Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΣΑΛΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Να σιγήσουν τα όπλα, να μιλήσουν οι ιδέες»

Λόγο για «χιλιετή συμβίωση Τούρκων και Κούρδων κάτω από τη σημαία του Ισλάμ» έκανε ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο μήνυμά του που διαβάστηκε χθες στο Ντιγιάρμπακιρ κατά τον εορτασμό της γιορτής Νεβρούζ, ενώ κάλεσε τους αντάρτες της οργάνωσης να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Τουρκίας.

Με σημαίες του ΡΚΚ και φωτογραφίες του Οτσαλάν γιορτάζουν οι Κούρδοι το Νέο Ετος Με σημαίες του ΡΚΚ και φωτογραφίες του Οτσαλάν γιορτάζουν οι Κούρδοι το Νέο Ετος Το αναμενόμενο εδώ και καιρό με ενδιαφέρον μήνυμα του Οτσαλάν διαβάστηκε χθες στην κουρδική και την τουρκική γλώσσα. «Ηλθε ο καιρός να σιγήσουν τα όπλα και να μιλήσουν οι ιδέες», αναφέρει ο Οτσαλάν και τονίζει ότι «ανοίγει η πόρτα για τη μετάβαση από τη φάση της ένοπλης αντίστασης στη φάση της δημοκρατικής πολιτικής».

Ο «μοντερνισμός»

Ο Κούρδος ηγέτης υπογραμμίζει ότι «οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Δύσης τους τελευταίους δύο αιώνες φυλάκισαν τους αραβικούς, τουρκικούς, περσικούς και κουρδικούς πληθυσμούς μέσα σε έθνη κράτη, τεχνητά σύνορα και τεχνητά προβλήματα», ενώ θεωρεί ότι «η δημιουργία μονοεθνικών δομών ήταν ένα απάνθρωπο κατασκεύασμα του μοντερνισμού που αρνήθηκε την υπόστασή μας».

Ο «μοντερνισμός» στην προκειμένη περίπτωση είναι, σύμφωνα με τη θεώρηση Οτσαλάν, το κεμαλικό κράτος. Διότι σε άλλο σημείο του μηνύματος αναφέρει ότι «η πολιτική της καταπίεσης, της εξόντωσης και της αφομοίωσης που ακολουθήθηκε τον τελευταίο ένα αιώνα, με βάση τον καπιταλιστικό μοντερνισμό, εκφράζει τις προσπάθειες μιας στενής και ελιτίστικης εξουσίας να απορρίψει την Ιστορία και το δίκαιο».

Πρόκειται για θέσεις οι οποίες εκφράζονται εδώ και χρόνια από πλευράς του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ. Εξάλλου ο Οτσαλάν κάνοντας λόγο για «σύστημα δημοκρατικού μοντερνισμού», εντάσσει σ' αυτό «τους καταπιεσμένους λαούς, τους εκπροσώπους τάξεων και ταυτοτήτων, τις γυναίκες, τις καταπιεζόμενες αιρέσεις, την εργατική τάξη και τα θρησκευτικά τάγματα». Τα τάγματα δηλαδή που καταργήθηκαν από το κεμαλικό κράτος.

Κοινή μοίρα

Οι απόψεις Οτσαλάν, πέρα από την έξοδο των ανταρτών, επικεντρώνονται πρώτον στη συμμετοχή του κουρδικού στοιχείου στα τουρκικά πολιτικά πράγματα, δεύτερον στη σύμπραξη των Κούρδων της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ και τρίτον στην κοινή μοίρα Τούρκων, Αράβων και Κούρδων.

Ο Κούρδος ηγέτης κάλεσε «τους Κούρδους, τους Τουρκομάνους και τους Αραβες, που διαμελίστηκαν και καταδικάστηκαν να ζουν κάτω από δυσβάστακτα προβλήματα και συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ, να συζητήσουν από κοινού και να λάβουν αποφάσεις στη βάση μιας ενιαίας διάσκεψης εθνικής συμπαράστασης και ειρήνης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Κουρδικό
Για το ίδιο θέμα
Κατάπαυση του πυρός από το ΡΚΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λουξεμβούργο
Οι σκάφες και τα... στεγνοκαθαριστήρια
Κουρδικό
«Να σιγήσουν τα όπλα, να μιλήσουν οι ιδέες»
Βιοτεχνολογία
«Ακολουθήστε το πάθος σας»
Ιταλία
Αλλιώς φαντάζονται την ιταλική κυβέρνηση Μπερσάνι, Γκρίλο και Μπερλουσκόνι
Συρία
Βρετανία: Νέα Βοσνία θα γίνει η Συρία
Παλαιστίνη
Ομπάμα: Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν το δικό τους κράτος
Βόρεια Κορέα
Βάσεις των ΗΠΑ απειλεί να χτυπήσει η Β. Κορέα