Έντυπη Έκδοση

Το βιβλίο ενός μελετητή του Προυστ και βιογράφου του Ζενέ στις ΗΠΑ

Υπονοώντας τον δημιουργικό παλμό της ζωής

Edmund White

Hotel de Dream

μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης

εκδόσεις Πατάκη, σ. 292, ευρώ 14,85

Οταν η συγγραφική δεξιοτεχνία καταπιάνεται με τα τεκταινόμενα της καλλιτεχνικής οικογένειας, φαίνεται πως το αποτέλεσμα συνοδεύεται από ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Εντμουντ Ουάιτ (τον οποίον η κριτικός Αν Πάτσετ χαρακτήρισε «σπουδαίο Αμερικανό») είναι μελετητής του Προυστ και βιογράφος του Ζενέ. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα, ένα ιδιόρρυθμο ταξιδιωτικό και, τελευταία, τα προσωπικά του απομνημονεύματα. Στο παρόν βιβλίο δημιουργεί μια εμπνευσμένη μυθοπλασία, στηριγμένη σε ιστορικά δεδομένα, με ήρωα τον ομότεχνό του Στίβεν Κρέιν (λογοτεχνικό φαινόμενο της Αμερικής), που πέθανε σε ηλικία 28 χρόνων από φυματίωση. Ως γνωστόν, ο Κρέιν συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 19ου αιώνα (ισάξιος των Ουίτμαν, Θορό, Ντίκινσον, Τζέιμς, Εμερσον, Χόθορν, Μέλβιλ). Για το μυθιστόρημά του Το κόκκινο διάσημο του θάρρους, κέρδισε μεγάλη φήμη στην εποχή του, καθώς και την αμέριστη εκτίμηση των ομοτέχνων του.

Το πραγματικό γεγονός, χάρη στο οποίο ο Ουάιτ στηρίζει αυτήν εδώ την πρόζα, είναι μια διήγηση του αμερικανού μουσικοκριτικού και φίλου τού Κρέιν, Τζέιμς Γκίμπσον Χάνεκερ, που ισχυρίστηκε ότι ο νεαρός συγγραφέας μάζευε στοιχεία για να γράψει κάτι σχετικό με ένα αγόρι-πόρνη. Το υποτιθέμενο μυθιστόρημα προφανώς δεν ολοκληρώθηκε, παρά ταύτα φαίνεται πως έδωσε την έμπνευση στον Ουάιτ να σχεδιάσει ένα βιβλίο, στο οποίο ο ίδιος διακινδυνεύει μια άποψη για το πώς ένα λαμπερό πνεύμα με το βεληνεκές του Κρέιν θα στεκόταν απέναντι στο ζήτημα των φύλων και πιο ειδικά, απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Ο Ουάιτ αναπαριστά με αισθαντικότητα και φρεσκάδα την μποέμικη ζωή της αμερικανικής belle epoque, εστιάζοντας σε τρία κεντρικά πρόσωπα: στον Κρέιν (που αναμένει τον θάνατο στο Σάσεξ της Αγγλίας), στη σύντροφό του (πόρνη και ιδιοκτήτρια του μπορντέλου «Hotel de Dream») και στον Ελιοτ (ήρωα του μυθιστορήματος που υπαγορεύει ο ίδιος ο Κρέιν στη γυναίκα του, σ' ένα κείμενο εν προόδω, το οποίο, στην ουσία, συγκροτεί και τον κεντρικό κορμό του παρόντος έργου, υπονοώντας τον δημιουργικό παλμό της ζωής που, διά μέσου της λογοτεχνίας, αντιπαρατίθεται στον θάνατο). Χαρακτηριστικό το κεφάλαιο όπου ο αρρενωπός Κρέιν συναντιέται με τον ερμαφρόδιτο Χένρι Τζέιμς (ένα άλλο τέρας της αμερικανικής λογοτεχνίας), για να απολαύσουμε τον ιδιόμορφο και πνευματώδη λόγο του δεύτερου.

Το Hotel de Dream δεν είναι ένα βιβλίο προκλητικό, όπως θεωρήθηκε από μια μερίδα κριτικών, είναι ένα έργο ευαίσθητο και ειλικρινές, εντός του οποίου συντίθενται το τραγικό και το κωμικό, η πραγματικότητα και η φαντασία, η προκατάληψη και η ελεύθερη σκέψη, ο θάνατος και η ζωή, η απελπισία και η ελπίδα. Ενα εγχείρημα που μέσα από το ίδιο του το θέμα αποδίδει στη λογοτεχνία τα εύσημα που της αναλογούν. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Πάσχουσες ψυχές
Γελώντας στο λαρύγγι του θανάτου
Ο ειρωνικός και σατιρικός Ζορζ Μπρασένς
Ο φόβος και η ταπείνωση
Η ευτυχία βλάπτει...
Η φιλοσοφική στιγμή του '60 και η γενναιοδωρία της αγάπης
Η Μικρά Ασία δεν σταματά τα χωρατά στο πανηγύρι
Σε κυκλική και ατέρμονη πορεία
Το ξέφτισμα του κόσμου
Ο ουγγρικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Πάσχουσες ψυχές
Γελώντας στο λαρύγγι του θανάτου
Ο ειρωνικός και σατιρικός Ζορζ Μπρασένς
Ο φόβος και η ταπείνωση
Η ευτυχία βλάπτει...
Η φιλοσοφική στιγμή του '60 και η γενναιοδωρία της αγάπης
Η Μικρά Ασία δεν σταματά τα χωρατά στο πανηγύρι
Σε κυκλική και ατέρμονη πορεία
Το ξέφτισμα του κόσμου
Υπονοώντας τον δημιουργικό παλμό της ζωής
Ο ουγγρικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους
Συνέντευξη: Νίκος Μαμαγκάκης
Ζώντας ανάμεσα στον ελληνικό λόγο, τον νέο και τον αρχαίο
Γιάννης Μηλιώκας
Ο Μαίανδρος και οι κινήσεις των αγαλμάτων
Συνέντευξη
Μεγαλοφυΐα ή παραφροσύνη;
"Καταθέτουν" πέντε Ελληνες μυθιστοριογράφοι
Οι 10 εντολές για το μυθιστόρημα
Αφανής αναγνώστης
Οι ήρωες του Μακρυγιάννη
Η τρίτη ανάγνωση
Ντάμα μπαστούνι
Από τις 4:00 στις 6:00
Στο κλαμπ των 70άρηδων
Άλλες ειδήσεις
Ακουσες για τον καιρό;
Μπράβο μας!
Ο σαιξπηρικός Αμλετ και οι προϋποθέσεις μιας δύσκολης επιλογής
Περί λογοτεχνίας, θανάτου και άλλων πραγματικών