Έντυπη Έκδοση

Εφέσου αίγλη και ιστορία

Μια πόλη με πολυκύμαντη ιστορία -από τις σημαντικότερες του ελληνορωμαϊκού κόσμου- τα ίχνη της οποίας αναγνωρίζονται από την ιδιαιτερότητα των μνημείων της.

Εδώ βρίσκεται η μεγαλοπρεπής Βιβλιοθήκη που ανεγέρθηκε και συντηρήθηκε με φροντίδα του Κέλσου Πολεμάνου και του γιου του. Επίσης ο ναός της Αρτέμιδος συγκαταλεγόταν στην αρχαιότητα στα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Εκτός από το Αρτεμίσιο, την πόλη στόλιζε ένα Ολυμπιείο, δηλαδή ναός του Δία Ολύμπιου, ένα Σαραπείο, πιθανόν κάποιος ναός του Απόλλωνα, και άλλα τεμένη αφιερωμένα σε Ρωμαίους αυτοκράτορες.

«Εφεσος. Ιστορία και Αρχιτεκτονική», είναι ο τίτλος της νέας έκδοσης του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ένα πρωτότυπο συλλογικό έργο στο οποίο συγκεντρώνονται για πρώτη φορά αναλυτικά κείμενα, λεπτομερής τεκμηρίωση, ακριβή σχέδια και πλούσια εικονογράφηση για όλα τα κτίσματα και μνημεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική και ανασκαφική έρευνα, την οποία διενεργεί για περισσότερο από έναν αιώνα στην Εφεσο το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Εδώ θα βρείτε αναλυτικό χρονολόγιο, γλωσσάρι ειδικών όρων και οπτικό αρχιτεκτονικό γλωσσάρι, είκοσι σελίδες βιβλιογραφίας και πηγών και κατατοπιστικό ευρετήριο, βοηθήματα που καθιστούν την έκδοση εύχρηστη και ελκυστική τόσο για τους ειδικούς όσο και για το ευρύ καλλιεργημένο κοινό.

Το λεύκωμα παρουσιάζεται απόψε, ώρα 7.30 στο «Θέατρον», Αίθουσα Αντιγόνη, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος. Μιλούν οι: δρ Georg Ladsatter, διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Κώστας Μπουραζέλης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, δρ Αθανάσιος Σίδερης, προϊστάμενος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΙΜΕ και επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης. Θα χαιρετίσει η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Μία ώρα μετά θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο «Μίλητος, Πριήνη - Στα χνάρια του Ελληνισμού». Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, χορογραφίες: Κυριάκος Κοσμίδης. Τηλ. 212-2540444. *

Τιμητική διάκριση

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεμιστοκλής Μ. Ρασσιάς, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Νις της Σερβίας για το σύνολο του έργου του στον τομέα της Μαθηματικής Ανάλυσης.

Η τελετή έγινε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου παρουσία των πρυτανικών αρχών, του Ελληνα προξένου Γιώργου Ψιάχα, εκπροσώπων της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Τον Ελληνα επιστήμονα προσφώνησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Νις, καθηγητής Μ. Grozdanovic, και τα επιστημονικά του επιτεύγματα παρουσίασε ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών D. S. Djordjevic. Στην ομιλία του ο Θεμ. Μ. Ρασσιάς τόνισε ότι τα Μαθηματικά θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη λύση προβλημάτων της Βιολογίας, ιδίως στην αποκωδικοποίηση των μηχανισμών της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

*

*«Θολός βυθός». Το Τρίτο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο του κύκλου Μουσικής και Λογοτεχνίας με τίτλο «Πέμπτη Εποχή», παρουσιάζεται απόψε ώρα 8.30 στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Πολυγνώτου 9-11, Ρωμαϊκή Αγορά, Πλάκα, τηλ.: 210-3315601. Διοργανώτρια είναι η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Ενα παιδί -ο ίδιος ο συγγραφέας Γιάννης Ατζακάς- βρίσκεται στις μετεμφυλιακές παιδουπόλεις. Την τραυματική εμπειρία του παιδιού, τη μοναξιά, παρακολουθεί και ερμηνεύει με ευαισθησία η πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Μαρίας-Χριστίνας Κριθαρά. Οι μουσικοί που συμμετέχουν: στο βιολοντσέλο η Αμαλία Γιαννοπούλου, στο φλάουτο ο Νίκος Κατριτζιδάκης, στο κλαρινέτο ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Αφήγηση, ο Δημήτρης Καταλειφός και καλλιτεχνική επιμέλεια η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Καραγκιόζης ρεμπέτης

Ανέκαθεν όταν ο Καραγκιόζης συναντά το ρεμπέτικο όμορφα γλέντια γίνονται, κατά τη θυμόσοφη ρήση του ήρωα του Θεάτρου Σκιών: «Ε, ρε γλέντια που θα γίνουνε πάλι, θα φάμε και θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε»!

Το βιβλίο του συγγραφέα-δημοσιογράφου Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη «Μούσα Πολύτροπος, μελωδική και κοινωνική διαδρομή από το δημοτικό τραγούδι στο ρεμπέτικο» (εκδόσεις Μετρονόμος) είναι η αφορμή της αποψινής εκδήλωσης, στα Χανιά, ώρα 9.00, στην ταβέρνα ΕΛΑ (Κονδυλάκη 47, Παλιά Πόλη (με θέμα τη συνάντηση του Καραγκιόζη με το ρεμπέτικο τραγούδι.Ομιλητές ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης και ο εκδότης της «Πυξίδας» Μαθιός Φραντζεσκάκης. Και φυσικά από μια τέτοια βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπει η λαϊκή μουσική και ο μπερντές, η αυθεντική διασκέδαση.

Αντιθέσεις

Ιουλίτα Ηλιοπούλου ποιήτρια
«Σε καίριες στιγμές μας αναφαίνεται το παιδί που προϋπήρξαμε»
«Ε»
Μυρτώ Παπαθανασίου σοπράνο
«Ησυχάζω την καρδιά μου παίρνοντας βαθιές αναπνοές»
«Κ»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Βομβιστικές συγγένειες
Επ΄αυτοφώρω για φάρσες
Επεισόδια
Διεφθαρμένοι
Δεν τους... άρεσε: η αντιρατσιστική παράσταση
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σε δίκη δύο για τον θάνατο συνδικαλιστή των ΕΛΤΑ
«Ποτάμι» οι παρανομίες
Ψάχνουν το «γιατί» οι φονικές μαχαιριές
«Οι συλλήψεις με ψευδείς κατηγορίες αποκαλύπτουν τη βαρβαρότητα»
Εξαγωγές
Ελλειψη ανταγωνιστικότητας, συρρίκνωση εξαγωγών
Τέμπη
Φως στο τούνελ των συμβάσεων
...Και ο Σουφλιάς απαντά στα δημοσιεύματα
Περιβάλλον
«Ξέχασε» τον Αχελώο ο Καρχιμάκης
Νοσοκομεία
Γύρισαν την πλάτη στην υπουργό Υγείας
"Ωρα της Γής"
Κλείσε το φως να σωθούμε
Νερό
Αύξηση αποθεμάτων και διαρροών στο δίκτυο
Νερό που το παίρνει το ποτάμι
Ανθρώπινα δικαιώματα
Αγνοεί διεθνείς συμβάσεις κατά του ρατσισμού η Ελλάδα
Άλλες ειδήσεις
Θύελλα για την απόπειρα περικοπής μισθών και επιδομάτων σε 3 ιδιωτικά σχολεία