Έντυπη Έκδοση

Ο ουγγρικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους

Μιχάλης Αυδής

Το σινεμά του Τζιμ Τζάρμους

Εκδόσεις Οδός Πανός, σ. 208, ευρώ 16,16

Το βιβλίο του Μιχάλη Αυδή είναι μια μελέτη στο έργο και στην προσφορά του Τζιμ Τζάρμους στον κινηματογράφο. Φανερά θαυμαστής τόσο του έργου όσο και της προσωπικότητας του σκηνοθέτη, ο συγγραφέας ερμηνεύει τις κατευθυντήριες γραμμές του, δίνοντάς μας την ευκαιρία, πέρα από την εμπειρία της θέασης των ταινιών του, να έχουμε και μια ουσιαστικότερη ανάγνωση των επιλογών του.

Πρόκειται για την ανάλυση του έργου ενός από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δημιουργούς του ανεξάρτητου κινηματογράφου των 25 τελευταίων ετών, που όχι μόνον έμεινε πιστός στο καλλιτεχνικό του όραμα, αλλά κατάφερε, όπως λέει ο συγγραφέας, να μετατρέπει τα μειονεκτήματα του ανεξάρτητου κινηματογράφου σε πλεονεκτήματα.

Αφετηρία της ανάλυσης είναι η ουγγρική καταγωγή του Τζιμ Τζάρμους και το πόσο τον επηρέασε στο έργο του. Αυτή ήταν η αφορμή για το σινεμά «του ταξιδιού», όπως χαρακτηρίζει ο συγγραφέας το σινεμά του Τζάρμους. Η κατάρρευση του «american dream» και η εμμονή στις ρίζες, τον πολιτισμό και την Ιστορία που κυριαρχούν στις ταινίες του, μπορούν τώρα και ερμηνεύονται.

Και από αυτό το σημείο ο συγγραφέας αρχίζει το ταξίδι στη φιλμογραφία του Τζάρμους. Παραθέτει χρονολογικά όλες τις ταινίες του, από την πρώτη ταινία -πτυχιακή εργασία του «Διακοπές Διαρκείας» («Permanent Vacation») το 1980, έως τα «Τσακισμένα Λουλούδια» («Broken Flowers») το 2005, διακρίνοντας μάλιστα το έργο του σε πρώιμο και, από τον «Νεκρό» («Dead Man», 1995), τον «επικήδειο των γουέστερν», όπως τον χαρακτηρίζει, και μετά, πιο ώριμο, με πιο αυστηρή αφηγηματική δομή, μεγαλύτερη συνοχή και εστίαση στους χαρακτήρες.

Μέσα από αυτή τη διαδρομή στις ταινίες ανιχνεύονται οι επιρροές του από ευρωπαίους (Βιμ Βέντερς) αλλά και ιάπωνες δημιουργούς. Αναλύεται ο τζαρμουσικός ήρωας. Η καταγωγή του, η στάση του προς την Αμερική, η κοσμοθεωρία και ο προορισμός του. Παρουσιάζονται τα θέματα που τον απασχολούν και ανιχνεύονται οι αφορμές που προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Τζάρμους. Δύο κεφάλαια του βιβλίου είναι αφιερωμένα στον τρόπο με τον οποίο ο δημιουργός αντιμετωπίζει τον μύθο, το παραμύθι αλλά και τον μυθικό ήρωα, που ξέρει το ίδιο καλά να τον εξυμνεί και να τον υπονομεύει. Μεγάλη έμφαση όμως δίνεται στο «ταξίδι» στις ταινίες του Τζάρμους. Με τρένο, με αυτοκίνητο και όχι απαραίτητα ένα road movie αλλά κι ένα ταξίδι στις πόλεις, τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης. Ακόμη, ένα κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον ρόλο της γυναίκας στο έργο του Τζάρμους, ενώ, τέλος, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη μουσική στις ταινίες του. Ο δημιουργός, παίζοντας ο ίδιος μουσική στο παρελθόν, θεωρείται ένας από τους σκηνοθέτες που ξέρει να συνδυάζει την εικόνα με τη μουσική και συνεργάστηκε με, αντίστοιχα ανεξάρτητους και ταλαντούχους, μουσικούς, όπως ο Τζον Λιούρι και ο Νιλ Γιανγκ.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο παράρτημα με τη φιλμογραφία του Τζιμ Τζάρμους και πληροφορίες για τις ταινίες του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Πάσχουσες ψυχές
Γελώντας στο λαρύγγι του θανάτου
Ο ειρωνικός και σατιρικός Ζορζ Μπρασένς
Ο φόβος και η ταπείνωση
Η ευτυχία βλάπτει...
Η φιλοσοφική στιγμή του '60 και η γενναιοδωρία της αγάπης
Η Μικρά Ασία δεν σταματά τα χωρατά στο πανηγύρι
Σε κυκλική και ατέρμονη πορεία
Το ξέφτισμα του κόσμου
Υπονοώντας τον δημιουργικό παλμό της ζωής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Πάσχουσες ψυχές
Γελώντας στο λαρύγγι του θανάτου
Ο ειρωνικός και σατιρικός Ζορζ Μπρασένς
Ο φόβος και η ταπείνωση
Η ευτυχία βλάπτει...
Η φιλοσοφική στιγμή του '60 και η γενναιοδωρία της αγάπης
Η Μικρά Ασία δεν σταματά τα χωρατά στο πανηγύρι
Σε κυκλική και ατέρμονη πορεία
Το ξέφτισμα του κόσμου
Υπονοώντας τον δημιουργικό παλμό της ζωής
Ο ουγγρικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους
Συνέντευξη: Νίκος Μαμαγκάκης
Ζώντας ανάμεσα στον ελληνικό λόγο, τον νέο και τον αρχαίο
Γιάννης Μηλιώκας
Ο Μαίανδρος και οι κινήσεις των αγαλμάτων
Συνέντευξη
Μεγαλοφυΐα ή παραφροσύνη;
"Καταθέτουν" πέντε Ελληνες μυθιστοριογράφοι
Οι 10 εντολές για το μυθιστόρημα
Αφανής αναγνώστης
Οι ήρωες του Μακρυγιάννη
Η τρίτη ανάγνωση
Ντάμα μπαστούνι
Από τις 4:00 στις 6:00
Στο κλαμπ των 70άρηδων
Άλλες ειδήσεις
Ακουσες για τον καιρό;
Μπράβο μας!
Ο σαιξπηρικός Αμλετ και οι προϋποθέσεις μιας δύσκολης επιλογής
Περί λογοτεχνίας, θανάτου και άλλων πραγματικών