Έντυπη Έκδοση

Βρετανία: Νέα Βοσνία θα γίνει η Συρία

Αυξάνονται συνεχώς τα αιτήματα από τη διεθνή κοινότητα για διερεύνηση των ισχυρισμών της συριακής κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών, πλευρές που αλληλοκατηγορούνται για «χρήση χημικών όπλων», εκτός από το Χαλέπι, τώρα και στη Δαμασκό, αλλά καθώς προωθούνται «διαφορετικοί τύποι έρευνας» κλιμακώνονται οι εντάσεις στη διεθνή σκακιέρα και οι αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ η Βρετανία στέλνει συσκευές «ανίχνευσης χημικών ουσιών» στη συριακή αντιπολίτευση και ζητεί να αρθεί το εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι «εάν δεν υπάρξει διεθνής σθεναρή αντίδραση, οι εξελίξεις θα κάνουν τη Συρία μια νέα Βοσνία».

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η συριακή αντιπολίτευση κατηγορεί το καθεστώς Ασαντ «και για δεύτερο περιστατικό χρήσης χημικών, αυτή τη φορά σε αγροτικές περιοχές έξω από τη Δαμασκό», χωρίς όμως να αναφέρονται νεκροί, γεγονός που ενισχύει τις ήδη διατυπωμένες αμφιβολίες ειδικών και παρατηρητών, για τη χρήση χημικών στη χώρα, με μόνη εξαίρεση την Τεχεράνη, που στηρίζει τους ισχυρισμούς της συριακής κυβέρνησης.

Με επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, το καθεστώς Ασαντ ζητεί έρευνα από τον οργανισμό αποκλειστικά για τη «δράση των ανταρτών», ενώ ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης απαιτεί διεθνή έρευνα και ζητεί να σταλούν εμπειρογνώμονες στη χώρα. Στο γραφείο του Μπαν Κι Μουν φθάνει και άλλη επιστολή, από τα μόνιμα μέλη ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και μερικά ακόμη, μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζητεί «γρήγορη, αμερόληπτη και αποτελεσματική» έρευνα, με την αποστολή εμπειρογνωμόνων στη Συρία, και με τη σημείωση ότι πρέπει να διερευνηθούν «οι ισχυρισμοί και των δύο πλευρών και για όλες τις επιθέσεις».

Η στάση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας (μονίμου μέλους του Σ.Α.), που επιμένει ότι μόνο οι καταγγελίες του καθεστώτος Ασαντ για χρήση χημικών από τους αντικαθεστωτικούς στο Χαλέπι θα πρέπει να διερευνηθούν, κατηγορώντας ειδικά το Λονδίνο και το Παρίσι πως με το δικό τους «διευρυμένο αίτημα» ουσιαστικά αποσκοπούν σε καθυστέρηση της έρευνας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ρώσος πρέσβης, Βιτάλι Τσούρκιν, υποστήριξε μάλιστα πως «το Παρίσι και οι Δυτικοί σύμμαχοί του φουσκώνουν μπαλόνια προπαγάνδας».

(ΠΗΓΕΣ: BBC, REUTERS, ASS. PRESS, WWW.CNN.COM, ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λουξεμβούργο
Οι σκάφες και τα... στεγνοκαθαριστήρια
Κουρδικό
«Να σιγήσουν τα όπλα, να μιλήσουν οι ιδέες»
Βιοτεχνολογία
«Ακολουθήστε το πάθος σας»
Ιταλία
Αλλιώς φαντάζονται την ιταλική κυβέρνηση Μπερσάνι, Γκρίλο και Μπερλουσκόνι
Συρία
Βρετανία: Νέα Βοσνία θα γίνει η Συρία
Παλαιστίνη
Ομπάμα: Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν το δικό τους κράτος
Βόρεια Κορέα
Βάσεις των ΗΠΑ απειλεί να χτυπήσει η Β. Κορέα