Έντυπη Έκδοση

Αλλιώς φαντάζονται την ιταλική κυβέρνηση Μπερσάνι, Γκρίλο και Μπερλουσκόνι

Ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει το ζητούμενο στην Ιταλία. Το γαϊτανάκι που άνοιξε με τις επαφές του προέδρου Τζόρτζο Ναπολιτάνο με τους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων, όμως, επιβεβαιώνει ότι στο διάστημα μετά τις εκλογές δεν εξομαλύνθηκαν κατ' ανάγκη οι διαφορές.

Ο Μπερλουσκόνι φεύγει από το προεδρικό μέγαρο. Από το ύφος του, προφανώς με άδεια χέρια... Ο Μπερλουσκόνι φεύγει από το προεδρικό μέγαρο. Από το ύφος του, προφανώς με άδεια χέρια... Κανενός είδους υποστήριξη σε άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν προτίθεται να δώσει το Κίνημα των 5 Αστέρων. Ετοιμη να υποστηρίξει μια κυβέρνηση συνασπισμού εμφανίστηκε η κεντροδεξιά, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει σε μια κυβέρνηση αλλαγών.

Σταθερή διακυβέρνηση

Οι επαφές του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας ξεκίνησαν την Τετάρτη, οπότε και συναντήθηκε με τον ηγέτη του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, Νίκι Βέντολα και τον ηγέτη της κεντρώας παράταξης και υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι. Ο Βέντολα επανέλαβε ότι το κόμμα του, μέλος της κεντροαριστερής Συμμαχίας, στηρίζει τις προτάσεις του κεντροαριστερού Πιερλουίτζι Μπερσάνι για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση της κεντρώας Συμμαχίας αναφέρεται ότι «πρέπει να δοθούν απαντήσεις που να βοηθήσουν τη σταθερή διακυβέρνηση, με ανάληψη ευθύνης από την πλευρά των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που επιθυμούν να στηρίξουν και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση και την ανάπτυξη».

Ο Μπέπε Γκρίλο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ιταλό πρόεδρο, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στους οποίους μίλησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος. «Ζητήσαμε να μας δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, διότι είμαστε η δύναμη που έλαβε τις περισσότερες ψήφους των Ιταλών πολιτών», δήλωσε η Ρομπέρτα Λομπάρντι και πρόσθεσε ότι, αν δοθεί πλήρης εντολή στο Κίνημα, «θα παρουσιαστούμε ενώπιον του Κοινοβουλίου και θα ζητήσουμε την εμπιστοσύνη του».

Ακολουθώντας τη γνωστή τακτική του, ο Μπέπε Γκρίλο επανέλαβε στη συνέχεια μέσω Διαδικτύου ότι, όσον αφορά τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, το Κίνημα δεν πρόκειται να προσφέρει «κανενός είδους εμπιστοσύνη σε πολιτικές ή ψευτοτεχνοκρατικές κυβερνήσεις». Εκανε επίσης ευθεία αρνητική αναφορά στον πρόεδρο της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, που σύμφωνα με παρατηρητές, μπορεί να αποτελέσει συμβιβαστική λύση σε μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής.

Ο Μπερλουσκόνι

Τη θέση της ιταλικής κεντροδεξιάς ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια κυβέρνηση συνασπισμού, επανέλαβε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας. «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέρος σε κυβέρνηση συνασπισμού που θα εφαρμόσει οικονομικά μέτρα ευρείας αποδοχής... Ελπίζουμε και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν ώστε να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση, όπως επιθυμεί και η Ευρώπη», τόνισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Την προοπτική κυβέρνησης που θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα. Η συνάντηση του Πιερλουίτζι Μπερσάνι με τον Ιταλό πρόεδρο είχε προγραμματιστεί για χθες το απόγευμα.

(ΠΗΓΕΣ: REPUBBLICA-STAMPA-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λουξεμβούργο
Οι σκάφες και τα... στεγνοκαθαριστήρια
Κουρδικό
«Να σιγήσουν τα όπλα, να μιλήσουν οι ιδέες»
Βιοτεχνολογία
«Ακολουθήστε το πάθος σας»
Ιταλία
Αλλιώς φαντάζονται την ιταλική κυβέρνηση Μπερσάνι, Γκρίλο και Μπερλουσκόνι
Συρία
Βρετανία: Νέα Βοσνία θα γίνει η Συρία
Παλαιστίνη
Ομπάμα: Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν το δικό τους κράτος
Βόρεια Κορέα
Βάσεις των ΗΠΑ απειλεί να χτυπήσει η Β. Κορέα