Έντυπη Έκδοση

Εθος και ήθος ζωής

«Το καφενείο είναι μια πλατωνική Ακαδημία», έγραφε στους «Μικρόκοσμους» ο Κλαούντιο Μαγκρίς. «Σ' αυτή την Ακαδημία δεν διδάσκεται τίποτε, αλλά μαθεύονται η κοινωνικότητα και η απομυθοποίηση.

«Στο καφενείο τούτο δω εσέ καλωσορίζω, τρατάρω σε μια και δυο, χωρίς να σε γνωρίζω» «Στο καφενείο τούτο δω εσέ καλωσορίζω, τρατάρω σε μια και δυο, χωρίς να σε γνωρίζω» Μπορεί κανείς να φλυαρεί, να αφηγείται, αλλά δεν είναι δυνατόν να κηρύττει, να συγκαλεί επιτροπές, να κάνει μαθήματα. Ο καθένας στο τραπέζι του είναι πλησίον ή απόμακρος, ανάλογα με το ποιος βρίσκεται δίπλα του...».

«Καφενεία στην Κρήτη», εκδόσεις «Τυποκρέτα», τηλ.: 2810-380882. Δεν πρόκειται απλά για ένα φωτογραφικό λεύκωμα, ούτε μόνο για παρακαταθήκη μνήμης, αλλά για μια διαθεματική μελέτη άρτια καλλιτεχνική, μια ταξιδιωτική περιπλάνηση σε τόπους οικείους, ανθρώπινους, λυτρωτικούς, σε κεφάλαια της τοπικής κοινωνικής ιστορίας άρρηκτα συνδεδεμένα με τις μεγάλες και μικρές στιγμές των ανθρώπων. Μια τετραμελής ομάδα μερακλήδων Κρητικών, ο Νικήτας Αλμπάνης, ο Νίκος Κουτάντος, η Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, η Εφη Ψιλάκη, όργωσε την Κρήτη, φωτογράφισε, κατέγραψε μαρτυρίες, μίλησε με καφετζήδες και θαμώνες.

Η πιο χαρακτηριστική εικόνα (δεν είναι τυχαίο που δύο ενότητες έχουν τίτλους «Αγγιμα ψυχής» και «Καφενεία, φωτογραφία ανθρώπινης ψυχής») περιγράφεται στον πρόλογο: «Μπαίναμε με μηχανές και τρίποδες, με φωτογραφικές τσάντες, μοιάζαμε να διαταράσσουμε τον παγιωμένο κόσμο του ελληνικού καφέ. Αλλος ρουφούσε από το φλιτζάνι, άλλος έπαιζε κομπολόι, άλλοι έπαιζαν χαρτιά ή τάβλι. Ενας ή περισσότεροι σταματούσε τη δραστηριότητά του, σήκωνε το χέρι, φώναζε στον καφετζή προστακτικά: "Κέρασέ τσοι...". Ισως αυτή η στιγμιαία διακοπή της δραστηριότητας να είναι το ήθος του κρητικού καφενείου».

Η «ποιητική τετράς» υπογραμμίζει πως αυτή η εθιμική λειτουργία αποτυπωνόταν μέσα από την ψυχολογία των ανθρώπων, τους κώδικες συμπεριφοράς και τα ιδιαίτερα στιγμιότυπα που ισχύουν αδιατάρακτα στο κρητικό χωριό.

«Τα καφενεία», γράφει ο Νίκος Κουτάντος, «είναι όλα αυτά αλλά και πολλά περισσότερα. Ισως είναι οι χαμένες γειτονιές των παιδικών μας χρόνων, οι τελευταίες θύμησες της πορτοκαλάδας και της βανίλιας φιστίκι.Ισως είναι ό,τι όμορφο και μαγικό έχουμε αφήσει να περιμένει στην άκρη της γρήγορης και σύγχρονης καθημερινότητάς μας».*

Αποστολή

* Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη αναχώρησε για την Αϊτή ανθρωπιστική αποστολή του δήμου, αποτελούμενη από τους «Γιατρούς της Ειρήνης» Νίκο Δούση-Ρασσιά, Θανάση Παπαχριστόπουλο και Δημήτρη Μογνιέ.

Για όποιον θέλει να ενισχύσει, ο λογαριασμός των «Γιατρών της Ειρήνης» στην Εθνική Τράπεζα είναι: 107/480170-91.

Αγιασώτικο καρναβάλι

Ο πρώτος τόμος του δίτομου έργου του Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή «Το αγιασώτικο καρναβάλι. Οι ρίζες του και η πορεία του στο διάβα του χρόνου», που αποτελεί έκδοση του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», θα παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων την Τρίτη, ώρα 7 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί: Θόδωρος Γραμματάς, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, και ο φιλόλογος Γιάννης Χατζηβασιλείου. Επίσης, ο συγγραφέας και οι ηθοποιοί Χρίστος Μ. Χατζηπαναγιώτης και Στρατής Στ. Πανούριος, που θα αποδώσουν σατιρικά κείμενα. Η παρουσίαση, που θα συνοδευτεί από οπτικοακουστικό υλικό, θα κλείσει με ένα επίκαιρο σατιρικό μονόπρακτο του Αντώνη Μηνά.

Αντιθέσεις

Χρόνης Μπότσογλου ζωγράφος

«Υπήρχαν οι παρέες, η επανάσταση που γινόταν στα καφενεία» 

«Ε»

Γιώργος Πίττας συγγραφέας

«Το καφενείο είναι ο χώρος έκφρασης του συνειδητού»

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Κάλεσμα από Γιώργο
Συμπαράσταση από τους νομάρχες
«Μάχη» Παπουτσή- Καρατζαφέρη
Ανοιγοκλείνουν τα μπλόκα, κινήσεις για ενιαίο μέτωπο
«Οι αγρότες σε αδιέξοδο, σημαντικό το κόστος των κινητοποιήσεων για την κοινωνία»
«Παγίδα ο διάλογος»
«Οι αγρότες σε απόγνωση»
«Ανατιμήσεις λόγω μπλόκων»
«Τους ζαλίζει η καρέκλα της εξουσίας και ξεχνάνε...»
Πιθανό λουκέτο στο εργοστάσιο
Elite: Ομηρία και απόγνωση
Διαχείριση απορριμμάτων
Τα Ελευσίνια μυστήρια της... ανακύκλωσης
Σέρρες: «Θα διορθωθούν τα προβλήματα στον ΧΥΤΥ»
Περιβάλλον
Παπαρήγα: ζητεί μέτρα για Ασωπό, υδροδότηση Οινοφύτων
«Απειλή τα τοξικά του Sea Diamond»
Δολοφονία Ντουζόν Ζαμίτ
«Αδικη απόφαση για το παιδί μας»
Ανάληψη ευθύνης
«Εμείς τη βόμβα στο υπουργείο Τύπου»
Εκπαίδευση
Απόφαση υπέρ κολεγίου
Διαμαρτυρία για γεγονότα στην Αίγυπτο
«Στοπ στις δολοφονίες χριστιανών»
Άλλες ειδήσεις
Ανακρίνουν δύο για τη συναγωγή
Εξώδικα από Παλλήκαρη
On line-ασπίδα για κλοπή ταυτότητας και διαβατηρίου
Ερχονται πρόστιμα για 20 λιμάνια χωρίς κατάλληλες υποδομές
Μεταναστευτικό: Συλλαλητήρια την Τρίτη
Εψαχναν για τη Γεωργία... χωρίς όνομα
«20% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη»
Θα δουν αεροπλάνο
Μένουμε πίσω στις ΑΠΕ, δεν ενημερώνουμε την Κομισιόν