Έντυπη Έκδοση

Περιοδικό «Κυμοθόη»

Περιοδική έκδοση του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Σε καιρούς που η λογική κόστους-οφέλους δείχνει να επικρατεί, κάποιοι επιμένουν σε εκδόσεις που αναιρούν το παραπάνω αξίωμα. Αναφερόμαστε σε εκδόσεις λογοτεχνικών, ποιητικών και άλλων περιοδικών που, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουν να αντιστέκονται.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η περιοδική έκδοση του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς-Ιθάκης Κυμοθόη. Το συγκεκριμένο περιοδικό, που φέτος συμπληρώνει τα 20 του χρόνια, μας έχει προσφέρει 20 ενδιαφέροντα τεύχη.

Περισσότερο συγκεκριμένα, μπορεί να διαβάσει κανείς κείμενα που σχετίζονται με τη νεοελληνική λογοτεχνία και γλώσσα, την αρχαία ελληνική γραμματεία, την Ιστορία, τη Λαογραφία κ.λπ., ενώ δεν λείπουν οι βιβλιοκρισίες αλλά και οι μαθητικές δημιουργίες.

Αξιοσημείωτα είναι και τα αφιερώματα στους κεφαλονίτες ποιητές Μικέλη Αβλιχο, Στέφανο Μπεκατώρο και Νίκο Φωκά, στον ιθακήσιο λογοτέχνη Φώτο Γιοφύλλη, καθώς και στην Ιστορία και τη Λαογραφία με κείμενα πανεπιστημιακών, ειδικών ερευνητών, φιλολόγων, εκπαιδευτικών, που αναφέρονται σε ζητήματα θεωρίας και διδακτικής πράξης.

Ασφαλώς και δεν απουσιάζουν τα προβλήματα. Αυτά κυρίως έχουν να κάνουν -όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις- με τη χρηματοδότηση. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια και τα τελευταία χρόνια είναι τακτική η ετήσια έκδοση ενός τόμου 430 σελ., ενώ έχει πια καθιερωθεί η παρουσία του στους πάγκους των κεντρικών βιβλιοπωλείων της Αθήνας.

Ελπίζουμε το Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων, και ειδικά ο γνωστός φιλόλογος-ιστορικός Πέτρος Πετράτος, που τελευταία έχει αναλάβει έναν περισσότερο ενεργό ρόλο, να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα προβλήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά και με το δίκτυο διακίνησης του περιοδικού εκτός Κεφαλονιάς και Ιθάκης, προκειμένου περισσότεροι αναγνώστες να εκτιμήσουν την ποιότητα των προσπαθειών τους.

* Ο Χρήστος Χαρμπίλας είναι πολιτικός επιστήμονας, διδάκτορας Πολιτικής Ιστορίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Λογοτεχνία
Από την πλευρά του ορίζοντα
Ζώντων και τεθνεώτων
Τελευταία πνοή
«Ο τυχερός λύκος»
Η σπηλιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Πτυχές μοναχικότητας
Η επιστροφή του φόβου
Ο συναρπαστικός υπερατλαντικός διάλογος
Στα μετόπισθεν των ειδώλων
Μόδα και σιωπή και το '21
Η εξέλιξη του ελληνικού στοχασμού
Δυο ερωτευμένες μοναξιές
Η επιστημονική φύση του ολοκληρωτισμού
Η ιστορία της δισκογραφίας με τα μάτια ενός ερευνητή
Οντε νηστεύω το νερό, ρακή βάνω και πίνω...
Συνέντευξη: Ελενα Πέγκα
Η γυναίκα του Γκόρκι
Λογοτεχνία
Περιοδικό «Κυμοθόη»
Από την πλευρά του ορίζοντα
Ζώντων και τεθνεώτων
Τελευταία πνοή
«Ο τυχερός λύκος»
Η σπηλιά
Από τις 4:00 στις 6:00
Αλλαξε την τζαζ όσο λίγοι...