Έντυπη Έκδοση

Ομπάμα: Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν το δικό τους κράτος

Μπορεί η συμβολική αξία της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στη Δυτική Οχθη να μην ισοστάθμισε κατ' ανάγκην το κενό των χαμηλών προσδοκιών του ταξιδιού του στην περιοχή, ανέδειξε όμως στο επίκεντρο της επικαιρότητας το ανοιχτό θέμα των ευαίσθητων ισορροπιών.

Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «το ενδεχόμενο μιας λύσης δύο κρατών εξακολουθεί να υπάρχει» και επέκρινε την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα που δεν προωθεί την ειρήνη.

Τονίζοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι αξίζουν το δικό τους κράτος» και επαναλαμβάνοντας ότι επισκέφθηκε τη Δυτική Οχθη ακριβώς «επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν συνεπείς στη δέσμευσή τους υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους», πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα αφιερώσει χρόνο και ενέργεια για να φέρει πιο κοντά τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη βία εις βάρος πολιτών «απ' όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με ρουκέτες», μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ ένοπλη οργάνωση στη Γάζα.

Χαρακτήρισε επίσης «καλές και χρήσιμες» τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο στη Ραμάλα.

Στις συνομιλίες που είχαν την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.

(ΠΗΓΕΣ: BBC - AFP - ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λουξεμβούργο
Οι σκάφες και τα... στεγνοκαθαριστήρια
Κουρδικό
«Να σιγήσουν τα όπλα, να μιλήσουν οι ιδέες»
Βιοτεχνολογία
«Ακολουθήστε το πάθος σας»
Ιταλία
Αλλιώς φαντάζονται την ιταλική κυβέρνηση Μπερσάνι, Γκρίλο και Μπερλουσκόνι
Συρία
Βρετανία: Νέα Βοσνία θα γίνει η Συρία
Παλαιστίνη
Ομπάμα: Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν το δικό τους κράτος
Βόρεια Κορέα
Βάσεις των ΗΠΑ απειλεί να χτυπήσει η Β. Κορέα