Έντυπη Έκδοση

Τα κινηματογραφικά «εμβατήρια» της χούντας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Χούντα είναι, θα περάσει;» του Φώτου Λαμπρινού

Η μελέτη των Επικαίρων της Χούντας (που διασώζονται στο σύνολό τους) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Φώτος Λαμπρινός, στο βιβλίο του «Χούντα είναι θα περάσει;» (εκδ. «Καστανιώτη») που παρουσιάστηκε προχθές βράδυ, μελετά τα κρατικά κινηματογραφικά Επίκαιρα της περιόδου 1967-1974 και σχολιάζει την εικόνα που το καθεστώς κινηματογραφούσε και διένειμε υποχρεωτικά σε όλες τις αίθουσες της χώρας κάθε εβδομάδα, ακόμα και μετά το 1970, με την επικράτηση της τηλεόρασης.

Τα συμπεράσματα του γνωστού σκηνοθέτη και ερευνητή αρχειακού υλικού, πολλά. Τα Επίκαιρα αυτά, που θυμίζουν «κινηματογραφικά εμβατήρια», αναπαράγουν «την εικόνα που το καθεστώς σκηνοθετεί για τον εαυτό του. Μελετώντας τα, διαπιστώνουμε πόσο αλλάζει ριζικά στα χρόνια αυτά (1967-1974) η όψη της Ελλάδας».

Στρατιωτικές εκδηλώσεις, δοξολογίες για τους προστάτες αγίους των διάφορων όπλων, δραστηριότητες των αστέρων του καθεστώτος με «πολιτικά» (διορισμένοι νομάρχες, δήμαρχοι κ.ο.κ.), πομπώδεις εορτασμοί επετείων από τη συντριβή του «κομμουνιστοσυμμοριτισμού», σπορ, απερίγραπτα κιτς «καλλιτεχνικά» με επιδείξεις μόδας, κομμωτικής, μακιγιάζ, εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών, είναι η βασική θεματολογία των Επικαίρων.

«Φυσικά δεν υφίσταται θέμα καταγραφής ή και απλής αναφοράς σε αντιστασιακές ενέργειες, συλλήψεις, βασανιστήρια, εξορίες αλλά ούτε και σε θέματα από τη διεθνή ειδησεογραφία», διευκρινίζει ο Φώτος Λαμπρινός.

Ο σκηνοθέτης-θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης της Ελλάδας συζήτησε με το κοινό, στην παρουσίαση της έκδοσης, παρέα με τη συγγραφέα-ιστορικό Σώτη Τριανταφύλλου και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δέσποινα Παπαδημητρίου.

«Η Ελλάδα μετά το 1969 αποκτά ένα νέο κοινωνικό στρώμα - αυτό των νεόπλουτων. Η νοοτροπία τους εκφράζεται με το σλόγκαν "Να περνάμε καλά", η οποία καθιερώνεται επί χούντας αλλά επιβιώνει μετά την πτώση της, σε όλη τη διάρκεια της αποκαλούμενης Μεταπολίτευσης».

Και μετά τα Επίκαιρα, η απριλιανή τηλεόραση - με το ίδιο σύνθημα: «Περάσατε καλά;».

Ανώδυνη διασκέδαση και φυσικά καθεστωτική προπαγάνδα. Επρεπε να πέσει η χούντα για να υποχωρήσει το τηλεοπτικό αυτό μοντέλο. «Με τη Μεταπολίτευση οι σκηνοθέτες κάναμε ντοκιμαντέρ με τρόπο κινηματογραφικό, χρησιμοποιώντας φιλμ, υπήρχε πρόγραμμα για χορό, μουσική, βιβλία, έως την εμφάνιση των ιδιωτικών καναλιών, το 1989. Εδωσαν άδειες χωρίς προδιαγραφές στα ιδιωτικά κανάλια, και το μοντέλο "να περνάτε καλά" επέστρεψε από το 1991 και διατηρείται έως σήμερα...».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παρουσίαση βιβλίου
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Παντοτινά τα θύματα ειρήνης
40 χρόνια μετά ο άλλος μισός Σολζενίτσιν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Στο χωριό του Κουστουρίτσα
Βιβλίο
Παντοτινά τα θύματα ειρήνης
Τα κινηματογραφικά «εμβατήρια» της χούντας
40 χρόνια μετά ο άλλος μισός Σολζενίτσιν
Αρχαιολογία
Τι πρότεινε ο Μίλερ στην κυβέρνηση
Εικαστικά
«Να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους»
Ποίηση
Μετά τον Καβάφη, η «Οδύσσεια»
Εκθέσεις
Σαλπάρει αύριο ο Ναυτίλος
Κι αυτά
Μυκηναίοι άρχοντες στην Αιτωλοακαρνανία
Κι εκείνα
Φιλόμουσος ο πατέρας Λογιάδης
Κορυφαίο και το εστιατόριο του Μουσείου
Η κόπια στο μουσείο
TV & Media
Νέα «αθηνοκεντρική» προκήρυξη για τη ΝΕΡΙΤ
Εμφαση στη νοηματική γλώσσα
4% πάνω η διαφήμιση, πρώτα τα κανάλια με +21,73%