Έντυπη Έκδοση

Ο άνθρωπος πίσω από τη Μέση Γη

Πίσω από κάθε μεγάλο έργο κρύβεται ένας μεγάλος άνθρωπος -ένας άνθρωπος του οποίου η ζωή και οι εμπειρίες επηρέασαν άμεσα το δημιούργημά του με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Η ζωή του Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν, του συγγραφέα του πασίγνωστου «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», αλλά και του εξίσου γνωστού πλέον «Χόμπιτ», είναι πράγματι συναρπαστική. Ο Τόλκιν έζησε τη χαραυγή του 20ού αιώνα με τις νέες τεχνολογίες του και την ελπίδα για το μέλλον, την αγωνία, τους κινδύνους και τον πόνο δύο Παγκοσμίων Πολέμων, την αργή και οδυνηρή μετάβαση μέσα από τα ερείπια προς τη σύγχρονη εποχή.

Σχέδιο του συγγραφέα για τη Μέση Γη Σχέδιο του συγγραφέα για τη Μέση Γη Στη βιογραφία «Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν. Η γέννηση ενός θρύλου», ο Κόλιν Ντούριεζ αποκαλύπτει κρυφές λεπτομέρειες του χαρακτήρα και της ζωής τού μεγάλου δημιουργού, τις πεποιθήσεις και τα γεγονότα που τον επηρέασαν, το δύσκολο δρόμο προς τη λογοτεχνική αναγνώριση και επιτυχία. Φτωχό ορφανό, ερωτευμένος φοιτητής, στρατιώτης στη φρίκη των χαρακωμάτων, νεαρός καθηγητής, σύζυγος και πατέρας, κακοπληρωμένος ακαδημαϊκός, πλούσιος και διάσημος συγγραφέας, όλες οι πλευρές της ζωής του παρουσιάζονται μέσα σε αυτή τη διεξοδική βιογραφία, γνωρίζοντάς μας τον Τόλκιν-άνθρωπο και τον Τόλκιν-θρύλο.

Μέσα από αυτήν μαθαίνουμε την αργή διαμόρφωση, πρώτα μέσα στο νου του συγγραφέα και στη συνέχεια στο χαρτί, όλων την χαρακτήρων και της πλοκής των έργων του που αγαπήθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους. Η μετάφραση του Θωμά Μαστακούρη -ενός ειδικού μελετητή του Τόλκιν, αφού και ο ίδιος έχει γράψει ένα βιβλίο για αυτόν («Ρίζες και Φύλλα της Μέσης Γης», εκδόσεις Αίολος, 2001), δραστήριο μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν, που έχει μεταφράσει αρκετά άλλα έργα του- περιέχει πάμπολλες υποσημειώσεις που φωτίζουν τις διάφορες ιστορικές φάσεις της ζωής του συγγραφέα, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να παρακολουθεί αβίαστα την εξέλιξη των γεγονότων. Η ζωή του μεγαλύτερου παραμυθά του 20ού αιώνα μοιάζει κι αυτή με παραμύθι.

COLIN DURIEZ Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν. Η γέννηση ενός θρύλου ΜΤΦΡ.: ΘΩΜΑΣ ΜΑΣΤΑΚΟΥΡΗΣ Εκδόσεις Κέδρος Σελ. 336 Τιμή: 14,90 ευρώ COLIN DURIEZ Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν. Η γέννηση ενός θρύλου ΜΤΦΡ.: ΘΩΜΑΣ ΜΑΣΤΑΚΟΥΡΗΣ Εκδόσεις Κέδρος Σελ. 336 Τιμή: 14,90 ευρώ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παραμύθια
Ταινίες/Σήριαλ/Παραγωγές
Βιβλίο
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Φιλολογία
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Ενας κόσμος μόνος του
Ο γλωσσολόγος που δεν «ενηλικιώθηκε»
Διχάζει ο σκηνοθέτης, ενώνουν οι πρωταγωνιστές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Υγιές είναι να γελάς με τον πόνο»
Ταινίες
Πού θα πάτε, τι θα δείτε τα Χριστούγεννα
Ακαδημία Αθηνών
Τα βραβεία της Ακαδημίας
Δυο φορές καλοδεχούμενα
Βιβλίο
Ενας κόσμος μόνος του
Ο άνθρωπος πίσω από τη Μέση Γη
Ο γλωσσολόγος που δεν «ενηλικιώθηκε»
Διχάζει ο σκηνοθέτης, ενώνουν οι πρωταγωνιστές
Μουσική
«Σνιφάρισε» την τέφρα του πατέρα του
Άλλες ειδήσεις
Οδηγός εκδηλώσεων