Έντυπη Έκδοση

«Η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας»

Συνέντευξη με τον ΝΙΚΟ ΠΕΤΡΟΥ

«Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 6.500 είδη και υποείδη ανώτερων φυτών, και είναι δεύτερη στην Ευρώπη σε απόλυτους αριθμούς μετά την Ισπανία. Από αυτά, περίπου 1.400 (σχεδόν το 15%) είναι ενδημικά. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 115 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 12 είναι κητώδη (τρίτη στην Ευρώπη, μετά τη Ρωσία και τη Γαλλία, και πρώτη σε αναλογία ειδών ως προς την έκταση).

Από τα πιο κοινά μικροπούλια της Μεσογείου ο μαυρο-τσιροβάκος. Φωλιάζει σε πουρνάρια και σκίνα  ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΥ Από τα πιο κοινά μικροπούλια της Μεσογείου ο μαυρο-τσιροβάκος. Φωλιάζει σε πουρνάρια και σκίνα ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΥ  Επίσης 446 είδη πουλιών, 22 από τα 64 είδη αμφιβίων που απαντούν στην Ευρώπη και 64 είδη ερπετών (η πιο πλούσια ερπετοπανίδα της ηπείρου μας). Πολύ σημαντική είναι η ιχθυοπανίδα των γλυκών υδάτων, με τουλάχιστον 162 είδη (με 47 ενδημικά), και η ασπόνδυλη πανίδα με σχεδόν 30.000 καταγεγραμμένα είδη που αναμένεται να φτάσουν τις 50.000, καθώς η έρευνα προχωρά. Οι περισσότερες οικογένειες ασπόνδυλων παρουσιάζουν πολύ υψηλό ποσοστό ενδημισμού και ώς τώρα αναφέρονται 4.000 ενδημικά είδη». Αυτά και άλλα πολλά για τη φυσική κληρονομιά της Ελλάδας θα ακούσετε τη Δευτέρα, ώρα 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικής Κοινότητας Φιλοθέης, στο πρώην Δημαρχείο, Καλλιγά 31. Ομιλητής ο Νίκος Πέτρου, φωτογράφος φύσης, συγγραφέας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, ΕΕΠΦ. Την εκδήλωση συντονίζει ο πανεπιστημιακός Ι. Ιατρού.

- Ιατρός και συγγραφέας;

«Αν και η επαφή με τη φύση και τη φωτογραφία προϋπήρξε της Οδοντιατρικής, από το 1986 πορεύονται συστηματικά παράλληλα. Ο συνδυασμός δεν είναι εύκολος, γιατί και τα δύο απαιτούν αφοσίωση και χρόνο».

- Στο φακό η άγρια ζωή;

«Σε όλα της τα μεγέθη, από αρκούδες και αετούς μέχρι μικροσκοπικά άνθη και έντομα, αλλά και το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο».

- Φωτογράφος φύσης;

«Θυμάμαι, φωτογραφίζοντας αρκούδες στη Φινλανδία, υπήρξαν στιγμές που βρέθηκα κυριολεκτικά δίπλα στα μεγαλόπρεπα αυτά ζώα. Καθώς ήταν προφανές ότι οι αρκούδες γνώριζαν την παρουσία μου και μας χώριζαν μερικά κομμάτια ξύλου και πανιού, αισθάνθηκα δέος και, δεν το κρύβω, και κάποιο φόβο».

- Η χώρα της ποικιλότητας;

«Η Ελλάδα είναι ίσως η πλουσιότερη σε βιοποικιλότητα χώρα της Ευρώπης, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε τη σχετικά μικρή μας έκταση. Κύριες αιτίες είναι η πολυμορφία του φυσικού περιβάλλοντος και η μεγάλη διαφοροποίηση του κλίματος, που δημουργούν ευρύ φάσμα οικοτόπων. Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης στο σταυροδρόμι των Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, στη χώρα μας απαντούν πολλά είδη φυτών και ζώων από τις τρεις ηπείρους, στα ακραία όρια κατανομής τους, που αυξάνουν πολύ τη βιοποικιλότητα. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα είδη ανατολικής προέλευσης, πολλά από τα οποία δεν εμφανίζονται αλλού στην Ευρώπη. Λόγω του κατακερματισμού και της απομόνωσης πολλών περιοχών (νησιά, σπήλαια, απόμερες βουνοκορφές) στην Ελλάδα απαντά ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ενδημικών ειδών, ειδών δηλαδή που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο».

- Τι είναι η ΕΕΠΦ;

«Η παλαιότερη περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση εθνικής εμβέλειας στην Ελλάδα, με αδιάλειπτη δράση από το 1951. Είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της από το 2006. Από το 2007 είμαι υπεύθυνος έκδοσης του τριμηνιαίου περιοδικού μας "Η Φύση" και ανέλαβα την προεδρία του δ.σ. το 2009».

- Ποιοι οι σκοποί της;

«Η προστασία του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος. Σήμερα δραστηριοποιούμαστε σε τέσσερις τομείς: παρεμβατική προστασία, σε περιπτώσεις σημαντικών απειλών για το φυσικό μας περιβάλλον, προγράμματα διατήρησης και προστασίας της Φύσης, περιβαλλοντική εκπαίδευση, οικολογική διαχείριση και ευαισθητοποίηση του κοινού».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα
Περιβάλλον & οικολογία
Συνεντεύξεις
Σχετικά θέματα: Ανθρώπινα
Πρόσημα αγωνίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τρομοκρατία
Ελεύθερος με εγγύηση ο Σακκάς
Δημόσιος Τομέας
Παγώνουν οι αξιολογήσεις
Υπουργείο Ναυτιλίας
Φουρτούνες για τον υπ. Ναυτιλίας, η Βουλή αποφασίζει για την ασυλία του
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Δεν μάσησαν από χρυσαυγίτικο Κουκούτση οι γιατροί
Εμπόριο φαρμάκων
Γεωργιάδης - Χατζηδάκης σε ρόλο καλού - κακού
Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Καταπάτησαν πάνω από 11.500 στρέμματα»
Θεσσαλονίκη
Αποστάσεις κρατάει ο Παπαγεωργόπουλος από Λεμούσια
Συνήγορος του Πολίτη
Δορυφορικά με το Συνήγορο
Σύνταγμα της Ελλάδος
«Το Σύνταγμα έγινε κουρέλι στα χέρια των κυβερνώντων»
Ανθρώπινα
«Η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας»
Πρόσημα αγωνίας