντιθέσεις

Αλέκος Φασιανός

ζωγράφος

για τα αριστουργήματα...

«Ευφρόνιος, "Η πάλη Ηρακλή και Ανταίου" από αττικό ερυθρό-μορφο κρατήρα, 515 π.Χ.» «Νέα»

Βασίλης Αλεξάκης

συγγραφέας

...που αγαπάμε

«Εντουάρντ Μανέ, "Το μπαλκόνι", 1869»

«Νέα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαχείριση απορριμάτων
«Σάπιες» μελέτες για πέντε ΧΥΤΑ
Περιβάλλον
Ασύμβατες χρήσεις και υπερβάσεις δόμησης
Τα δικαιολογητικά για πράσινες ταράτσες
Προς δίμηνη παράταση οι αιτήσεις για τα αυθαίρετα
Λιμενικό Σώμα
Παρέλαση ρατσισμού
«Προσβλητική η διαδικασία εξετάσεων στο Λιμενικό»
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Μαρσάρουν οι φορτηγατζήδες, με «ομάδα εργασίας» απαντά το υπουργείο
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Η λύση είναι μία, ή αποδράς ή καταστρέφεις τη φυλακή»
Μπαλάκι οι κατηγορούμενοι για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»
Κοινωνικά δικαιώματα
Κλειστό 20 μήνες κέντρο αποκατάστασης παιδιών
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μοίρασαν τρόφιμα ξανά οι «Ρομπέν»
Νεκρός, δεμένος σε καρέκλα, 46χρονος ψυχίατρος
Επιστημονικές έρευνες
18μηνη έρευνα για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο